Lista de cumparaturi atunci cand vine pe lume un bebelus
Pentru ca am primit foarte multe mesaje aici si pe pagina oficiala de Facebook legate de cumparaturile pentru bebe, am transcris cu de-amanuntul mai jos celebra lista (de 5 pagini!) care contine toate (?) cele necesare atunci cand apare pe lume bebelusul. Este o lista de cumparaturi pe care o mamica cu experienta mi-a dat-o si a fost cea dupa care m-am ghidat pana acum. E bine structurata, se vede ca a fost indelung studiata de o mama harnica. Nu garantez ca e completa, nici ca unele lucruri nu ar fi in plus. Dar pentru viitoarele mamici s-ar putea sa fie utila o verificare a informatiilor deja primite sau adunate de prin carti sau de pe mai multe site-uri. Deci sa-mi spuneti dupa ce o cititi pana la capat cate semne de “Bifat” ati pus! Dragi viitoare mamici, iata lista:
SPITAL
Mama
– 2-3 pachete mari de absorbante
– chiloti clasici de bumbac cu talie inalta
– camasi pentru alaptat (Roccoco/Mothercare)
– sutien pentru alaptat
– tampoane pentru san de unica folosinta sau care se spala (Avent/Chicco)
– halat (optional)
– papuci
– crema Garmastan/Lanoline Medella sau Bioclin (pentru ragade la san)
– trusa de recoltat celule stem (daca ai hotarat sa faci recoltare)
– acte pentru declararea copilului la starea civila a sectorului unde e maternitatea – buletine in original si copie, livret de familie, certificat de casatorie in original si copie
– trusa de igiena personala
Copilul
– imbracaminte – hainutele cu care il scoti din spital + paturica (spalate cu detergent special si calcate cu fierul)
– scaun de masina (scoica) sau landou
– scutece de unica folosinta (Pampers/Libero/ Happy)
– cosmetice (daca vi se cer la neonatologie) – sapun/sampon/crema de fund/etc
– cercei pentru fetite
ACASA
Camera
– patut cu saltea ferma (iarba de mare/ nuca de cocos/ Ikea)
– lenjerie pentru patut din bumbac + aparatoare pentru patut
– carut
– masuta de infasat (Ikea are o salteluta de plastic cu husa de bumbac pe care o puteti folosi in loc de masa de infasat)
– cadita (simpla sau cu suport)
– termometru de baie (cu timpul veti renunta la el, dar la inceput e folositor)
– termometru de camera si higrometru (pentru umiditate) – optional
– veioza sau lampa de veghe
– cos de gunoi acoperit
– cantar pentru copil
– radio sau ceva pentru muzica
– dulap pentru hainute/cutii
– perna pentru alaptat
– ham pentru carat copilul/ slung (esarfa)
– umidificator de camera (daca umiditatea in camera e mai mica de 45%)
– pompa de san electrica – Avent/Medella
ACCESORII
– pompita pentru nas – Nuk/Chicco/Vibrocyl
– forfecuta cu varf bont
– perie de par + pieptan
– betisoare de urechi cu opritoare
– sterilizator electric – Avent
– suzete de 0-3 luni – Avent/Chicco/nuk + lant de agatat suzeta
– o lingurita de silicon
– termometru pentru copil
– comprese sterile (10 -20 de pachetele)
– seringi
– biberoane – Avent/ B – Fre/ Chicco + perie de biberoane + tetine 0-3 luni de silicon/latex
– incalzitor de biberoane – optional
– detergent sensitive – Persil sau special pentru copii Dermalin
– scutece de unica folosinta – Pampers/Libero/Happy
– servetele umede (incercati sa fie aceeasi gama cu scutecele)
– paturici de unica folosinta – Seni/Bella/Happy (ca sa nu uzi asternuturile cand il/o schimbati)
– solutie antiseptica pentru maini
IMBRACAMINTE
– imbracaminte tip costumas (aproximativ 5-7 tinute)
– imbracaminte tip body cu maneca scurta/lunga
– sosetute
– manusi
– caciulite
– babetele (pentru ca regurgiteaza)
– scutece de finet (mari)
– prosoape de baie cu un colt dublat
– paturele (una mai groasa si una mai subtire)
MEDICAMENTE
– set fiziologic (exista cutii cu fiole de plastic de 5 ml, care sunt foarte practice)
– spirt medicinal (de preferat din cel alb)
– betadina solutie
– baneocin pulbere
– pentru colici: Infacol solutie/Espumisan/Sab simplex/ Bonisan
– Eferalgan 80mg/ Paracetamol 125mg supozitoare
– unguent Bepanthene
– cutaden unguent/ Sudocrem (pentru iritatii la fundulet)
– supozitoare cu glicerina pentru copii
– Vigantol oil solutie
– lapte praf – de care o sa primeasca in maternitate
– ceai de colici – Bay drink
– cosmetice: sapun/ sampon/ gel de baie/ lapte de corp/ ulei de corp/ crema de fata/ crema de fund/ etc – Sanosan/ Klorane/ Chicco/ Mustella; daca are pielea sensibila – Pediatril e la Avene pentru spalat si Trixera cream de la Avene pentru uns
– pentru alaptat – ceai de anason si Galactogil granule
Sfarsit!
Andreea/ 04.02.2014
Cate sunt! Oricum, e utila o astfel de lista!
Flori/ 04.02.2014
Buna!
Incearca cu incredere gama Weleda, am vazut ca ti s-a mai recomandat dar insist fff mult pt ca produsele sunt excelente.
Pe mine m-a ajutat un spray cu apa termala pe care il foloseam la schimbatul scutecelor, dupa care tamponam usor cu o carpa de bumbac.
Mare atentie la detergent daca scrie persil sensitive sau baby nu inseamna ca e si bun pentru bebelusi. Cititi cu atentie eticheta! Eu am folosit detergent cumparat de pe organic baby (care este numai din plante). Nu uita nici de detergentul pentru vase/biberoane pe care il poti lua tot de acolo.
