Miracolul IV: Programarea metabolica
Obezitatea la copii este o problema in crestere. Va invit sa cititi un articol interesant, realizat impreuna cu medicii specialisti implicati in campania educativa Nestle Incepe Sanatos, Creste Sanatos, care sper sa va ajute sa intelegeti ce inseamna obezitatea infantila si mai ales cum poate fi evitata!
In ultimii ani, data fiind cresterea tot mai mare a numarului de copii ce sufera de obezitate, dar si aparitia in randul acestora a unui numar tot mai crescut de boli autoimune, au fost realizate multe studii de specialitate ce au dus la concluzia ca noi, parintii, ATENTIE!, putem programa metabolic copilul, inca de dinainte de a se naste. Cu alte cuvinte, obiceiurile noastre alimentare de dinainte de a ramane insarcinate, dar si stilul de viata din perioada gravititatii, pot influenta dezvoltarea copilului si problemele acestuia ce tin inclusiv de alimentatie. Extrem de importante sunt primele luni de viata ale copilului si pana la cel putin atingerea pragului de 2 ani. O alimentatie nesanatoasa sau nepotrivita varstei copilului, ignorarea unor semnale de satietate si alti factori, il pot programa metabolic, astfel incat probleme de obezitate ori alte boli sa apara abia in viata sa de adult! Deci uneori, unui copil care pare a fi in standarde ca greutate (“Al meu e slab, nu are treaba, poate manca dulciuri cate vrea….”),printr-un stil de viata nesanatos, i-a fost deja influentata dezvoltarea sa armonioasa ca adult. Dar sa le luam pe rand, caci sunt multe de discutat…
Neintelegerea aspectelor legate de densitatea nutritiva a alimentelor, la care se adauga capacitatea gastrica redusa a copiilor, dar si ignorarea semnelor de satietate a acestora, duc inevitabil la portii mari si implicit la o alimentatie in exces.
Stim cu totii ca Romania se confrunta cu aceasta problema, iar parintii care se preocupa de alimentatia sanatoasa a copiilor cauta sa afle care sunt factorii de risc ce duc la supraponderare, pentru a-i putea evita, in masura in care acest lucru este posibil. Asadar, cei mai importanti factori de risc sunt:
- Stimularea exagerata prin alimentatie a sintezei de factor de crestere (in primele luni de viata) – prin aport crescut de proteine (de aceea se recomanda laptele de san in primul rand sau un lapte conceput special pentru copii si nu lapte de vaca sau capra, care are un exces de proiteine)
- Introducerea hranei solide mult prea devreme in primul an de viata (asa cum am mai discutat deja pe blog, niciodata mai devreme de 4 luni!)
- Hrana in exces, prea des sau portii prea mari, cu alimente neadecvate varstei lui.
- Sugarul are o greutate mica la nastere pentru varsta gestationala
- Corpul copilului nu este capabil sa proceseze hrana in mod adecvat din cauza unui dezechilibru
- Mama este supraponderala in timpul sarcinii sau cu diabet de sarcina
- Parintii sunt supraponderali sau obezi
Sugarii si copiii mici au nevoi nutritionale mult mai mari comparativ cu adultii (per kg/corp), pentru sustinerea ritmului rapid de crestere. Stomacul lor reprezinta 20% din capacitatea gastrica a adultului.De aceea, alimentatia diversificata trebuie sa-i asigure toata energia si nutritia de care are nevoie, dar intr-o cantitate mica de mancare, pe care copilul o poate inghiti.
Revin la alimentatia naturala, care are un rol covarsitor in mentinerea imediata si pe termen lung a homeostaziei nutritionale. Dar, asa cum spuneam si mai sus, inclusiv diversificarea alimentatiei reprezinta o etapa complexa care contureaza de asemenea comportamentul alimentar al copilului. Despre toate acestea am mai vorbit si la primele 3 miracole din cadrul campaniei si puteti sa va intoarceti la “studiu” pur si simplu dand cautare “miracol” sau “diversificare” pe blogul meu.
