Primul Miracol: Dezvoltarea fizica
Va povesteam intr-o postare trecuta despre campania educationala “Nestle Incepe Sanatos, Creste Sanatos”, ce isi propune sa educe parintii sa adopte obiceiuri alimentare corecte si un stil de viata sanatos. Primele 1000 de zile sunt cele mai importante in dezvoltarea copilului nostru, pentru ca ….
atunci au loc cele mai importante transformari, care il vor influenta toata viata. Iar noi, ca parinti, suntem martorii unor adevarate miracole care se petrec sub ochii nostri in aceasta perioada. Cele 4 miracole pe care noi le traim cu emotie si pe baza carora a fost structurata aceasta campanie educationala sunt: DEZVOLTAREA FIZICA, DEZVOLTAREA COGNITIVA, DEZVOLTAREA SISTEMULUI IMUNITAR SI PROGRAMAREA METABOLICA.
O parte dintre voi m-ati insotit la intalnirile cu mamici si ati aflat in mod direct multe informatii pretioase de la medicii invitati. Restul ati putut citi un rezumat al acestor intalniri chiar aici pe blog, unde discutia continua si acum. Si vreau sa va multumesc pentru deschiderea cu care ati primit aceasta initiativa si pentru numarul mare de intrebari legate de primul miracol, Dezvolatarea Fizica, pe care mi le-ati lasat la postarea trecuta. Am transmis intrebarile catre medicul pediatru Dr. Mihaela Oros, iar raspunsurile le veti putea citi imediat mai jos.
Dar pana la raspunsuri, am selectat cateva informatii pe care le consider relevante, legate de importanta fierului in dezvoltarea armonioasa a copilului in primele 1000 de zile:
Iar mai jos, asa cum v-am promis, intrebarile voastre, dar si raspunsurile venite de la medic, prin acest canal al blogului meu:
Am un baietel de 1 an si 4 luni, inca il alaptez si imi doresc mult sa-l alaptez cat mai mult, insa problema e ca m-am pricopsit cu o sinuzita si mi s-a dat tratament cu antibiotic. Am tot amanat inceperea tratamentului din dorinta de a nu intrerupe alaptatul. As vrea sa aflu parerea unui medic specializat daca pot lua antibioticul (augumentin) si sa continui alaptarea.
Da, mama poate lua tratamentul respectiv.
Fetita mea are un an si o luna si vroiam sa va intreb daca ma puteti ajuta cu ce as mai putea sa.i mai dau sa manance. Ea mananca supa, ciorbita cu bors, carnita da pasare de curte si carnita de curcan ,branzica din lapte batut si banane, mar cu biscuite, suc de legume si fructe, iaurt cu biscuiti. Dintisorii inca nu i.au dat toti, doar caninii (cei de sus), la un anisor si mananca doar pasat…ce as putea sa.i mai introduc in alimentatie?
Cateva idei: cereale, mamaliguta cu branza si smantana, spanac, ou (daca nu are alergie la ou)
Întrebarea mea este: exista o schema ‘perfecta’ de diversificare,de introducere a alimentelor?Ce stiu eu este asa: laptic cat mai mult ,pana in 6 luni si dupa introduci fructe,legume ca: morcov,piersica/nectarina,banana,para,mar,pastarnac,dovleac,dovlecel,telina. După acestea urmeaza altele. M-ar interesa aceasta prima perioada,daca e corect ce stiu eu.Mulțumesc!
Recomandarile si principiile de diversificare se personalizeaza la fiecare copil in functie de greutate, starea de sanatate, posibile alergii etc . Dintre alimentele pe care le-ati enumerat telina, piersica si banana este bine sa le introduceti mai tarziu.
Buna eu am un bebe de 7 luni si nu prea vrea legume sunt disperata nu mai stiu ce sa fac oare ii pot pune putin mar in legume? Medicul zice sa insist, l am lasat si flamand, asa mi-a zis, dar tot nu a vrut. Nu ia si dupa nu mai deschide gurita cand vede ce e.
Daca ii place marul, de ce nu? Puteti incerca sa ii puneti putin mar in legume (poate asa le …”incearca”)
Baietelul meu are 3 luni iar întrebarea mea este: cand pot începe sa-l pun sa stea in funduleț….cand este ok pt coloana?