Pentru lactatie incearca si More Milk Plus.
Sa ai nastere usoare si un bebelus sanatos!
Mariuca/ 04.02.2014
Salut Dana,
Felicitari pentru lista, e foarte buna, overall. Unele chestii consider, totusi, ca ar fi mofturi sau in plus, dar depinde de confortul tau fizic si psihic.
Sunt o mamica de fetita de 3 ani si un pic, iar acum sunt in 16 spre 17 saptamani cu ceea ce, dupa cum spune doctorul, e un baietel. Cat despre lista, abia m-am trezit si am citit-o un pic fugitiv, dar mi-au iesit cateva chestii in evidenta.
Ca pompa electrica, iti recomand Medella. Prima nastere a fost la spital de stat, iar acolo aveau doar aceasta marca, dar dupa mult Google si experienta personala, chiar este una dintre cele mai bune si m-am impacat mai mult decat ok cu ea.
Ca scutec, iti recomand Pampers Premium Care, pentru ca sunt mai subtiri si circula aerul mai bine. Clara mea are probleme cu iritatiile in zona genitala, iar cu acest Pampers am reusit sa o tinem fina si roz. De asemenea, pentru iritatii, iti mai recomand crema Panthoderm E. Ai grija sa fie cu E, sunt diferente intre cea simpla si cea de care spun eu.
Supozitoarele cu glicerina sunt utile in casa, cu masura. Sa nu te sperii daca nu are scaun dupa fiecare masa… Doar daca trece mai mult timp… In functie de fiecare copil si de alimentatia sa, sunt anumite perioade. Oricum, iti spun sigur ca vei observa daca se chinuie sa faca caca si daca are nevoie de ajutor.
Nu exagera nici cu suzeta. I-am cumparat si eu Clarei cand era tzanc mic vreo doua, dar le-a refuzat din prima. Singura problema pe care am avut-o a fost suptul degetului, de care am scapat rapid, cu plasturi pe degetel. Acum, cand vrea sa isi suga un deget, ori imi cere voie, ori zice/arata ca are buba si ca vrea plasture.
Ca trusa pentru spital, depinde foarte mult la hainute. La stat, pentru tine iti trebuie tot, iar pentru copil doar cele de ingrijire si hainele cu care scoti bebelusul (pentru viitoarele mamici care citesc blogul tau). Pentru privat, ia si discuta cu cei de acolo. De exemplu, la Arcadia, unde imi planific eu sa nasc daca reusesc sa duc pana la termen sarcina, ma duc cu nimic, pentru ca imi ofera ei cam tot ce trebuie, atat pentru mine, cat si pentru bebelix.
Nu ii cumpara mai mult de cateva seturi de haine. Eu am haine de cand era copil, cumparate sau primite, pe care nu a apucat sa le poarte, pentru calusul creste inimaginabil de repede, cel putin la inceput.
Dupa cezariana, pentru ca asa am nascut si eu, e mai tricky cu absorbantele. Nu respira prea bine pielea si interiorul prin ele, cica. Ce am invatat de la o alta mama in maternitate, pentru ca asistentele ne dadeau sa ne punem vata simpla in primele zile, a fost sa fac eu absorbante din vata. Se ia o bucata de vata si se infasoara in tifon.SImple as pie!
Grija mare si dupa operatie. Doctorul nu iti va da voie sa iesi din spital, basically, decat dupa ce ai scaun, pentru ca e un semn prin care ii arata lui corpul tau ca operatia e ok. Mie imi place sa beau cafeaua cu foarte mult zahar si lapte, din cauza unor probleme de stomac, dar in spital m-a obligat sa beau un espresso scurt, fara zahar, fara lapte, fara nimic. Daca si tu, sau alte mame, “suferiti” de probleme asemanatoare, nu e o idee proasta sa ai un 3 in 1 sau sa iti aduca domnul sot o cafea cum stie el ca iti place in prima dimineata de dupa operatie. Sau orice altceva de genul care sa te stimuleze. Discuta cu doctorul care te va opera.
Si daca tot suntem la capitolul cezariana, nu uita de o burtiera. Se gasesc in farmacii, de alea elastice, ca sa iti tina muschii intr-un loc si sa existe un risc cat mai mic sa se deschida operatia. Iti recomand cele care se baga pe picioare, nu cu nasturi. Asta e chiar un element necesar. Mai adauga, pentru acasa, pansamente pentru operatia de cezariana. O sa trebuiasca sa le schimbi, dupa ce iti va scoate firele.
In rest, inarmeaza-te cu multa rabdare si calm. Cezariana este foarte nasoala. Adica, eu, pornind la prima sarcina de la 35 de kilograme la 1,55 inaltime si ajungand la 52 de kilograme in sapt 33-34, cand am nascut, am reusit sa ma refac destul de repede. A doua zi ma plimbam, indoita din mijloc, pe holurile spitalului. Dar primele ore sunt destul de nasoale, daca nu suporti bine durerea. Ti se va pune un sac de nisip pe burta supa ce te scoate din sala de operatii, posibil sa iti puna sonda inainte de operatie, posibil sa iti faca clisma, o sa iti vina greu sa razi, sa plangi, sa stranuti sau sa tusesti, iar, dupa ce incepe sa se vindece si muschiul, o sa te manance pe dinauntru (daca intelegi ce vreau sa explic).
Cu copilasul, fiecare bebe este frumos pentru parintii sai. Sa nu te sperii la inceput, daca arata mai ca un extraterestru. Chiar vorbeam cu soacra-mea, si imi voi aduce aminte de discutie si la bebelix, ea il intrebase pe doctor de ce a nascut un copil fara gat, care arata ca o broasca. Socul a fost mai mare la mine ca am nascut-o si destul de devreme pe domnita mea. This is just as a laugh, o sa fie distractiv cand o sa va uitati la poze, peste cateva luni sau ani.