RECOMANDARI PENTRU NUTRITIA COPILULUI (2-6 ani)
Asta chiar e un capitol care ma intereseaza in mod special! Mai e atat de putin pana cand Vlad va implini 2 ani… nu im vine sa cred!
- Mese la ore fixe – 3 mese principale, 2 gustari
- Varietate de alimente dense in substante nutritive (in special micronutrienti), cu accent pe legume şi fructe/ alimente special concepute pentru aceasta varsta
- Limitarea alimentelor dense in energie si sarace in nutrienti (snacks, inghetata, prajeli, prajituri, bauturi indulcite)
- Parintii trebuie sa accepte capacitatea copiilor de a-si regla aportul energetic, in loc sa insiste sa goleasca farfuria
- Portii pe marimea varstei copilului
- Orar regulat al meselor – in familie, pt. socializare si model parental; parintii pot fi modele pozitive sau negative
La copilul mai mare este necesara prognozarea obezitatii daca nici copilul si nici parintii nu-si dau seama de aceasta si trasarea curbei IMC si comentarea ei in fata copilului si a parintilor sai
Masuri simple de preventie pentru a evita o evolutie spre o obezitate, care este oricum mai greu de corectat, sunt corectarea greselilor de alimentatie si recomandarea de a face sport. Obiectivul nu este de a-l face pe copil sa slabeasca, ci de a intrerupe o evolutie ascendenta a curbei IMC.
CONCLUZII
- apetitul sugarului si copilului mic este variabil sub influenta diversilor factori de sanatate, psihologici sau de mediu (NU fortati, NU exagerati)
- mesele mici si dese se asociaza cu concentratii scazute de insulina à modificari favorabile ale metabolismului lipidic si glucidic
- obiceiurile alimentare sanatoase din primii ani, inclusiv acelea de a manca cu moderatie à scaderea riscului de obezitate pe termen lung
Am incercat sa structurez si sa esentializez cat mai mult informatia primita de la medici in cadrul intalnirilor pentru campania educativa a carui ambasador ma bucur nespus sa fiu, si sper din tot sufletul sa va fi fost de ajutor. Pentru orice nelamurire, orice alta intrebare legata de alimentatia sanatoasa a copilului, dr. Mihaela Oros este aici pentru a va raspunde. Asa cum a facut-o deja, la intrebarile lasate la articolul trecut (Miracolul 3: Cresterea Imunitatii), ale caror raspunsuri le aveti mai jos:
- Bună seara. Am un băiețel de 4 luni .Îl alăptez din prima zi de viata , pana in prezent.zAcum am trecut de perioada dificila de colici. Deși încă nu are un tranzit regulat. As vrea sa încep diversificarea după 6 luni. Însă aud atâtea variante. ….de nu mai știu cum este corect. As vrea sa primesc ceva sfaturi. ..idei. sau sa îmi dați o sursa unde pot sa ma documentez cat mai bine. Mulțumesc mult
O varianta ar fi sa incepeti aceasta documentare impreuna cu medicul curant. Mai sunt 2 luni pana la inceperea diversificarii dar puteti incepe de acum aceasta discutie in cadrul consultului medical periodic din perspectiva in care, alegerea alimentelor care vor fi introduse intial se face si in functie de istoricul medical al copilului (ritmul de crestere, risc pentru alergii etc)
- Cit de des scoatem un bebelus afara, la plimbare in parc, pe timp de iarna? Al meu copil are 3 luni si jumatate si, de regula, stau cu el o ora prin parc, plimbindu-l in carut. E suficient, prea mult? Multumesc.
Este recomandat sa nu scoateti bebelusul cand afara sunt temepraturi sub 10 grade C, cand este vant, ploaie sau lapovita. Iarna temperaturile sunt un pic mai ridicate la mijlocul zilei, fiind o perioada mai potrivita pentru plimbare iar ca durata 1-2 ore este bine (in functie si de varsta copilului).
