Custom Menu

Latest From Our Blog

Primul hop

Primul hop

91 6

Am primit multe intrebari de la voi legate de alaptat. Ei bine, da, alaptez exclusiv san in acest moment. Si asta imi ofera mari satisfactii emotionale. Dar lucrurile nu au fost asa de simple de la inceput. Stiu ca sunt o multime de teorii legate de acest subiect, dar eu vreau sa-mi spun parerea, din proprie experienta, mai mult ca sa linistesc mamicile (viitoarele mamici) care se vor lovi de mici hopuri, asa cum mi s-a intamplat mie.

2 3 4 510 7 811

 

Toata lumea stie ca alaptatul la san este cea mai sanatoasa optiune pentru bebe (chiar si pe cutiile de lapte praf scrie asta). In cazul meu lactatia s-a declansat mai greu, asa ca in prima perioada am mers pe mana neonatologilor care mi-au recomandat si completare. Stiu ca multe dintre voi poate nu ati procedat asa, nu vreau sa intru in polemica, dar mie mi s-a parut normal sa ascult de medici. Citisem si eu teoriile ca nu e bine sa-i dai completare, ca se invata asa, ca ii e mult mai usor…argumentele sunt multe, dar Vladut a fost un super mancacios din prima si uite ca acum, cu completarea data la inceput, am ajuns sa-l alaptez exclusiv la san. Deci se poate si asa! Trebuie doar sa incerci sa iti pastrezi echilibrul, chiar si atunci cand in jurul tau toata lumea are cate o parere, si sa incerci sa nu cazi in nicio extrema. Si sa asculti de medici, caci pana la urma ei sunt cei care isi asuma responsabilitatea oricarei recomandari, nu site-urile sau forumurile pline de sfaturi pe acest subiect.

Si am ajuns unde voiam cu acest post. Am un mesaj pentru cele carora medicii le recomanda sa le dea completare micutilor: sa nu se simta vinovate! Sunt mii de pagini de net unde gasesti informatii despre cat de important este laptele matern (si fara indoiala chiar este), dar n-am gasit niciunul care sa-ti spuna ca nu esti o mama rea daca cineva avizat (pediatru, neonatolog) iti recomanda ca macar o perioada, pana cand lucrurile intra pe fagasul normal, sa ii dai completare. Si spun asta pentru ca eu primind atat de multa informatie doar despre laptele matern si beneficiile lui (mergand la cursuri, apeland la consultanti in lactatie…) ajunsesem sa ma simt foarte vinovata ca nu ii puteam oferi lui Vlad exact cat avea nevoie la inceput. Un sentiment de vinovatie, desi evident ca nu ii voiam decat binele micutului.

Bunicii iti spun ca nu-l alimentezi cat trebuie, consultantul in lactatie iti spune sa insisti cat mai mult la san si sa nu te atingi de laptele praf…iar tu esti cu bebe in brate tooooot timpul nestiind ce sa faci. Am trecut prin toate etapele: cand am iesit din maternitate am insistat sa-l tin exclusiv pe san. La cerere, normal, fara program. Nu am fost deloc o mama comoda, ba dimpotriva – imi facea placere sa ma trezesc de cate ori era nevoie pe noapte (cum se intampla si acum), iar in timpul zilei imi anulasem orice activitate care m-ar fi indepartat de Perfectul meu. Dar, cu tot efortul, cred ca ajunsesem la un program de 18 mese pe zi…Citeam ca ar trebui sa se rareasca pe la 7 – 8, dar la mine cu trecerea timpului, culmea, crestea si numarul meselor.

Statea uneori si cate o ora la san, deci faceti voi calculul. Intre timp luam toate suplimetele lumii pentru a creste lactatia (galactogil, galacto forte, ceaiuri pentru lactatie…), doar – doar sa ameliorez situatia. Bebe plangea si era nemultumit, il puneam continuu la san, de dormit nu dormeam nici eu nici el prea mult..haos. Intrasem intr-un cerc vicios, caci obosit fiind nici nu mai tragea cum trebuie, adormea repede, se trezea flamand la fel de repede si timp nu era oricum ca sanii sa se reumple. Si in tot timpul asta mi se spunea cat de important e sa ma odihnesc, sa dorm – Pai, cand?

Am intalnit o pediatra care mi-a recomandat, avand in vedere ca bebele luase la limita de jos in greutate, sa fac urmatorul ritual: pus la san mai intai de fiecare data! (cam 40 de minute, dar ciupit, cat sa nu adoarma, ci sa-si faca treaba cum trebuie) si apoi sa-i dau completare (doar pentru o perioada), ca sa spatiez un pic mesele si sa reintram intr-un curs normal. In plus, m-a sfatuit ca dupa ce sta la san, sa ma folosesc de o pompa ca sa stimulez lactatia. M-a linistit ca nu voi pierde lactatia, ca laptele praf nu e „Diavolul” cum ajunsesem sa cred influentata de diverse site-uri foarte incisive pe acest subiect (caci doar foarte multe mame cresc copii perfect sanatosi si exclusiv pe lapte praf) si mi-a spus ca daca il voi pune mereu prima oara la san, voi putea ajunge in scurt timp sa-l alaptez exclusiv la san.

Am urmat intocmai sfaturile si dupa prima completare Vlad a dormit 5 ore legate, pe timpul noptii! Nu imi venea sa cred!  Ma trezeam eu din ora in ora sa verific ca e ok, ca nu intelegeam cum de nu mai plange. Dupa cele 5 ore, l-am pus din nou la san si nu i-am mai dat completare, caci am simtit ca in sfarsit sanii mei apucasera sa se reumple. Si intr-adevar a dormit din nou vreo 4 ore, moment in care am realizat cat de obosit trebuie sa fi fost micutul de la munca continua depusa in ultimele zile la san. Si uite asa, pentru vreo 3 zile i-am dat completare o data maxim de doua ori pe zi si apoi am renuntat la laptele praf, caci ajunsesem sa ne descurcam foarte bine si fara. A fost placut sentimentul reusitei de a ajunge in acest punct.

Dar cred ca secretul cresterii lactatiei a fost pompa de san. Prima oara cand am vazut-o (inainte de a naste), m-a speriat de-a dreptul. Ma ingrozea gandul ca s-ar putea sa o folosesc. Dar recunosc ca m-a ajutat foarte mult. Stiu teoria cu „cea mai buna pompa e bebelusul”, dar dupa o ora de stat la san, mi se parea suficient cat a muncit micutul, asa ca goleam sanii cu ajutorul unei pompe electrice. Procedeul nu e deloc unul complicat, nu e dureros, nu e rusinos, nu e nesanatos.