Sper ca am reusit sa acopar tot ce mi-am propus sa iti spun si iertare pentru un comment atat de lung. Sper si ca nu am repetat lucruri spuse mai sus.
Multa bafta, putere si fii vesela!
Anadana/ 04.02.2014
Si eu am facut cezariene, doua 🙂 Dar nu mi s-a parut asa de rau sau greu. Nu am avut burtiera si m-am miscat totusi “natural” dar nici gand sa se “rupa” operatia sau ceva de genul. Le-am facut la un spital de stat (acelasi) si nu mi-au facut clisma, in schimb mi-a spus dr sa nu mananc incepand de la ora 8 seara cu o zi inainte. Sonda in schimb e foarte nasoala, cand este pusa, apoi nu mai ai nici o treaba si e mai bine cu ea … dupa operatie e greu sa te misti. Nu am avut nevoie de pansamente ptr rana de la operatie … a treia zi mi-a scos pansamentul initial si gata nu mi-a mai pus nimic. Firele s-au resorbit deci nu am fost la scos de fire. Eu am avut scaun la o saptamana dupa operatie, la prima, dar mi-a dat drumul acasa. Faza cu cafeaua e cam nasoala mai ales daca vrei si poti sa alaptezi. Nu face bine deloc bebelui nici macar daca e una mica … mai ales ca nu mananci mai nimic prima zi si practic altceva nu prea ai “in tine”. Oricum cred ca revenirea la forma initiala, cel putin fara burta, ar trebui sa te preocupe cam dupa diversificare sau mai tarziu cand nu mai alaptezi delc. Depinde foarte mult si de organismul fiecareia, eu am facut primul copil la 28 de ani si pe al doilea la 32. Inainte de sarcini am avut 50 kg … acum am 52 kg. Nu am luat mult in sarcini, ca si Dana, dar burta mi-a “atarnat” o vreme. Cred ca e firesc dealtfel. Am primit niste chiloti elastici inainte sa nasc a doua oara si am incercat sa-i pun dupa cezariana dar ma durea operatia cu ei asa ca am renuntat. Sunt multe informatii acum dar cand te vei lovi de o problema vei vedea in mod uimitor cum iti aduci aminte “sectiunea” care te intereseaza. Cat despre hainute parerea mea este ca niciodata nu sunt prea multe. Eu am baieti, dar intodeauna mi-a placut sa-i schimb/asortez, chiar daca unele guri bombaneau pe langa mine ca sunt nou nascuti si ce stiu cei cum sunt imbracati “merge in orice”. Eu nu am putut sa fiu asa, la fel cum nu am putut sa primesc sau sa-i imbrac in hainute de fetita oferite de diverse prietene cu aceeasi explicatie “sunt mici si in casa cine ii vede?!?”
Ei bine, succes si nastere usoara!
Irina/ 04.02.2014
Da, cezariana e o operatie si se desfasoara ca atare, in timp si dupa 🙂 dar te poti reface. Daca tot am vazut comentariul, mai zic si eu ceva. Referitor la clisma. Cred ca iti fac oricum, inainte. Dupa operatie trebuie intr-adevar sa urinezi in primul rand. Mie mi-a fost tare teama de sonda, sa stii. Si stiam ca trebuie s-o scoata repede sa nu fac vreo nenorocita de infectie. Nu a durut cand au pus-o, iar a doua zi m-am ridicat si nu stiam cum sa scap de ea. Sa stii ca a fost usor. Mie mi-au scos-o peste un bideu si mi-au explicat ca in cazul in care am dificultati la urinare pot incerca sa stau cu dusul cu apa calda peste burta si a functionat 🙂
Pentru scaun mi-au dat un nenorocit de laxativ care m-a umflat ca un balon, de nu mai incapeam in scaunul de alaptat :))))) eu am luat insa dupa cum am spus un probiotic si m-a ajutat enorm.
Te mai ajuta apa calda bauta cu inghitituri rare.
Eu nu – mi amintesc de sacul de nisip de peste burta, DAR burtiera n-am purtat. Am nascut in decembrie 2012 si burtica si-a revenit intr-un an cu sport, dar si-a revenit (depinde si de constitutia fiecareia). N-am avut nici pansamente pe cicatrice. Aici (in Austria) nu te lasa sa porti asa ceva. Dar am purtat ciorapi compresivi in timpul si dupa nastere.
Mai spun o data pentru ca pe mine m-a ajutat enorm. E bine sa te ridici din pat pe partea dreapta, sprijinita pe cot si sa astepti in sezut pana lasa durerea inainte sa te ridici. Am ajuns la multe sfaturi medicale, dar e bine sa stii ce si cum. Nici mamicilor care au o taietura de perineu nu le merge mai bine 🙂
raluca/ 04.02.2014
eu am nascut la Medlife si am inteles ca tu o sa nasti la Regina Maria unde cred ca sunt acelasi conditii, bune adica :). Subscriu mesajului de mai sus: nu am avut pansamente peste operatie si daca o sa nasti la acel spital nici tu nu o sa ai, ci doar acei ciorapi; operatia de reface cat ai zice peste, te doare doar in prima zi, dar nu ai timp sa te gandesti la asta ca te vei simti foarte fericita si frumoasa si norocoasa, oricum sentimente coplesitoare – asa lucreaza natura. Apoi, din a doua zi, vei incepe sa ai probleme cu alaptarea care este o aventura in sine. Sa nu te sperii daca nu iti vine laptele din prima, e normal, trebuie doar sa ai rabdare cu tine si cu bebe. La unele femei lactatia s-a declansat din a 5-a zi dupa nastere, deci…nu toate suntem la fel. Important e sa nu disperi si sa-ti spui ca tu esti singura mama de pe planeta care nu poate alapta, trebuie doar sa ai putina rabdare, bebe este oricum cel mai important in aceasta ecuatie. Foarte important: orice ti s-ar spune, tu sa alaptezi la cerere. Chit ca il alaptezi din 5 in 5 minute, dar pentru inceput este esential ca sa stimulezi lactatia. Stai linistita ca bebe isi face programul lui de masa in timp. Militez pentru alaptare, insa nu la extrem, adica daca nu reusesti sa alaptezi sa nu cazi in depresie, important este ca bebelusul sa fie sanatos. Am o prietena care a avut probleme cu alaptarea, dar insista ca ea poate alapta si ca ea nu ii da lapte praf si a ajuns cu bebe la spital aproape de malnutritie. Important, deci, este echilibru.