De obicei In jurul varstei de 6 luni.
Eu il alăptez iar cam de vreo săptămana am o mica problema cu bebe….după ce suge 4 min la un sân începe si plange…iar apoi il mut si la celălat sân…si la fel face si la celălalt….am citit pe un site si am inteles ca ar fi vorba despre un puseu de creștere…Multumesc!
Daca nu apar alte simptome nu cred ca este poblema… inca mai este agitat?
Buna ,am o fetita de 1 an si 2 luni ,inca nu vrea sa mearga singura tot de o manuta; mananca foarte bine dar doar pasat. Are ceva ca nu a plecat inca singura in picioare? Multumesc
Sunt sigura ca o sa o faca in curand, fiecare copil are ritmul lui ( … verificati si cu medicul curant al fetitei daca totul este bine.
Doresc sa aflu, te rog, cata proteina animala trebuie sa primeasca un copil de un an. Asadar, cate oua pe saptamana, de cate ori carne (pui, vita, peste, curcan) si in ce cantitati.
Pe cat posibil e bine sa primeasca in fiecare zi, ou de 2 ori/ saptamana, peste 1 data pe saptamana, carne 4 ori pe saptamana.
Fetita mea are 2 luni si 1 sapt, alaptata exclusiv la san. Problema este ca face caca la intervale de 5-7 zile. Este normal? Am citit ca laptele matern se poate asimila aproape in totalitate.
Tranzitul digestiv poate fi diferit la fiecare copil, fie 10 scaune pe fie, fie un scaun la cateva zile. E bine sa discutati la urmatoarea consultatie cu medicul curant despre acest aspect.
Piticul meu are 1 an si 6 luni. De aproape o luna a inceput sa refuze mancarea gatita si multe alte alimente preparate sau nepreparate.Are propriile sale preferinte, pe care isi doreste sa le consume, se pare, in fiecare zi. Ii place un anumit tip de iaurt, piersicile, cereale cu lapte si laptele. Mai mananca cateodata paine ,sticks-uri si cartofi prajiti. Carnea nu ii place si nici legumele.In ciuda refuzurilor sale repetate, incerc sa ii ofer in fiecare zi cate ceva nou de mancare, poate, poate ii va placea. Ajung sa arunc totul la gunoi, frustrata de esecul meu.Intrebarea mea este de ce apare aceasta schimbare? Inainte de a deveni atat de pretentios, Mark manca de toate.
Nu neaparat este pretentios, ci pare ca a crescut … acum “face alegeri”. Incercati sa vedeti si sa ii oferiti ce ii place si in acelasi timp sa incercati si noutati.
Baietelul meu are 1 an si 3 luni. Eu il alaptez dimineata, inainte sa plec la serviciu, cand ma intorc de la serviciu si apoi oricand vrea el. Stiu ca la varsta asta ar trebui sa aiba 3 mese principale si 2 gustari. Dar cum se pun “mesele” de lapte? Ca uneori nu mai apuc sa-i dau gustari ca el vrea laptic. Sunt putin confuza.
Pe masura ce creste, e bine ca mesele de lapte sa ramana dimineata si seara ( 2 mese pe zi), iar peste zi sa primeasca celelalte mese.
Cu ce ar trebui sa-l hranim pe micut pentru a nu se depune calciu pe glanda pineala ?
Organismul nostru metabolizeaza nutrientii in mod corect, astfel incat sa fie “utilizati” pentru activitatea zilnica fara a se depune in mod patologic in alte organe decat in cele care au nevoie (cum ar fi calciu care este folosit pentru structura oaselor, el nu se va depune in alte organe ). Nu stiu daca exista vreun motiv pentru care v-ati gandit la aceasta situatie.
Urmatorul miracol ce are loc in primele 1000 de zile si despre care vom vorbi cat de curand pe blog este legat de Dezvoltarea Cognitiva. Asadar va invit inca de pe acum sa imi lasati orice intrebare aveti legata de acest subiect, pe care sa o trasnmit psihologului Bogdana Bursuc. Poate fi legata de “ritualul” pe care il aveti la masa, despre rolul parintilor si al bunicilor in dezvoltarea cogntiva a micutului, despre cele mai interesante jucarii sau despre abilitatea de a merge si a de vorbi a celui mic. E un subiect fascinant!