Asta a fost traseul meu, unul fericit avand in vedere rezultatul final. Dar repet, orice decizie luati, sa nu va simtiti vinovate in vreun fel! Sunt putine mame care fac alegeri care sa le fie doar lor comode (desi nici acelea nu sunt in vreun fel de judecat, caci eu cred ca e important ca mama sa fie in confort cu tot ce face). In general, mamicile sunt dispuse oricum sa faca orice efort pentru a avea bebelusii sanatosi. Eu cred ca e importanta informarea, dar mai ales increderea in medici. Tot timpul ma straduiesc sa fiu o mama cat mai relaxata si in acelasi timp responsabila. Voi face cu siguranta si greseli, dar voi evita sa ajung in extreme, cu orice subiect ce tine de parenting. Echilibrul e cheia.

P.S.: inainte de a ramane insarcinata mi se parea rusinos sa vorbesti despre acest subiect. Dar uite ca acum, voua, am putut sa va povestesc cat se poate de sincer experienta mea de pana acum.

 

266Comments
  • vali/ 07.05.2014Reply

    Eu am alaptat cu completare in fiecare zi, in primele 5luni ale fetitei mele. Latele s-a dus singurel cand ea a inceput sa petreaca mai putin timp la san. Am alaptat cu orele, m-am muls aproape zilnic pana la ultima picatura, aveam rani dar continuam. Copilul meu nu s-a saturat niciodata la san, dar nici nu l-a refuzat panala 5 luni, iar totul s-a petrecut extrem de firesc. Nu a confundat nicio clipa sanul cu biberonul, ceea ce sustinatoarele alaptarii exclusive sustin sunt diar generalitati, nu se aplica in toate cazurile.Am o fetita sanatoasa, puternica si extrem de isteata, nu am traumatizat-o cu intarcarea si nu m-am traumatizat nici pe mine nedormind si ignorandu-ma complet. Avem o legatura emotionala minunata si am avut-o din prima clipa. Imi iubesc copilul mai mult decat orice, dar stiu ca eu sunt modelul ei. Si nu vreau sa fiu o mama epuizata, nervoasa, frustrata si care nu se mai pretuieste pe sine de cand a nascut. Nu cred in sacrificii si sunt satula de dramele alaptarii exclusive care troneaza pe toate forumurile. A fi mama e greu indiferent, nu suntem toate la fel si e minunat ca nu suntem. Nici bebelusii nu sunt la fel si nu vad de ce unii oameni se chinuie sa ne eticheteze constant. As fi alaptat exclusiv daca as fi avut macar o data lapte cat sa imi vad copilul multumit. Nu recomand laptele praf, nu recomand nimic. Imi doresc insa sa se opreasca nebunia asta cu mame rele mame bune, reguli pt iubirea de mama si alte bazaconii cum ca biberonul e diavolul. Multa fericire pentru mamici si bebici, indiferent de cum aleg sa traiasca aceasta experienta minunata.Important e ca o traiesc impreuna 🙂

    • Miss/ 16.05.2014Reply

      Faptul ca bebe a supt doar pana la 5 luni cand a renuntat singur la san e tocmai semnul ca a facut confuzie intre san si biberon. Lactatia nu ti-a scazut de la sine (nu se intampla asa fiziologic) ci pentru ca bebe a supt mult mai putin din san (fiind obisnuit cu un flux mai rapid din biberon a supt doar laptele ce ii venea cu un flux similar din san, restul a ramas in sani, nu a mai fost extras iar sanul a produs atat cat bea copilul adica din ce ince mai putin). Un copil nu se intarca singur la 5 luni. Oricum ai facut o treaba minunata ca mama, am gasit de cuviinta ca e cazul sa corectez ceea ce ai mentionat tu tocmai pentru a nu induce in eroare si alte mamici. Intr-adevar nu exista mame bune mame rele si mamele care alapteaza exclusiv nu sunt automat mai bune decat cele care nu alapteaza. E bine insa sa corectam lucrurile care nu sunt reale dpdv clinic / stiintific. Exista alternative la biberon: sisteme de nutritie la san si au tocmai acest avantaj sa o ajute pe mamica fara efort sa suplimenteze atunci cand e cazul, fara ca bebe sa faca confuzie mamelon tetina. Care exista. Dana a fost o norocoasa iar bebelul ei un mancacios care s-a adaptat usor la suptul la san, eu cunosc cel putin zece mamici ai caror bebei nu au mai supt eficient la san si mama nu a reusit sa alapteze exclusiv din cauza introducerii premature a biberonului. In aceasta ecuatie nu laptele praf e problema (copilul trebuie hranit asa cum spunea foarte bine Dana mai ales atunci cand nu suge eficient poate sta cu orele la san fara sa se alimenteze). In aceasta ecuatie biberonul e problema. Numai bine si felicitari pentru bebeii minunati!

    • Lucia/ 21.08.2016Reply

      Cat de adevărat. Felicitări pentru ca am auzit și alte păreri în afară de exagerările de pe toate forumurile referitoare la.alaptarea exclusivă. Și eu am un băiat de trei luni care a luat.perfect în greutate alaptat mixt. A fi o.mama buna nu înseamnă ca trebuie sa alăptezi exclusiv chiar dacă nu ai lapte suficient pentru bebe. A fi mama buna înseamnă mult mai.mult. de atât și mă. .între de ce aceste mame atât de vehemente în legătură cu alaptarea nu sunt și referitor la..educația copiilor de mai târziu

    • Irina/ 17.07.2017Reply

      Si eu ma regasesc in multe dintre randurile tale. Noi avem aproape 3 luni si din maternitate papam mixt. Sunt zile in care bebe sta mult la san dar nu se satura si sunt zile in care abia molfaie. Sunt zile in care scot la pompa 100 ml si zile in care abia scot 30ml si zile in care renunt la pompa epuizats si frustrata de rezultat. La fel am gandit si eu cand toata lumea ma condamnda spunand-u-mi ca nu vreau sa imi alaptez copilul, cand plangeam cu el in brate ca nu pot sa ii dau ce e mai bun si sanatos pt el, dar cand am realizat ca ii transmit starile mele si ca il faceam sa planga sau il agitam am renuntat si am zis ca trebuie sa fiu normala la cap ca sa il pot creste si de atunci ne-am linistit amandoi, papam si san si bibi si ce vrem noi si suntem fericiti si radem si gangurim si ne iubim
      Multa sanatate