mihaela/ 04.02.2014
Este de foarte mare ajutor aceasta lista, acelsi lucru l-am facut si eu inainte de a naste , m-am interesat pe la toate mamicile cunoscute si le-am cerut sfaturi si astfel mi-am intocmit si eu lista mea.
Lista de cumparaturi pentru sosirea lui bebe
1.Patut lemn:- bebe se poate prinde cu manutele de gratii si il ajuta sa se ridice
– un bebe mai activ poate sa-si provoace rani lovindu-se de gratii (chiar si cu protectii).
2.Patutul cu plasa cu partea din fata mobila:- e mai putin periculos pentru ca nu e din materiale dure- sunt pliante, cand creste bebe nu are de ce sa se sprijine, pe pozitia a doua, copilul ajunge sa doarma cam jos, nu toate au dimensiuni standard: 60/120cm sau 70/140cm (atentie la saltea)
RECOMANDAT- acest patut este bun, pt ca atunci cand bebe va fi mare nu se va lovi de zabrele cand se joaca, este usor de tras langa patul mamei dupa ce i se lasa marginea in jos, mama are acces mai repede si mai usor la bebe si nu exista riscul sa se rastoarne peste el cand doarme.
Saltea Durflex sau Saltea cocos si latex natural (Nu saltea iarba!)
Comoda sertare pt. hainute si accesorii bebe sau dulapior bebe
Masuta de infasat (necesara in cazul problemelor cu spatele), salteaua, masa de infasat, caruciorul, cadita de baie ;
2. Set lenjerie cu aparatori (2-3) (la patut cu plasa nu este nevoie de aparatori)
– un singur set are nevoie de aparatori
3. Paturici diverse lana+bumbac (2)
4. Sac de dormit cu fata din bumbac
5. Plapumioara (iarna, daca in camera sunt sub 22-24 grade)
Lampa de veghe ( cand se trezeste bebe sa manance, ca sa nu aprinzi lumina si sa-l trezesti de tot)
Hainute:
– doar din bumbac
– nu se recomanda pt primele 2-3 luni hainute care se inchid la spate, sunt greu de schimbat
– pijamalutele intregi, combinezoanele, body-urile sunt mai utile in primele luni decat costumasele bluzita cu pantalon, deoarece bebeii se foiesc mult si le aluneca pantalonasii
– de preferabil, combinezoanele, body-urile sa fie cu capse in fata, suprapuse parte peste parte, cele care se baga pe cap sunt mai greu de folosit la bebe mic
– aveti in vedere faptul ca bebeii cresc foarte repede si nu apuca se le poarte pe toate de prea multe ori
– luati in considerare succesiunea anotimpurilor, e inutil sa luati hainute de vara pentru bebe 3 luni daca pana atunci deja va fi toamna-iarna
– e de preferat sa cumparati hainutele mai aproape de DPN, ca sa puteti lua in calcul si ce mai primiti (second-hand sau nou noute de la musafiri)
1. Body (se inchid intre picioare ) maneca lunga (iarna) sau tip maiou sau maneca scurta (vara) (4 buc)
2. Combinezoane (body cu maneca si picior) (4buc)
3. Pulovere (iarna) sau bluzite (vara) pentru iesit afara sau mers in vizita (1-2buc)
4. Pantaloni sau pantaloni-salopeta pentru iesit afara sau mers in vizita (1-2buc)
5. Perechi manusi de interior, antizgariere cu unghiile (2)
6. Perechi sosete interior (4 perechi)
7. Caciulite interior (2-3)
– daca e cald in camera, doar dupa ce face baie
8. Pereche manusi fas (iarna) (1)
9. Pereche ghetute-botosi exterior (iarna) (1)
10. Costum fas exterior (iarna) (1)
11. Caciula fas exterior (iarna) (1)
12. Bavete (2)
– cele mai practice sunt cele cu o parte din plastic sau musama care se leaga la spate.