Carmen/ 23.10.2015
Eu as vrea sa o intreb pe doamna psiholog de ce arunca baietelul meu de 1 an si 6 luni cu lucrurile: incepind cu mancarea pe care nu mai vrea sa o mai manance si continuind cu jucariile, creioanele colorate (nu-i place cand stau pe masa…). Noi i-am tot explicat ca nu e bine sa le arunce si ne ajuta sa le strangem ca apoi sa le arunce din nou. Tot noi i-am aratat si cum sa arunce mingea.
Mami/ 23.10.2015
Interesanta postarea. Totusi, unele intrebari ale mamicilor sunt succint formulate si cred ca nu o sa ajute mult raspunsul. De exemplu intrebase o mamica daca poate da mar in combinatie cu legume ca bebelusul sa manance. Asa am patit si noi, la 7 luni nu accepta mai mult decat o lingurita de mancare. I s-a raspuns ca poate sa incerce, dar s-ar putea ca asta sa nu fie o solutie.
Cred ca fiecare copil creste diferit, mananca doar cat are nevoie si noi parintii trebuie sa ne luam dupa el. Noi am trecut pe autodiversificare si acum la un an si aproape doua luni mananca tot putin, dar mananca. Abia de la un an am simtit ca vrea mai mult. Dar am o prietena cu un bebe in aceeasi situatie si il pacaleste la fiecare masa sa ii dea cateva linguri. Cred ca panica noastra uneori e prea mare, ca raman copii flamanzi si uitam sa leacceptam ritmul normal.E doar o parere, sper sa nu deranjeze pe nimeni
Bianca/ 23.10.2015
Nu vreau sa nasc controverse , dar unele recomandari ale celor de la nestle sunt total opuse fata de cele ale OMS. Trebe vazut si asta, nu?
Dana/ 24.10.2015
Ce ar fi total opus recomandarilor OMS? Medicii invitati au precizat intotdeauna care sunt recomandarile OMS, iar mai sus sunt recomandarile punctuale ale doamnei dr. Oros (inclusiv slide-urile sunt din prezentarea dansei). Daca ai nelamuriri suplimentare, i le poti transmite.
Bianca/ 24.10.2015
Dupa un an nu se recomanda formula. La fel, jack newman, spunea ca laptele de vaca e ok buna un an. Max 500 ml pe zi. Gras. Pt dezvoltarea optimă.
Bineinteles, astea in cazul in care nu se continua alaptarea,care ramane mereu prima optiune.
Repet, strict pt informare intreb. Nu vreau sa bag bete n roata. Nestle mi a hranit bebelusul ,pana la urma .
Dorina/ 23.10.2015
De cand putem da apa la bebelusii alaptati exclusiv? Doar cand se incepe diversificarea sau si inainte?
Multumesc
Oana/ 24.10.2015
Salut. Eu sunt studenta la medicina in anul V, acum fac pediatrie, si am invatat ca este suficient laptele de mama pana la diversificare, apoi se poate da apa. Sper sa iti raspunda si cineva mult mai avizat ca mine. 🙂
Dana/ 24.10.2015
Si eu stiu la fel si asa am facut si cu Vlad. Daca e alaptat exclusiv la san, pana la 6 luni nu i-am dat deloc apa. Daca ia si formula, cred ca lucrurile se schimba. Intreb medicul ai revin 🙂
Dorina/ 24.10.2015
Merci mult pentru raspuns :*
Andreea/ 26.10.2015
Buna Dana/cititoare ale blogului,
Nu stiu exact daca este aici rolul cererii mele dar m-am gandit sa incerc :). Sunt insarcinata si in martie este programat marele eveniment.
Pana atunci m-am apucat sa caut idei pentru amenajarea camerei si nu imi pot scoate din cap baldachinul de la Ikea – cel pe care l-a folosit si Dana in camera lui Vlad 🙂 (pe care l-au scos de la vanzare se pare din motive de siguranta) .
Asadar m-am gandit sa va intreb pe voi daca nu aveti cumva pe acasa acest baldachin si daca nu ati dori sa-l vindeti ? (va roggg:))
Multumesc din suflet
Cu drag,
Andreea