  • Maria/ 08.05.2014Reply

    Buna Dana,
    Felicitari pentru reusita alaptarii..
    Sa stii ca fac parte din categoria nefololositorilor, aduia sunt educator prenatal 🙂
    Eu ma bucur enorm pentru reusita ta, dqr vreau sa-ti spun ca am vazut copil care de la primul biberon a refuzat sanul si, mai mult decat atat, ca eu cred sincer ca nu laptele praf te-a salvat, ci alte doua lucruri:
    1. Odihna, pe care o puteai obtine si trimitandu-l pe bebe afara la plimbare cu taticul intr-o dupa-masa si
    2. Faptul ca ai lasat stresul deoparte si ti-ai asumat o alegere. E perfect ca ai gasit un om in care sa ai incredere, care sa te scape de vinovatie , pe care sa-l.urmezi si e minunat ca a iesit bine. Dar fii.constienta, te rog, ca putea avea si alt.deznodamant. Te rog, spune ca nu ai rezonat cu un anume.consilier in alaptare, dar nu lasa loc de alte intelesuri. Sunt.minunati si e foarte bine ca exista.
    In rest, iti urez tot binele din lume.
    Te rog, nu o lua personal, intelege doar ca eati persoana publica si ca, daca macar 10 femei rateaza alaptarea fiindca iau adliteram ce spui tu, nu e bine 🙁

    • Dana/ 08.05.2014Reply

      Nu mai vreau sa reiau subiectul. Nu m-am exprimat niciodata spunand “lp a fost salvarea”, pentru ca a fost vorba in mod evident de un cumul de factori. Nu odihna era neaparat problema, pentru ca nici nu simt oboseala cand vine vorba de cel mic, iar plimbarile fii sigura ca erau si sunt lungi in fiecare zi. Iar tatal e intotdeaun alaturi. Am afirmat in schimb de exemplu ca pompa cred ca m-a ajutat cel mai mult in sporirarea lactatiei. Daca erai putin mai atenta ai fi vazut. Altfel, sunt convinsa ca un consultant in lactatie poate ajuta enorm mamicile in aceasta situatie. Doar ca fiecare e diferita si intr-un final are un traseu unic in cresterea copilului. Si tot ce am scris mi-a fost confirmat de mai multi medici, cu o experienta de foarte multi ani in acest domeniu, care nu vin cu exemplul “am vazut eu un copil care…”. Eu tot repet lucrurile astea si cine e deschis sa citeasca cu mintea libera un text, sigur le observa si le intelege. Cine vrea sa faca obsesie pentru un cuvant sau altul, sa nu priveasca lucrurile in ansamlu, sa nu inteleaga ca ce a citit este o poveste sincera particulara/unica, si cine prefera sa se intoarca mereu in cerc la subiectele preferate de dezbatut pe net, poate sa o faca la nesfarsit in continuare. Dar eu cred ca am fost foarte clara. Punct.

      E ora 2:55 si bebe tocmai a terminat de mancat. Exista filozofii diametral opuse cand vine vorba de orice subiect din categoria parenting (deci inclusiv in alaptare) si fiecare are setul de reguli si de argumente care stau pefect in picioare. Ambele pot functiona, alegerea se face in schimb in functie de ceea ce considera mama ca ii este mai potrivit ei si copilului, ajutata de un medic. Va recomand cartea “What to Expect”, caci explica lucrurile acestea in mult mai multe randuri.

  • Mary/ 08.05.2014Reply

    Uff..Eu chiar m-am simtit oribil cand i-am dat completare, datorita fricii de a nu ramane pe lapte praf.. si m-am chinuit enorm.. si sotul..dar pana la urma avem 10 luni si tot la san mancam de 3 ori pe noapte.. 🙂 Citisem despre laptele praf si dr pediatru mi-a zis ca as putea sa ii dau completare, dar since i-am dat o data si am plans 3 ore dupa, de frica sa nu pierd laptele. Asta se intampla cand esti mamica prima data, e normal, cred ca 80% trecem prin asta.. dar experienta chiar si grea nu o regret si daca as fi acum in 1 luna cu bebe tot asa as face.. in plus eu am reusit sa ii fac program din cauza colicilor pentru ca trebuia sa pun picaturile anticolici la 3 ore si daca se trezea la 2 ore , 1 ora stateam si ma jucam cu el, ii cantam, il leganam..si eu si sotul.. si cu toate astea eu sunt mai puternica acum si parca mai matura. Felicitari pentru reusita si eu cred ca nu exista mama care nu are suficient lapte pt bebelusul ei, cred ca exista mame care inca nu si-au gasit echilibrul.. (este doar parerea mea!)

    • Madalina/ 08.05.2014Reply

      Pentru ca acest blog imi face impresia ca este citit de multe fete si femei, m-am gandit ca ar fi bine sa completez cu un comentariu la acest subiect, necesar pentru pregatirea psihica a viitoarelor mamici. Exista si ceea ce se numeste popular “furia lapelui”, adica un exces de lactatie in primele zile dupa nastere, opusul a ceea ce a fost povestit de Dana. In 2006 am nascut un baietel de 4kg care a fost un mancacios de la prima masa. Numai ca dupa cateva mese am inceput sa am mai mult lapte decat putea el manca si am ajuns la ceea ce Dana a numit “primul hop” in experienta de mama. Programul lui de masa a fost foarte regulat de la inceput si fix la 3 ore ii dadeam sa manance cam 20 minute. Numai ca restul timpului pana treceau cele 3 ore eu trebuia sa golesc din sani pentru ca simteam ca imi explodeaza de prea mult lapte. Din nefericire atunci nici nu auzisem de pompa electrica, iar cea manuala pe care am gasit-o facea treaba mai proasta ca mana mea. Bineinteles ca cea mai buna treaba o facea bebele, dar pe masura ce golea un san, celalalt se umplea excesiv. Pentru ca a fost un bebe mare si m-am incapatanat sa-l nasc natural, s-a cam chinuit putin si a avut vanatai din cauza carora a facut un icter mai puternic. A fost dus la Terapie Intensiva la lampa si ma duceam la 3 ore sa-l alaptez acolo. Cea mai mare tragedie a fost intr-o noapte, cand epuizata am dormit putin peste ora de masa si asistentele i-au dat completare de lapte praf. Cele 3 ore care au urmat au fost cel mai mare chin din experienta mea de mama. Nu mai aveau nici un efect nici compresele cu apa rece, nu mai reuseam nici sa ma mulg cat trebuia, dar continuam de frica sa nu mi se sparga vreun canal de lapte si sa fac alte complicatii. Aveam buzele uscate, dar nu puteam sa beau apa de teama sa nu sporesc lactatia, imi umezeam doar buzele sau imi clateam doar gura. Urmatoarea masa a fost o adevarare usurare pentru mine si incet-incet lucrurile s-au reglat si in cateva zile ne-am sincronizat perfect. Mai bine de 4 luni l-am alaptat exclusiv la san si apoi am inceput diversificarea alimentatiei. Iar acum ma uit la el si nu-mi vine sa cred ca are 8ani si mai are 30cm si ma ajunge la inaltime. La al 2-lea copil, 2 ani si 8 luni mai tarziu, totul a fost mai usor, pentru ca eram pregatita sufleteste si stiam ce ma poate astepta. Asa ca, mamicilor, trebuie sa fiti pregatite pentru orice, dar incercati sa va pastrati calmul si fiti optimiste: toate se rezolva pana la urma!