Baie, schimbat, cosmetice:
1. Pampers new born (1 pachet)
2. Servetele umede fundulet (1 pachet)
3. Pungi 1kg pentru scutece folosite (1 rola)/ pachetele de scutece 0-1 contin pungute
4. Scutece din finet 90×90 pt infasat (5buc)
5. Cadita – cu suport bebe inside: se poate folosi cat e bebe mic
– fara suport: nerecomandabil mamicilor nesigure
6. Prosop bebe cu colt pentru cap (1-2)
7. Pieptene
8. Forfecuta copii varfuri rotunjite (aveti grija sa fie buna)
9. Betisoare urechi copii, cu opritor (1 pachet)
– unii pediatri recomanda ca igiena sa se faca doar cu o bucata de tifon steril inmuiat in apa, la suprafata urechii
10. Produse de ingrijire bebe (gel dus, sampon, talc, crema sau ulei de corp)
– marcile difera in functie de sensibilitatea bebeului
– cele mai utilizate: jonson baby,sanosan,dalin, klorane, mustela,
– unii pediatrii recomanda folosirea uleiului de masline fiert si racit + vit. A in locul uleiului de corp
11. Ser fiziologic (fiole de plastic) pentru curatarea nasucului si seringa adiacenta sau pipeta
12. Aspirator nazal
– la inceput e buna pompita manuala cu varf de silicon, dar nu creeaza vid prea bun
– aveti grija ca varful de silicon sa nu fie mai mare decat nara copilului (mai exista si din astea)
– batista bebelusului (dispozitiv care se conecteaza la aspiratorul casnic) este recomandata de majoritatea mamicilor
alcool medicinal pentru ingrijirea bontului ombilical. Acesta se sterge cu o compresa imbibata in alcool de doua ori pe zi ;
fase sterile, necesare atat pentru stergerea guritei celui mic, cat si pentru curatarea buricului ;
glicerina boraxata. Este de mare ajutor, atat pentru mamica, pentru ingrijirea posibilelor rani aparute la sani, cat si pentru bebe, pentru ingrijirea gingiutelor si a limbutei, cu ajutorul unui tifon steril ;
crema cu oxid de zinc, speciala pentru tratarea iritatiei funduletului. Curatati din zona si aplicati un strat gros de crema, pentru evita contactul direct al pielii cu scaunele si urina ;
ulei pentru bebelusi, foarte util pentru masajul de dupa baie ;
sampon anti-lacrimi si lotiune de spalat recomandate bebelusilor ;
aspiratorul nazal. Toaleta nasului trebuie facuta in fiecare seara, dupa baie. Ajutoarele pentru realizarea acestei operatiuni sunt diverse: pompa nazala, betele de vata (cu protectie speciala pentru copii) si aspiratorul nazal (cel mai eficace in cazul unor cantitati mari de secretii nazale) (batistuta bebelelusului).
Sapun cu pH neutru ;
Ser fiziologic sau apa de mare pentru fluidizarea secretiilor nazale. Intai se aplica una-doua picaturi de ser fiziologic in fiecare nara, apoi se incearca extragerea secretiilor ;
Servetele umede. Bebe va fi sters cu acestea la fiecare schimbare a scutecului. In cazul in care face caca, mai utila este spalarea cu apa si sapun ;
Prosoape bebe. Veti cumpara trei prosoape mari (speciale pentru baie) si cateva mai mici, pentru diferite ale nevoi ;
Bavete sau lavete bumbac. Atunci cand papa, bebe murdareste totul in jur. Este nevoie sa va protejati hainele, punand la gatul bebelusului aceste bavete ;
Cantar. Pentru a descoperi daca cel mic ia constant in greutate si nu are probleme de asimilare a lapticului, este bine sa nu asteptati vizita la cabinetul medical, ci sa cantariti bebelusul acasa, o data pe saptamana, inainte de baie si de masa de seara ;( recomandat copiilor cu probleme de greutate, celor nacuti la termen cu greutate normala – investitie neavantajoasa)
Vaporizator de camera/ vas cu apa. O camera cu aer uscat este daunatoare pentru cel mic ;
Forfecuta de unghii cu varfurile rotunjite ;
Ulei vigantol. Incepand cu a doua saptamana de viata, bebe trebuie sa ia suplimente de vitamina D. (reteta gratuita medic pediatru) ;
Termometru digital pentru a lua temperatura copilasului rapid si sigur ;
2-3 biberoane din sticla pentru prima varsta si tetine din latex sau silicon / asta dupa ce mamica constata ca nu are lapte;
Perie de spalat biberoanele ;
Termos pentru transportarea laptelui cald atunci cand iesiti in parc ;
Pompa de muls pentru mamica( pompa manuala ).
Bagajul de maternitate:
· Cartea de identitate/buletin (original si copie)
· Adeverinta de la serviciu
· Dosarul de analize din timpul sarcinii
· Telefon + prtofel= Carte/radio cu casti
· Periuta si pasta de dinti
· Sapun
· Deodorant
· Prosoape 2-3 buc
· Pieptene
· Servetele umede, uscate
· Crema de fata
· Crema de corp
· Strugurel de buze
· 2 pachete de vata( se vor face tampoane de vata, de dimensiunea celor din comert dar mai groase, invelite in tifon/pansament pt a fi mai usor de manevrat inainte si dupa folosire, astfel se evita si iritarea)
· Tampoane pt absorbtie mare
· Papuci
· Sosete
· 3 camasi de noapte speciale pt alaptat
· Chiloti 3-4 perechi
· Halat
· Sutiene de alaptat
· Tampoane de sani
· Apa plata/ceaiuri in sticle de 500 ml ( ceai de chimen si anason pt lactatie si colici,
la 1L apa, 3 lingurite de seminte chimen si 3 de anason)
Pt lactatie : Galactogil – f bun si isi face repede efectul 55 Ron cutia
Bebe
· Scutece new born/ 0 luni + Scutece din finet 90×90 pt infasat (5buc)
· Pudra
· Ulei de corp
· Servetele umede
· Crema pentru funduletul bebelusului pe baza de zinc impotriva eritemului fesier
· Sampon “fara lacrimi” pentru bebelusi
· 2 prosoape mari + 1 mic
· Biberon
· Tetine
· Suzeta
· Cutie cu lapte praf la sfatul medicului neonatolog
· O cutie cu ceai/sirop contra colicilor abdominale administrat incca din primele zile / Infacol / Espumisan L
· Hainute din bumbac: body, caciulita, bluzite, pantaloni, sosete, manusi sa nu se zgarie, salopeta si botosei
· Haine pentru iesirea din maternitate · Cosulet sau landou pentru plecarea din spital
Andra Constantinescu/ 04.02.2014
Nu am citit toate comm si de aceea sper sa nu repet ce a zis altcineva. Ai uitat sa treci pe lista si glicerina, care i-o dai in gurita ca sa nu faca ciupercutze de la lapte. Oricum, mi se pare ca sunt prea multe pe lista, unele inutile…o sa vezi. Mie mi-au dat de la spital o lista atunci cand am iesit, le-am cumparat , dar nu le-am folosit pe toate. Important e sa ai lapte praf in casa. Eu la inceput nu am avut si imi cam disparuse laptele si intr-o dimineatza pe la 4 daca nu adormea dupa ce i-am dat un pic sa manance nu mai aveam ce sa ii dau.