Laura/ 10.02.2016
Mi-a prins tare bine articolul asta, chiar daca baietelu meu e departe de a fi obez. Ai spus ca trebuie sa respectam apetitul copiilor, dar oare cand acesta este prea mare, trebuie limitat de catre parinti? Am auzit tot mai multi parinti care spun ca isi tin copiii la dieta (de regula copii peste 5 ani), Acesta a fost chiar si cazul verisorului meu care de mic a fost tare grasut, iar cu tatal obez avea sanse destul de mari sa ajunga si el la obezitate. Matusa mea a inceput sa-i limiteze portiile pe la 6 ani, iar acum la 20 si un pic e un tanar cu o greutate normala.
Ce ma deranjeaza, si m-as bucura sa citeasca toata lumea, sunt oamenii care atunci cand vin in vizita la un copil vin cu plasa plina de dulciuri. Eu una ii dau ou Kinder si biscuiti din cereale integrale copilului meu, dar si aia destul de rar, asadar va puteti imagina groaza care ma apuca cand cineva ii pune in brate baieteluilui o punga plina cu prostii pe care eu pe urma va trebui sa-i explic ca nu are voie sa le consume.
rodica/ 10.02.2016
Asa e: copilului ii trebuie aduse în dar banane sau mere. Sunt bine venite și cand au probleme stomacale.
Dana/ 10.02.2016
Mă bucur foarte mult sa citesc ca apreciezi acest articol. Tocmai ce am intrat pe pagina mea de Facebook și m-am cam amarat când am văzut ca oamenii sunt foarte suficienți și comentează înainte de a citi, pentru ca firește ca ei le știu deja pe toate…
Oana/ 10.02.2016
Nu sunt mămică, dar găsesc că e un articol binevenit. 🙂 și da, e foarte aiurea să duci dulciuri drept cadou.
raluca/ 10.02.2016
Trebuie semnalat si faptul ca o cauza a obezitatii la copii este si lipsa alimentatiei la mama in timpul sarcinii. Exista, din nefericire, mame care doresc sa isi pastreze greutatea in timpul sarcinii in anumite standarde impuse de societate ( adica sa iei in greutate in timpul sarcinii un anumit numar de kilograme). O mama care reduce aportul de calorii in timoul sarcinii sau care mananca foarte putin si nu ajunge la pragul de satietate va naste copii care au un apetit foarte mare si care dobandesc o greutate mult mai mare decat cea medie. Sunt copii care mananca nonstop si care nu sunt satui niciodata. Exista pe net studii in acest sens. Nu poti sa iti pastrezi greutatea in standarde in timpul sarcinii, sa faci un copil cu un apetit ff mare, care devine obez si caruia trebuie sa ii limitezi portiile. In concluzie: nu neaparat trebuie sa fii in standarde in timpul sarcinii, ci trebuie sa mananci in asa fel incat sa atingi pragul de satietate si sa nu treci peste el.
rodica/ 10.02.2016
Un link spre un articol cu această teorie, te rog
Dana/ 10.02.2016
E corecta informatia, s-a discutat si la cursuri. Orice extrema a mamei (atat supra, cat si sub-ponderal) poate influenta comportamentul alimentar al copilului.
raluca/ 10.02.2016
https://www.copilul.ro/sarcina/sanatate-si-ingrijire/Cura-de-slabire-in-timpul-sarcinii-creste-riscul-de-obezitate-a-copilului-a612.html
rodica/ 10.02.2016
Nu îmbrățișez în totalitate: leptina e legată mai mult de menopauza. Și sunt femei care nu se îngrașă pe timpul sarcinii nu neapărat ca ar tine o dieta.
Dana/ 10.02.2016
Asta clar! Eu sunt dovada 🙂 Ideea era sa nu te înfometezi, eu asta am înțeles.
Andra/ 10.02.2016
Foarte interesant articolul! Imi doresc sa ajunga la cat mai multi informatiile acestea.
Nu inteleg insa raspunsul la intrebarea 2…cred ca este vorba de -10 grade, vant, ploi, umrzeala foarte mare. Din pacate foarte multi parinti isi tin copiii cu zilele in casa pe timp de iarna sau ii duc la plimbare prin malluri.