  • Gica/ 08.05.2014Reply

    La ce interval scoteai laptele cu pompa si pentru cat timp?

  • Cristina/ 08.05.2014Reply

    Felicitari Dana! Sa fiti sanatosi, veseli si frumosi! Intamplator m-am uitat astazi pe blogul tau. Daca pana acum urmaream din cand in cand post-urile tale in materie de fashion (imi place mult stilul tau) acum m-am regasit perfect si total intamplator in fiecare rand pe care l-ai scris in acest articol. Daca pe viitor cineva ma va intreba de propria experienta in alaptare probabil voi fi “lenesa” si ii voi forwardA linkul catre acest articol.Mi se pare absolut surprinzator cum, dupa ce m-am confruntat cu aceleasi probleme acum 6 luni, am gasit aceeasi experienta reiterata de mai multe mamici. Atunci am fost din pacate singura si, ca si tine, m-am simtit vinovata. Atunci m-ar fi ajutat mult sa citesc o experienta similara cu a ta. Dar pe net gaseam in special doar articole despre marele bau-bau: laptele praf si biberonul. Totusi am ajuns la aceeasi concluzie, am luat aceleasi decizii si uite ca am ajuns si la acelasi rezultat. Am alaptat exclusiv la san pana de curand. Si da, in primele 3 saptamani am procedat exact ca tine: lapte praf completare max. de 2 ori pe zi si salvarea tot in pompa de san am vazut-o tocmai pt ca bebe era obosit si adormea la san inainte sa se sature cu toate “ciupiturile” aplicate la nasuc sau piciorus. Saracutul era atat de obosit nici nu mai reactiona. Se saturase si el de perpetua alaptare. El vroia un stomacel plin si un somnic bun.
    Acum luam incet drumul diversificarii unde sunt alte hopuri si la fel de multe pareri daca nu si mai multe. Cred pana la urma ca tot o mama “echilibrata” ia cea mai buna hotarare pentru puiutul ei.
    P.S Mi-a placut reply-ul catre Maria parca 🙂
    Sa fiti fericiti!

  • Gea/ 09.05.2014Reply

    Buna Dana

    In primul rand felicitari pentru minunea de baietel, sa va umple viata cu bucurii si fericire!
    Si eu sunt mamica de 3 ani si 4 luni, iar acum ii voi aduce un fratior fetitei mele peste 4 luni. Pot spune ca am trait experienta ta in proportie de 80%.
    Mi-am alaptat fetita inca din prima zi, la un program facut de ea la 3 ore. Totul a fost mirific pana in momentul in care statea tot mai mult la san (pana la o ora jumatate), acest fapt ducand la niste rani urate la ambii sani. Mai bine de o saptamana am stat si am inghitit durerea de la fiecare alaptat, tocmai in ideea de a nu-i introduce laptele praf. Insa ce se “vindeca” in 3 ore, se redeschidea cu primul alaptat. Din cauza durerii, stresului si oboselii, mi-a scazut si lactatia iar mesele ei au devenit tot mai dese. Am cazut astfel intr-un cerc vicios. Asa ca, la recomandarea medicului, i-am introdus completare de lapte praf la 2-3 mese pe zi. In prima zi i-am dat doar lapte praf, pentru a oferi sanilor mei un respiro si posibilitatea de a se vindeca ranile. Din a doua zi am introdus completarea de lapte praf la 2-3 mese (in general cele de dupa pranz, respectiv seara inainte de culcare, atunci cand laptele este o idee mai putin decat dimineata). O alaptam 30-45 de minute, dupa care completare de 20-30ml la lapte praf daca ii mai era inca foame. In 4-5 zile ne-am revenit, insa am introdus pompa de san, pentru stimularea lactatiei.
    Si eu m-am simtit foarte vinovata de decizia de a introduce laptele praf, insa asa am salvat inca 7 luni de alaptare la san, pe care le-as fi pierdut daca as fi continuat in ritmul acela. Am alaptat pana la 7 luni jumate cand fetita mea s-a intarcat singura. E adevarat ca uneori cu completare, iar de la 5 luni jumate cu diversificare, dar au fost niste luni minunate, pline de placere si mandrie ca ii pot oferi ce am eu mai bun.
    Am fost si eu judecata ca i-am introdus laptele praf, mi s-a si luat apararea ca am actionat si nu mi-am lasat copilul sa flamanzeasca, pareri sunt peste tot, toti sunt experti pe experientele tale. Dar ce conteaza este sa fii impacata cu decizia luata si sa ai mereu incredere in instinctul tau matern care nu va da gres niciodata cand vine vorba de siguranta, fericirea si bunastarea copilului tau.

  • Denisa/ 09.05.2014Reply

    Lactatia!!!!acum aproape 7 luni si eu am nascut,am un superb baietel pe nume Luca..nu am avut nevoie de completare dar am fost informata in caz ca bebe nu se satura…pana la 6 luni,bebe a mancat doar lapte de la san..desi nu as fi avut nicio retinere legat de lapte praf.Sunt multi copii care crec cu lapte praf din prima zi iar asta nu le fac mai putin mame..
    pompa te san te ajuta f mult si eu am folosit si o recomand cu incredere

  • Dana/ 09.05.2014Reply

    Felicitari,e nevoie de cat mai multe persoane cunoscute care sa dea un exemplu. Bebelusii au nevoie sa fie alaptati, este dreptul lor, si e pacat ca din cauza dezinformarii si situatiei din maternitate, lucrurile nu stau tocmai bine…
    Ce as comenta legat de articolul tau 🙂 este ca la tine a functionat tocmai pentru ca o vreme ai lasat bebelusul sa se chinuie si sa traga singurel…astfel obisnuindu-se cu suptul la san, cu efortul pe care trebuie sa-l faca pentru a se hrani. Astfel, nu a cazut in capcana obisnuintei cu biberonul, ci a ramas atasat de san chiar daca tu i-ai dat completare. Daca i-ai fi dat completarea respectiva, cu biberonul, din prima/primele zile, situatia nu ar fi fost la fel. Asa cum spuneau alte fete mai sus, startul in alaptare reprezintat totul. Daca bebelusul nu invata sa suga si sa faca efort, atunci usor usor laptele se pierde iar el se obisnuieste din ce in ce mai mult cu biberonul. Asa ca te felicit pentru determinare…de fapt aici este mesajul cel mai important…faptul ca nu ai dat completare din prima, cu biberonul. Eu i-am dat, la sfatul celor din Municipal, completare in primele zile, dar cu lingurita, si numai dupa ce statea suficient la san, asa cum spui si tu. Dupa trei zile a venit lapticul si totul a fost perfect.