Pici/ 04.02.2014
NU TREBUIE sa aibe lapte praf in casa. Copilul nu sta la san doar ca sa manance. Si laptele vine pe principiul cerere-oferta. Daca tu ii dai lp, nu se mai secreta lapte suficient. In primele saptamani bebe sta cu orele la san . Ai impresia ca sta non-stop si ca nu se satura. El stimuleaza lactatia si trebuie lasat sa-si faca “meseria”.
Dana/ 09.02.2014
Sunt de acord cu Pici. Laptele praf nu ar trebui sa fie in nicio casa. E usor sa cazi in ispita si tare greu sa renunti la el.
Fiecare femeie poate alapta. Sunt cateva femei in lume care nu pot din cauze medicale, dar si ele isi doresc foarte tare. Si sunt multe femei neinformate care pleaca urechea la sfatuitoare si uite asa ajung sa priveze bebelusul de ceva nemaipomenit – laptele matern.
Ramo :)/ 09.02.2014
Intradevar Dana, incercati sa evitati pe cat posibil sa treceti pe lapte praf, chiar si partial. In cazul in care se intampla, recomand Topfer , este singurul lapte premium din farmacii la ora actuala (exclusiv farmacii) si are gustul extrem de apropiat de laptele matern, in acelasi timp continand cea mai mare cantitate de probiotice si prebiotice de pe piata. Am lucrat 5 ani intr-un lant de farmacii ca si consultant si am vazut copii crescand cu Topfer ce au fost extrem de sanatosi si activi.
P.S: tampoanele de san de la Medela sunt excelente si de asemenea lavabile, le recomand cu drag!
Nastere usoara si multa sanatate!
Andra Constantinescu/ 04.02.2014
Ca sa imi recapat laptele am luat Galafor si dupa cateva pastile a revenit, dar n-am putut sa o alaptez mult din cauza ranilor de pe piept, care nu au disparut cu nicio crema. Am rarit alaptatul si pana la urma am intarcat fara probleme, din pacate la 2 luni jumate, pentru ca deja nu mai aveam lapte iar ranile nu le mai puteam suporta. Alte mame imi spuneau ca simt o eliberare cand alapteaza, dar pt mine a fost un chin, mai ales ca am avut si pieptul mare si nu am avut sfarcuri.
Pici/ 04.02.2014
Ranile la san au aparut din cauza atasarii incorecte a copilului. Cremele nu fac decat sa ajute la vindecare DACA copilul e atasat corect.
Andreea/ 04.02.2014
Buna Dana! Iti doresc nastere usoara si mult mult succes. De mica (intrucat avem cam aceasi varsta) cunoscutii ma asemanau cu Abramburica…chiar nu gaseau deosebiri :)). Acum se pare ca impartasim din nou un lucru si anume suntem amandoua viitoare mamici. Mi-ai luat-o inainte, ce pot sa zic. Sincer nu aveam nici cea mai mica idee ca o lista poate fii atat de lunga si complexa. Sunt foarte confuza intrucat sunt in primul trimestru, la primul bebe insa pe parcus sper sa prind lucrurile din zbor. Iti multumesc pt lista !!! Chiar mi-ai dat o mana de ajutor! copy-paste-print! Bafta multa, sanatate pt amandoi si multa, multa fericire!
Ioana/ 04.02.2014
Buna,
Poti sa imi spui, te rog, ce cursuri de puericultura ai ales sa urmezi?
Ma tot documentez dar mereu e mai buna o recomandare ;).
Multumesc
Dana/ 04.02.2014
Am fost la Promama. Asta am găsit si eu pe net.
MARA/ 04.02.2014
Draga Dana,
Am citit repede ce au scris fetele de mai sus si ti-au dat niste sfaturi foooarte bune. Ce as fi dat sa stiu si eu toate astea acum 8 luni. Oricum, apropos de cezariana( caci si eu am facut-o) ai grija cum te vei misca dupa anestezie. Eu nu stiu ce miscari bruste am facut si o saptamana intraga nu am scapat de dureri constante si sacaitoare de cap. Si pe langa faptul ca mi-a fost greu sa o alaptez pe micuta( o alta problema la cezariana este faptul ca laptele vine ceva mai tarziu decat la o nastere naturala), ma mai si durea capul de imi venea sa urlu! Si in ceea ce priveste refacerea de dupa, peace of cake! De vreme ce te vei ridica a doua zi, fara sa te gandesti ca te doare, te apasa etc. in 2 zile esti ca si noua. Bine, vorba vine, cat de noua poti dupa o interventie chirurgicala. Sincer, cred ca cezariana este cel mai bun lucru care l-am putut face. Fara travalu, fara probleme etc. My oppinion.
In alta ordine de idei, eu am folosit cu succes Galactogil pentru stimularea lactatiei. Ti-l recomand deci. Si insista cu alaptatul chiar daca ti se va parea foooarte greu de suportat si chinuitor. Merita. Macar 6 luni. Vezi cum ti-e si tie mai bine. Oricum, laptele praf intruneste cam toate calitatile, in lipsa de altceva.
Deocamdata cam atat. Sper sa ai parte de o cezariana usoara, fara surpize si de un bebe sanatos si voios!
Bafta multa!