Miu Miu/ 11.02.2016
Foarte interesant articolul si ma mahneste ca oamenii au vesnic impresia ca le stiu pe toate fara sa citeasca inainte de a spune parerea.
Eu nu am bebe, dar cred ca intotdeauna trebuie sa respecti modul pe care il alege mama de a il creste si nu pot sa inteleg cum unii oameni se baga peste….Sincer nu stiu cum as reactiona cand cineva i-ar aduce copilului meu o plasa plina cu dulciuri sau sa il indese cu ceva spunandu-mi ca….pofteste!!
te pup
http://www.miu-miu.ro
Elena T/ 11.02.2016
Foarte interesant articol.
L-am citit si eu, cu toate ca fetita mea nu este obeza, dar e important ca mama sa fii informata.
Am citit ca nu trebuie fortati copii si nu trebuie obligati sa manance tot din farfurie.
Asta este o mentalitate romaneasca, care cu greu poate fi data la o parte. In special pentru ca multe mamici apeleaza la bunici pentru ajutor in cresterea copiilor si apoi bunicii, stim cu totii, cum au fost crescuti si ce idei au.
Oricum si mie mi-a venit foarte foarte greu sa accept ca nu vrea sa manance tot timpul ce-i pregatesc si ca trebuie sa o las in pace, sa nu o fortez. Ca mamica, stand acasa, una din grijile principale ale mele este sa ii pregatesc mancare adecvata.
Si atunci cand vad ca nici nu se atinge. ma cuprinde un sentiment de frustrare si de nervi pe care am invatat sa le controlez, dupa cum am spus si sa inteleg ca parintii sunt responsabili ca ai lor copil sa aiba mancare sanatoasa pe masa si copii sunt cei care decid cat mananc.
De asemenea, mare grija, dragi mamici, unde este locul de masa al copilului.
Dana ZOOM DECOR/ 11.02.2016
Imi aduc aminte aceste informatii- tot cursul mi s a parut extrem de interesant si fara a face in vreun fel fortat reclama produsului nestle. Invitatii au vorbit punand accent pe alaptare si pe un stil de viata sanatos, dragoste. informatiile au fost clare si utile. multumim ca le ai si scris!
trend-with-deea.ro/ 11.02.2016
Eu am o fetita care implineste pe 14 februarie 11 luni. Am alaptat-o pana la 7 luni si as mai fi continuat… Diversificarea am inceput-o la 6 luni. Eu sincer nu as recomanda inceperea diversificarii chiar de la 4luni..mi se pare devreme. Mai cred ca un copil alaptat, poate fi diversificat si mai tarziu!
Referitor la mese sunt de acord cu tine..nu trebuie sa fortezi. Eu fetitei ii dau cat vrea! Daca ea mananca 3-4 linguri, nu o fortez si niciodata nu am fortat-o.
Iulia/ 11.02.2016
Avand in vedere ca sunt in pragul inceperii diversificarii ca bebelina mea, am tot citit…prea mult ca de obicei. Articolul este interesant pentru ca face un rezumat bun in acest domeniu, cu o singura exceptie:diversificarea se incepe de la 6 luni. 4-5 luni e recomandata doar in cazul copiiilor cu probleme. Stomacelul lor nu e pregatit pentru mancare la 4 luni. Ar trebui sa dispara varsta asta cand vorbim despre diversificare. Iar cele 10 grade, sper ca sunt cu minus,pentru ca altfel ar presupune sa tinem copiii inchisi in casa pe perioada iernii. 🙂
Dana/ 11.02.2016
Da, despre începerea diversificării înainte de 6 luni (dar nu mai devreme de 4) am mai vorbit pe blog și intr-adevăr am specificat ca este recomandata doar de catre medici în cazuri particulare. Dacă bebe e bine (mai ales atunci când e alăptat la san), nu se recomanda începerea înainte de 6 luni.