  • Iris/ 09.05.2014Reply

    Felicitari, Dana! Ai spus lucrurilor pe nume! Personal, un consilier in alaptare mi-a facut mai mult rau decat bine! Intrasem in acelasi cerc vicios ca si tine, dar din pacate nu am ascutat de medic la timp…

  • Miruna/ 17.05.2014Reply

    Ai scris EXACT povestea noastra, cu exceptia consultantilor :). Puiul meu, acum de aproape 4ani a respins completarea singurel la 3 luni si un pic si din acea zi si pana la 1 an si 4 luni a papat numai lapte matern….problema a fost ca nu manca mai nimic, diversificarea a fost un haos, aproape de un an deja era mai mult dependenta de san decat alimentatie, iar intarcarea a fost solutia salvatoare ca el sa inceapa sa manance normal. A fost o perioada superba, cu toate greutatile si sentimentele confuze genetste de subiectul acesta, dar privind acum in urms nu cred ca am gresit cu ceva, dimpotriva, am facut ce am putut mai bine pentru copilasul meu. Sa aveti sanatate amandoi ca bucuriile sunt permanente o data cu venirea Perfectului pe lume!

  • Lena/ 20.05.2014Reply

    Buna Dana, ma gasesc in aceeasi situatie de a incerca sa dau doar san copilului meu. Inca lucrez la metoda cu pompa si sper sa aiba succes si la mine. Ai putea sa imi recomanzi un pediatru bun ?
    Multumesc mult

  • Evelina/ 25.05.2014Reply

    Buna, Dana! Citesc blogul tau uneori, te urmaresc mereu pe FB, te apreciez pentru naturalete si decenta. Nu am copii (sunt de varsta ta), insa m-a interesat articolul dintr-un motiv simplu: eu nu am fost alaptata la san. Am o prietena buna care a nascut doua fetite (gemene) si pe care nu le alapteaza la san. Nu inteleg revolta generala si chiar grija ta de a nu leza pe nimeni privitor la aceasta alegere. Copiii cresc si cu lapte de un fel si cu de altul. Eu cred ca nasterea naturala si alaptatul la san sunt alegeri personale si ca nimeni vreodata nu ar trebui sa sa justifice fata de altii pentru ele. Alegi ceea ce iti aduce liniste si confort. De unde indignarea asta pe postarea ta si toate comentariile vehemente? Inca o data, apreciez modul tau de a prezenta lucrurile: cu bun simt si masura.
    Felicitari si multa fericire!

  • Emilia/ 29.05.2014Reply

    Buna Dana. Cand iesiti la plimbare cum procedezi? Alaptezi in public, folosesti biberonul, va intoarceti din timp acasa? Sunt curioasa, eu vreau sa folosesc biberonul, sper sa nu am “renumita” problema cu refuzul. Pana acum numai o data s-a intamplat sa ii dau cu acesta si nu am avut probleme dupa. In rest ajungeam din timp acasa sau il alaptam in masina. Sper sa nu se invete cu el daca ii dau mai des…

  • valentina/ 12.06.2014Reply

    Cred ca toate namicile au/am avut hopuri privind alaptatul. Eu am alaptat exclusiv pana la 1 an si 1 luna. Am avut si pompa si cred ca este f utila sa ai una . Si eu am avut ceva probleme, multe pareri negative in jurul meu dar tot timpul ceva dinauntrul meu imi spunea ca trebuie sa alaptez ca asa e firesc. Pe la 3 luni cand apar puseele de crestere si se modifica pornirea laptelui din san…din disperare ca plangea si frica sa nu fie nenancat i am dat 2 zile biberon cu lapte praf. Acele 2 zile m.au marcat, dadeam biberon si plangeam….imi doream sa il vad la pieptul meu cu manutza pe tzatza. Si din dorinta de a alapta am revenit iarasi la san. Apoi cu timpul nu stiu din ce motiv refuza sanul drept..si asa an adoptat netoda “sanul rasucit ” :))) ma roteam cu sanul spre partea stanga si am nancat pana la final. Apropo sa citesti informatii despre puseele de crestere….multi doctori ofera putine infornatii despre aceasta modificare care apare intre 3-4 luni apoi 6-7 luni si ultima aproape de 1 an. Am citit un articol in care spunea cu cat copilul creste …laptele se modifica in sensul cum coboara din glande. La inceput sanii sunt plini tazneste rapid laptele, cu timpul ii trebuie 2 min stimulare pt glanda sa produca laptele. Despre parerile din jur cel mai bine e sa asculti, consulti persoane dar sa faci mereu ceea ce simti TU ca e cel mai bine pentru copilul tau. Succes in continuare!

  • Mihaela/ 12.08.2014Reply

    Am tot citit si rectitit acest post pentru inspiratie 🙂 Fetita mea a implinit astazi o luna. Si eu am trecut prin acelasi sentiment de vinovatie, pentru ca nu am avut lapte in primele 5 zile, si nici ea nu ma ajuta prea mult. Am incercat sa stimulez lactatia cu o pompa de san, dar…. Aici voiam de fapt sa ajung: multe din doamnele care au scris aici recomanda pompa de san. Eu o vad in continuare ca un instrument de tortura! Ma mulgeam cu urlete de durere pentru a obtine maxim 20 ml de lapte. Dupa cateva zile de urlete si plansete sotul meu n-a mai suportat sa ma vada chinuindu-ma. Apoi am spus si eu stop. Durerea fizica nu facea deloc o combinatie buna cu baby blues-ul si cu disperarea ca bebe ar putea slabi prea mult de foame. Atunci am luat decizia de a nu ma mai simti atat de vinovata pentru o completare, am incercat sa stimulez lactatia doar cu ceaiuri si pastile si prin bebe. Si bebe a fost o pompa extrem de buna!
    Acum mai avem o singura completare pe zi si simt ca ne invartim si noi intr-un mic cerc vicios pentru ca nu reusim sa scapam de ea. Pur si simplu, seara simt ca nu mai am suficient lapte si dupa 2-3 ore la san, nu mai rezista nici bebe nici sanii mei. Ma gandesc din nou daca pompa de san ar ajuta sa cresc lactatia si mai mult, dar cum fac sa nu o mai consider instrument de tortura? N-o fi cea mai buna pompa din lume, dimpotriva, dar ma uit in jur la persoane care au pompe de top si trec prin aceleasi dureri ca si mine…
    Sau chiar toata lumea s-a muls cu urlete, dar pentru bebeii lor au trecut peste dureri, oricat de putin suportabile au fost? Si asa, incep incet-incet, sa ma simt putin vinovata din nou.