Mara/ 04.02.2014
Din proprie experienta de mamica a unei superbe fetite de aproape 9 luni, sanatoasa si extrem de mult dorita, motiv pt care doresc sa ii ofer TOT CE E MAI BUN si benefic pt ea, recomand renuntarea la biberoane, suzete, sterilizator, patut/camera….. Puiutul tau are nevoie de lapticul TAU, acel lichid magic adaptat non-stop la nevoia micutului tau si de bratele si caldura corpului tau cand doarme (co-sleeping), fiindu-ti si tie mult mai usor sa ii fi ACOLO mereu cand te cheama, nefiind necesar sa ajunga sa planga, semn ca e totalmente treaz/a, trezindu-te si pe tine de tot de fiecare data cand ajunge sa planga, pana te ridici si ajungi la patut, il/o ridici etc (sa nu mai zic cat poate dura mereu prepararea laptelui praf, sterilizarea vesnica a biberoanelor etc)…. Iar suzeta ii deformeaza structura dintilor – sanul e cel mai potrivit, cu forma potrivita, special creat, cald si steril mereu, pregatit sa ii ofere mereu cand, ce si exact cat laptic are nevoie puiutul tau! Dumnezeu/natura stie exact ce a creat…de ce sa ne privam micutii de ce a daruit natura special pt ei, dandu-le in schimb ceva artificial, in ceva de cauciuc si sa ii culcam intr-un loc rece, strain in loc de caldura corpului nostru, MAMICA lui, Universul pe care il miroase, aude, cunoaste din burtica..?
De ce am ajuns sa ne ferim de natural si normal?? Pt marketingul produselor artificiale?? Doar producatorii castiga din asta, iar puiutii nostri pierd ce e mai bun, sanatos, benefic si special creat dintotdeauna, de natura pt ei!
Iti doresc sa ai o sarcina usoara in continuare, sanatate multa, nastere usoara (naturala pe cat posibil si cere puiutul pe pielea ta din prima ora dupa nastere!!) si sa alegi ce e mai bine pt puiutul tau!
Alina/ 04.02.2014
Cat de frumos ai sfatuit-o! Sa-i dea Dumnezeu nastere usoara.
Carmen/ 04.02.2014
Sunt si eu mamica si sunt total de acord cu Mara!
Si inca ceva, betisoarele de urechi sunt periculoase!
Sarcina si nastere usoara, Dana!
aviva/ 04.02.2014
Doamne!!!! Cate mamici pe aici!!! 😮 Dana, eu nu-ti recomand absolut nimic ptr ca n-am nici cea mai vaga idee despre nasteri, bebelusi, biberoane, etc… O sa ma límit sa-ti doresc o nastere usoara si felicitari!
raluca/ 04.02.2014
La cosmetice te sfatuiesc sa incerci gama Bioderma de la Bebe Tei – gel de dus/sampon si crema. La Bebe Tei au un pret foarte bun pentru 1l de gel de dus. Mie mi-a recomandat-o dr dematolog. Te mai sfatuiesc sa incerci si crema de galbenele de la Fares, e intr-o cutiuta mica, rotunda, alba, foarte ieftina, in jur de 5 lei parcam dar nu e relevant asta. Face minuni pentru funduletul lui bebe. Initial eu ii dadeam un strat gros de Bepanthen – Sudocrem nu ii facea bine deloc, nu stiu de ce – dar apoi am descoperit crema asta minune si bebe are un fundulet prefect! 🙂
Catalina/ 04.02.2014
Ce frumos!
Cate sfaturi ai primit, Dana!!
Peste vreo 7-8 ani, cand voi dori sa am un bebe am sa caut in istoricul blogului aceasta postare!
Nastere usoara! :*
mihaela/ 04.02.2014
1.pt momentele in care bebe are nasul infundat sau ii curge nasucul cel mai bun remediu este laptele de mama. Am primit acest sfat de la o mamica in parc si l-am aplicat si eu cand bebe a avut nevoie si a avut efect.
2. cand are colici cel mai bine se simte pe burtica mamei ( burtica pe burtica) in acelasi timp si masaj pe spate.
3.cand bebe are scaun moale si des, mai ales atunci cand are febra sau ii ies dintisorii cel mai bun remediu este supa/piureul de morcovi ( in functie de varsta bebelusului) 500g de morcovi curatati si spalati pusi in 1L de apa la fiert. Tot timpul trebuie sa fie 1L de apa, deci se completeaza pana fierb. I se da lui bebe o masa din acest piure sau supa mai consistenta.
“Morcovul este cel mai bun pansament gastric atat pentru copii cat si adulti” asa mi-a spus si mie un medic pediatru pt care am o admiratie deosebita.
Baietelul meu avea 1 an si 3 luni a facut temperatura si automat a avut si scaun moale si des, ajunsese sa faca si cu firicele de sange. Am luat scutecul in punguta si m-am dus la un spital de stat, dupa ce am asteptat 1 ora si nu m-a bagat nimeni in seama, am decis sa merg la unul particular. Acolo am fost primita imediat, iar dr. a inceput sa il banuiasca de toate bolile si parazitii posibili drept pt care mi-a dat sa fac o lista intreaga de analize, nu mai spun si pretul lor, dar pt copil orice oricand. Tot nu eram nedumerita si nu am avut incredere in prea-tanara si fara experienta a dr.. Am decis sa ma duc la policlinica unde am mai fost la aceasta dr pediatru. Aici spre surprinderea mea dr mi-a spus din prima sa imi revin, copilului ii cresc dintii si asta este o reactie normala, iar firicelele de sange sunt doar de la iritatia care s-a produs de la scaunele dese si moi, dar i-a facut si ecografie pt a fi siguri. Mi-a spus despre acest piure minune + eubiotic si atat, iar copilul meu pana a doua zi a fost ok.
Alina/ 04.02.2014
Intr-adevar foarte multe sfaturi. Ce frumos ti-ai dezvoltat blogul, Dana! Se vede ca esti nerabdatoare si emotionata. Mai e asa putin si iti vei strange in brate copilasul. 🙂
Alina/ 04.02.2014
Fetelor, NU mai recomandati glicerina boraxata, ESTE TOXICA!!! Unii medici nu s-au mai informat din facultate si recomanda niste lucruri de te crucesti.
In alta ordine de idei, 60% din lucrurile din lista nu sunt necesare. De ex betigase pentru urechile micutului: sunt ferm contraindicate, o data pentru ca imping cerumenul in canalul auditiv si in al doilea rand deoarece perturba flora specifica zonei, deschizand usa larg pentru probleme ulterioare (de ex otite).