    • Dana/ 13.08.2014Reply

      Nu, nu trebuie sa fie o manevra dureroasa. Nu trebuie folosita ca sa obții un anumit număr de ml. Eu la început când o foloseam nu colectam nimic. Dar nu insistam mai mult de 10 ml la niciun sân. Cea pe care o am de la Avent are 3 trepte și în instrucțiuni Îți spune sa o alegi pe cea care nu îți creează disconfort. Deci eu în locul tău, seara sa spunem, as tine bebelușul maxim 40 de minute la sân (20 cu 20). Asta cu 2 – 3 ore am incercat- o și eu și abia acum când suge bine și are lapte suficient știu ca erau doar pentru stimulare, nu pentru hrănire – el în 30 minute dacă suge fără opriri golește sigur sanul. Așa ca după cele 40 de minute as lasă bebelușul sa se odihnească ca a muncit suficient 🙂 și as folosi pompa încă 10 minute sau cât simți tu ca mai poți, fără sa fie un chin! Dacă nu mai poți decât 5 minute, atunci doar 5 sa fie, nedureroase. Și o iei treptat. Dar nu te panica dacă nu colectezi nimic sau doar foarte puțin. Nu insista peste limita de confort. Zic ce as face în locul tău, dar poate un medic vede altfel problema.

  • Monia/ 13.08.2014Reply

    Mihaela, seara intr-adevar e mai putin lapte in primele 2 luni, mie asa mi s-a parut. Ar fi foarte bine daca ai reusi sa te odihnesti putin inainte de masa de seara a bebelusului si sa te hidratezi si mananci mai bine. Am avut si eu problema asta cu bebele, seraa de multe ori plangea dar il lasam sa stea mai mult la san si mereu ii alternam. Incearca sa faci ci compresii ale sanului.

    • Dana/ 13.08.2014Reply

      Da, si eu aveam mai putin lapte la masa de seara. Initial cand nu-i dadeam completare deloc am crezut ca sunt colici. Dupa ce am inceput sa-i dau la masa respectiva (pentru o perioada scurta de timp), am vazut ca au disparut “colicii”,deci plangea de foame micutul 🙁 Ideea e sa nu renunti la alaptat, caci usor – usor vei produce cat are el nevoie. Iar eu sunt dintre cele care, desi am super-insistat, nu am avut niciodata nevoie de pad-uri de protectie pentru sani, ca sa nu imi patez hainele. Niciodata! Le folosesc uneori doar ca sa pastrez zona curata. Dar altfel, imi sunt inutile, caci nu am avut niciodata atat de mult lapte, dar se pare ca am avut totusi suficient. Adica exact cat e nevoie ca bebe sa creasca normal si fara completare de pe la 1 luna incepand.

      • Mihaela/ 17.08.2014Reply

        Eu sunt exact pe dos – imi curg sanii aproape ca la robinet cand se umplu, si tot parca nu am suficient lapte. Masa dureaza si 2-3 ore pentru ca bebe plange foarte tare in timpul asta, are multe momente cand refuza sanul si atunci ne oprim ca sa regurciteze si sa se mai potoleasca. Ma gandesc ca trecem si printr-un fel de greva a suptului. Am incercat si compresii ale sanului, cum spunea Monia, dar are acelasi comportament. Alteori adoarme foarte repede si cu toate eforturile de a o trezi, trebuie s-o las in pace; se trezeste singura dupa cateva minute, cand isi aminteste ca-i e foame. Si tot asa…
        Am incercat sa folosesc pompa din nou, dar nu am reusit. Durerea e la fel ca la inceput. Nu exista vreo clipa in care sa nu ma doara. Si culmea, nu curge mai nimic desi, dupa cum spuneam, sanii imi curg si singuri cand sunt plini. Ma gandesc sa-mi cumpar o pompa mai buna, poate imi va fi de ajutor. Si totusi cred ca durerea e mai degraba cauzata de psihic.
        Multumesc pentru sfaturi! Sunt binevenite si deja partial incercate. Oricum, nu intentionez sa ma dau batuta atat de curand.

  • Nicoleta/ 05.02.2015Reply

    Buna Dana,

    Se pare ca am ajuns in situatia nefericita de a nu mai face fata cererii bebelusului.

    insist sa-l alaptez exclusiv la san dar simt ca nu mai produc atat laptic cat cere el, si sincer chiar nu vreau sa renunt.

    Ma poti ajuta, te rog cu numele medicului pediatru la care ai mers si te-a sfatuit in ceea ce priveste alaptatul exclusiv la san??

    Te rooog!

    • Dana/ 12.02.2015Reply

      Numele pediatrului meu este Dora Boghitoiu. Mi se pare foarte echilibrata, pe mine m-a ajutat mult.

  • Nicoleta/ 12.02.2015Reply

    Multumesc din suflet!

  • Nicoleta/ 12.02.2015Reply

    Doar la Floreasca o gasesc???

    • Dana/ 12.02.2015Reply

      O gasesti la Grigore Alexandrescu.

  • GYY/ 19.02.2015Reply

    DRAGELE MELE !
    DATORITA UNUI ROTAVIRUS A TREB SA-I DAU BEBELULUI MEU DE 4 LUNI ATUNCI SUPA DE MORCOVEL CU BIBERONUL!
    APOI,,,, CAND VLAD SUGE LA SAN TRAGE F MULT AER SI ARE DURERI DE BURTICA CU TOT DEBRIDATUL SI ESPUMISANUL DAT ,,,, PROBLEMA ESTE CA DE 3 SAPT I DAU DOAR LAPTE MULS PTR A-L SCUTII DE DURERILE DE BURTICA . SCAZUSE IN GREUTATE SI-I DAU SI COMPLETARE . NU E SIMPLU DE LOC DAR VREAU CU TOT DINADINSUL SA-I POT OFERI LAPTE DE SAN CAT M MULT. SPER SA MEARGA CU POMPA – IMPORTANT ESTE SA FACI CE POTI CRED EU !
    AM SA MAI INSIST SI CU SUPTUL LA SAN – NU DECAPITEZDESI,,,, IMI E F GREU!

  • monica/ 23.04.2015Reply

    Dana, minunat articolul tau. Ma regasesc in el. Fetita mea are o luna si o sapt acum. Insa ii dau aproape la fiecare masa completare. Este la fel ca Vladut al tau f mancacioasa. M-am tot ferit de pompa pt ca nu am timp sa o fol i tre mesele ei. Ajutor f mult nu am din exterior si incerc sa le fac sg pe toate. Dar din acest mom ma indeletnicesc sa incerc si asta cu pompa dupa ce suge ea. E sg lucru neincercat. La inceput la fel nu imi lua in greutate si plangea mult, eu crezand ca de la colici dar saracuta de foame plangea. Si am decdecis atunci ca asta e. Ii dau dupa san completare si incerc sa nu ma mai mustrez ci mai degraba sa ne adaptam amandoua cat mai bine situatiei actuale si sa scoatem ce-i mai bun din ea. Am fost la moasa specializata in alaptare de n ori. Am facut totul ca la carte mai putin partea cu pompa. Pana si moasa a spus ca uneori pur si simplu nu se refleaza cererea cu oferta. Si ca de pe la 2 luni se regleaza in ubele cazuri chiar dupa 3 luni si sa vedem. Eu inca incerc sper si ma gandesc ca voi reusi si alaptatul exclusiv la san. 🙂

  • adriana/ 04.05.2015Reply

    Buna Dana…am aceeasi problema ca a ta careia insa nu ii dau de capat niki cu pompita.Ti-am lasat un mesaj pe fb.Multumesc!!

  • stefan adriana/ 22.05.2015Reply

    Dana ,ai ajuns la diversificare cum reusesti?poti face un post pas cu pas ?esti o super-mamica felicitari!!!

  • Bianca/ 06.04.2016Reply

    Buna Dana,

    La noi s – a intamplat ca bebe plangea de foame si eu credeam ca sunt colicii sau somnul.
    Sa incep cu inceputul..
    Imediat dupa ce am nascut, bebe a tras din sani de mi I a facut varza ( pot spune ca aveam sange).
    In speranta ca laptele va veni dupa doua, trei zie am tot insistat cu sanul.
    Evident ca bebe plangea de foame.. dar , cum ai zis si tu nu am cedat.Psihic eram down deoarece nasterea naturala a fost un chin iar durerile erau pe masura.
    La imceput ( prima luna) bebele era alaptat din ora n ora la san ( chiar si de doua ori) si nu exagerez deoarece nu se hranea suficient pt simplu fapt ca adormea la san iar eu credeam ca e satul..
    Auzeam de la diferite persoane asa”nu I ai facut program de papa”??
    Eu in gandul meu eram terminata stiind ca nu puteam pleca nicaieri cu el ca se lasa cu tipete dar sa I mai fac si program de papa.
    Pot spune ca bebe a meritat tot efortul depus chiar daca eram zombi si abia il mai puteam tine in brate .
    Pana in momentul de fata (9 sap) , m am chinuit nestiind ce sa I fac..
    Intr -una din zile am citit ceea ce ne ai impartasit tu , tuturor mamicilor.
    Datorita tie, am decis ca intr-una din zile sa ma.mulg si sa I dau lapte la sticluta (o sg masa pe zi) sa ma conving daca plangr de foame , de somn sau de colici.
    Miracolul s a produs, bebe a golit sanul si a dormit doua ore .Ceva incredibil!
    Am coontinuat asa doua zile iar bebe a intrat pot spune in sfarsit in normal cu papa.
    Acum la doua ore papa se trezeste si tot asa.Noaptea chiar si la trei ore, ceea ce e un miracol!
    El niciodata nu era linistit ca acum.
    Iti multumesc pentru ca mi ai dat o idee iar problema noastra pof spune ca s a rezolvat.
    Am aflat ca bebe plangea de foame si fiind prea obosit nu avea rabdare sa suga.
    Eu credeam ca vrea somn si tot asa..un cerc vicios!
    A fost groaznic dar ,slava Domnului am reusit sa ma bucur de el si de momentele alaptatului!
    Pot spund ca e cea mai mare satisfactie a unei mame vazandu -si bebele la san si mai ales ca e multumit.

  • Oana/ 29.07.2016Reply

    Stiu ca a trecut de mult alaptarea la tine si ca sb e inchis, dar voiam sa-ti spun ca si eu m-am confruntat cam cu aceeasi pb ca tine in prima luna. Fetita mea are acum 6 luni. Ce am invatat este ca in primele luni sesiunile acestea lungi de alaptare (chiar si de o ora sau m mult) se cheama “cluster feedings”. Am gasit batand netul in lung si in lat cu bebe la san ca nu stiam nici eu daca e normal sau nu. Este. Am gasit despre ele pe site-uri serioase.
    Spun toate astea pt ca tu ziceai in articol ca bebe statea si cate o ora la san. Asta nu ar fi tb sa fie o pb. Dar nu stiu daca medicii de la noi au auzit de “cluster feedings”. Sunt normale la inceput de viata si pana se stabilizeaza lactatia. Nu tb facut nimic altceva decat tinut copilul la san.
    Ai avut noroc ca David a supt chiar si cu completare. Am fost si eu tentata in vreo 2 randuri sa fac asta, dar mi-a fost frica sa nu creez un precedent si-apoi citisem despre astea si m-am linistit.
    Voiam doar sa stii ca exista asa ceva poate pt viitor. Pe mine m-a ajutat psihic sa razbesc 🙂

  • Maria/ 16.11.2016Reply

    Daca tot se continua subiectul si in 2016 ma simt obligata sa raspund la ultimul mesaj, al Oanei. Este adevarat ca bebelusii in primele luni de viata dupa-masa si seara stau mai mult la san pt ca asa isi maresc lactatia la sanul mamei dar se si pregatesc de noapte cand dorm mai mult, insa, cand bebe sta numai la san si doarme f putin pt ca ii este iar foame cere clar completare macar pt scurt timp. Bebe nu doarme, bebe nu creste! Cand se intampla ca la Dana zile la rand e clar o problema si trebuie facut ceva. Si eu din experienta mea cu bebe de 2 luni din care ultima luna alaptat exclusiv sunt sigura pe ce afirm. Am citit articole, am fost la prezentari despre alaptare, am ascultat si vorbele babesti. Cam toate sunt adevarate in anumite conditii si limite. Trebuie citit ce nevoie are bebe. E greu dar se reuseste. Uneori chiar e nevoie de supliment. O spun si specialistii in alaptare. E de preferat sa se dea cu un sistem de asistare a alaptarii la san ( SNS ii mai spune -e un fir subtire prin care bebe targe suplimentul in timp ce trage si din san ) dar daca in cazul Danei a mers si cu biberonul f bine. Bravo Danei si mult noroc noilor mamici care trec prin situatii complicate cu alaptarea sa gaseasca solutia potrivita pt ele!

    • Dana/ 16.11.2016Reply

      Ai dreptate. M-am uitat de curând peste graficele lui Vlad de când era nou născut. În primele 3 săptămâni de viata, când am încercat sa nu ii dau completare luase în jur de 150 – 200 grame. Iar într-o săptămână în care am început sa ii dau și completare a luat vreo 400 – 500 de grame și a ajuns astfel la o creștere în greutate în limite normale. Ma speriam ca dacă ii voi da, chiar și de doua – trei ori, va renunța la san. Dar chiar nu a fost asa în cazul lui.

    • Beatrice/ 13.04.2020Reply

      Mulțumesc mult Maria pt idea cu SNS-ul. Am și eu o bebelusa de 2 luni și câte o data sunt nevoită sa-i dau și supliment pt ca nu am destul lapte în sânii. Bebelusa mea refuză categoric biberonul și cu toată răbdarea nu am reușit. Am sa încerc cu SNS-ul

  • Elena/ 03.03.2017Reply

    Buna Dana,
    Eu m-am regasit total in ceea ce ai scris tu. Si eu la inceput ii dadeam fetei si 17 mese pe zi si statea cate 1 ora la san. Asa cum ai spus si tu, salvarea mea a fost tot o pompa. Dar eu as vrea sa te intreb daca i-ai dat baiatului tau biberon cu laptele colectat de pompa. Spre exemplu eu ajung sa colectez si cate 70 ml intr-o zi si pastrez laptele in frigider, iar cand ies cu fata la plimbare, daca ii este foame ii dau biberonul cu laptele meu. Tu ai folosit biberon cu lapte matern dupa ce ai inceput sa ii dai exclusiv san? Problema mea este, cum o alaptez in public, cand ma duc la doctor la control, sau in astfel de cazuri? Tu ce ai facut?
    Multumesc mult. Multumesc si pentru sinceritatea articolului tau. Numai bine

    • Dana/ 03.03.2017Reply

      Cand eram cu el, il alaptam in public. Nu sa vada toata lumea, nu “demonstrativ”, ci gaseam eu un colt mai ferit, cu o esarfa deasupra, si ii dadeam sa pape. La inceput mi-a fost groaznic de rusine, dar apoi mi-am dat seama ca decat sa stau toata ziua in casa (avand in vedere ca nu avea mese regulate), mai bine ies cu el si il alaptez pe unde pot. Daca se mai gasea si cate o camera de alaptat, cu atat mai bine. La doctor chiar nu cred ca trebuie sa iti faci vreo grija. Explici unei asistente situatia si se va gasi o camera. Grija ar fi doar sa nu il expui microbilor din spitale… aici tu stii mai bine daca e cazul sau nu. Dar eu cand nu eram acasa si nu se putea sa fie cu mine, ii lasam la biberon cate o portie. Legat de acest aspect parerile sunt impartite. Am auzit si eu de bebelusi care s-au invatat la biberon (ca le era mai usor sa traga) si ca au inceput sa refuze sanul. La noi nu a fost cazul. Lui Vlad cand ii era foame manca oricum, numai mancare sa ii dai 🙂

  • Elena/ 04.03.2017Reply

    Multumesc frumos pentru raspuns. As dori sa te mai intreb daca ai folosit biberoane speciale (care imita forma sanului, sau cu tetina dubla pentru a fi mai greu de tras)? Mii de multumiri pentru raspunsul tau. Ma ajuta mult.

    • Dana/ 04.03.2017Reply

      Le-am folosit pe cele de la Avent.

  • Elena/ 05.03.2017Reply

    Multumesc frumos. Spor in tot ce faci si o primavara frumoasa

  • Irina/ 26.10.2017Reply

    Buna Dana! Sunt si eu cam in aceeasi situatie pe care ai descris-o mai sus. Am o bebelusa de 5 saptamani pe care am alaptat-o exclusiv pana acum si care nu a luat in greutate cat trebuia…este subponderala. Am mers la pediatru si mi-a recomandat suplimentare cu lapte praf 60 ml/masa x 6 mese/24 ore. Eram curioasa ce cantitate de lapte praf ai avut tu ca recomandare? Fetita mea nu reuseste sa manance cei 60 ml dupa ce o alaptez. Si a doua curiozitate, dupa ce foloseai pompa, cantitatea de lapte stransa o dadeai copilului cu bineronul? Merci!

    • Dana/ 26.10.2017Reply

      Problema era ca după ce il puneam la san, nu mai reușeam să adun mai mult de 10 ml la pompa. Dar de principiu il dădeam si pe cel muls tot cu biberonul. Nu cred ca e o problema ca nu termina cei 60, dar poti sa ajungi pediatrul, ca sa cunoasca evoluția.

  • Andreea/ 26.06.2018Reply

    Una peste alta copilul trebuie hranit…ca e san..ca e lp.Al meu nu a vrut la san din prima secunda…m-am chinuit in mat cu statul la san si completare cu lingurita…Nimic plangea de foame pana am luat decizia de a folosi non stop pompa..totul a fost perfect pana in luna 4 cand deja incep sa nu mai am destul laptic in sani..practic am revenit la lm si completare lp…Polemici aud in fiecare zi si chiar rautacioase gen” vai dar al meu sta la san nin stop e cel mai sanatos pentru bebe”…”nu baga(chiar asa zis) lp in el sa se umfla si nu e sanatos”….”vai de aceea e asa grasun de la lp”…”vai nu se va dezvolta normal de la lp”…zeci de astfel de replici in conditiile in care si asa eram deja stresata si obosita de la cat pompam.Si nu…nu este adevarat ca s-a obisnui cu lp si nu de aceea nu mai sta la san pentru ca ii e mai usor…laptele imi exploda din san era deajuns sa stea cu gurita deschisa fara sa traga si curgea :)))))))Multumesc lui Dzeu am un bebelind sanatos acum avem 71 cm si 8.5 kg si ne apropiem de 5 luni…urmeaza la rec medicului la 5 luni si 2 sapt sa incepem diversificarea.Asa ca, mamici inainte de a pleca urechile la toaaateeee vorbele ..opiniile …parerile…bunicilor..prietenelor etc..bebelusul trebuie alimentat cat mai mult cu lm indiferent daca e la san sau in biberon si daca este necesar cu lp.
    Bebelusi sanatosi sa aveti si nopti linistite!

  • Diana/ 14.02.2023Reply

    Buna! Eu sunt Diana si ma bucur extraordinar ca am dat peste acest articol acum, desi stiu ca ai trecut prin experienta asta acum cativa ani, pentru mine este de actualitate azi 🙂
    Sunt la al doilea copil, are doar 2 zile acum si tocmai am experimentat cel mai groaznic sentiment de vinovatie legat de alaptat si suplimentare 🙁
    Primul copil l-am alaptat exclusiv la san,la cerere si evident, in mintea mea, am zis ca este clar mult mai usor la al doilea si o sa fac exact la fel . Astazi l-am tinut inca de diminesta in salon, cu exectia unei singure jumati de ora in care a fost la neonatologie si a primit si supliment,din fericire. L-am alaptat la cerere in continuu, il vedeam ca doarme maxim jumatate de ora si apoi plange,insa credeam ca ii place foarte mult la san. In seara asta cand am vazut totusi ca plange chiar la 10 minute dupa ce mancase in continuu de la san, am zis ca poate plange pentru ca il doare burtica si defapt am aflat ulterior ca plangea pentru ca ii era foame si pt ca eu nu i-am dat si supliment dupa fiecare masa la san. Lucru pe care l-am ignorat, desi mi-a fost comunicat ieri,insa din neatentie,din prea mult entuziasm si bucurie ca exista al doilea copil in viata mea si bazandu-ma pe experienta primului copil, efectiv informatia cu suplimentarea s-a sters complet din mintea mea 🙃
    Acum totul este ok, bebe a mancat si doarme, iar eu mi-am invatat lectia.
    M-am conectat intru-totul in experienta relatata de tine aici si iti multumesc pentru ca ai ales sa vorbesti despre aceasta intamplare.
    O seara buna!

Leave a Comment