Scutecele Pampers NU sunt bune, contin dioxina, o substanta extrem de periculoasa rezultata in urma albirii fibrei cu clor. Pe langa dioxina, ele mai contin si alte substante foarte nocive (poate aveti curiozitatea de a citi lista de ingrediente si apoi dati un search pe Google sa vedeti ce puneti pe fundulet la bebelusii vostri). Pe langa langa lapte praf (foarte putine femei mai alapteaza), produse cosmetice pentru bebelusi – pline cu chimicale, ii mai bombardam si cu schimicale din scutece. Si ne mai miram ca sunt atatea cazuri de cancer la copii???
Siropurile contra colicilor contin zahar, dragele mele! Zaharul este ferm contraindicat cel putin in primii 2 ani de viata. Mai bine si-ar supraveghea mama dieta (daca alapteaza) ca sa-si dea seama ce anume din dieta ei produce reactii la bebelusul ei.
Suzeta, biberon si altele asemanatoare NU sunt necesare. Suzeta deformeaza bolta palatina si interfereaza cu alaptatul (oricum, e ca si cand voi ati primi un dildo de plastic sau silicon cand ati vrea sa faceti dragoste – scuze de comparatie dar asta e adevarul), biberonul este inutil daca alaptezi. Cazurile medicale reale pentru care o femeie nu poate sa alapteze reprezinta doar 1-2% din totalul femeilor care dau nastere, restul este numai si numai proasta informare… culmea, de cele mai multe ori din partea medicilor. Inca ceva: beberonul interfereaza cu alaptarea, tehnica de supt este complet diferita iar prin tetina vine mai mult lapte decat cand bebelusul suge la san, asa ca daca-i dai biberon nu va mai avea rabdare sa suga la san, va incepe sa se agite, sa refuze sanul si
Pici/ 04.02.2014
Daca vrei sa alaptezi cu succes, am cateva recomandari. Mai bine spus cateva NU-uri:
– in nici un caz laptele praf (e tantatia suprema)
– nu biberoane (nu ai la ce sa le folosesti)
– nu suzeta (se suge altfel decat la san si copilul devine confuz, poate refuza sanul).
Pompa e utila daca vrei sa detensionezi sanul sau sa lasi rezerve pt “zile negre” (cand o sa fi nevoita sa fi departe de copil). In cazul asta, laptele se da cu seringa, nu biberonul (din acelasi motiv ca si suzeta).
BiancaZ/ 04.02.2014
WOOWW Dana ce de liste si sfaturi 🙂
eu iti doresc sa faci asa cum iti spune inima, sa fi cat mai relaxata, restul vine de la sine, nu exista o regula, o sa vezi, fiecare mamica face asa cum crede cu puiul ei, iar tu vei fi o mamica speciala ca si celelalte bloggerite 🙂
Eu inca nu am un bb, desi imi doresc mult 🙂 iar ce ti-am urat tie, imi doresc si mie: relaxare, sa iei fiecare lucrusor cum vine si sa te bucuri de fiecare moment!
Te pup!
valentina/ 04.02.2014
iti recomand cu cea mai mare placere si fara nici o grija biberoanele de la Dr. Brown, eu le-am achizitionat din U.K., fiind mult mai acceptabile la pret decat la noi in tara, acolo promotiile chiar sunt pe bune !
nu vei avea nici o grija in ceea ce priveste colicii !
sarcina si nastere usoare !
Alina/ 04.02.2014
Buna, Dana!
Lista-i lunga. Am primit si eu una asemanatoare insa multe sunt inutile. Vei vedea si tu pe parcurs. Copilul are nevoie in primul rand de tine si de tati. Sa te tii tare cu alaptatul pentru ca-i cel mai de pret cadou pe care i-l poti face copilului tau la venirea pe lume. Lapte praf, suzete, biberoane, sterilizatoare, incalzitoare, creme, sampoane: total inutile. Incearca sa folosesti pt bebe lucruri cat mai naturale. In primele luni bebe nu are nevoie de prea mult sapun. Apa este arhisuficienta si poti adauga in ea ceai din plante pentru tonifiere. Pt masajul bebelusului la fel este suficient putin ulei de masline. Eu una cand am desfacut un ulei pt masaj, pe care l-am cumparat din comert, mi s-a facut rau de la miros. Mult prea puternic. Pt fundulet e ok unguentul de galbenele. In rest cat mai multa dragoste pt puiutul vostru si el va fi cel mai fericit (si voi de asemenea). Nastere usoara si recuperare rapida!
alina nicolae/ 04.02.2014
in primul rand vreau sa ti urez nastere usoara, e un moment unic! pacat ca faci cezariana, nu stiu in cazul tau de ce ti s a recomandat asta, ar trebui sa se incurajeze nasterile in mod normal!
in legatura cu lista..laptele praf nu are ce cauta acolo, bebele trebuie sa suga cat mai mult, non stop chiar, asa se si formeaza legatura cu mama, eferalganul ala si paracetamolul iarasi nu si au locul, bebelusii nu racesc, iar pentru cand o sa vina momentul sa introduci laptele praf, iti recomand bieroanele dr brown, precum si alte produse din aceiasi gama.
crema bepanten se poate folosi atat pentru iritatii de scutec la bebe cat si pentru ragade. in legatura cu hainutele, cat mai multe bodyuri petrecute, i le dai mai usor pe bebe, pantalonasi sau costumase. . cam astea ar fi in mare ce ti as recomanda eu. in rest bucura te din plin de aceste momente si stai cat mai mult cu bebe la san!!!
Ella/ 04.02.2014
Sincer, nu sunt de acord cu foarte multe lucruri care apar in lista ta. Nu stiu cine ti-a dat lista, dar poate ar trebui sa te informezi un pic mai mult, mai ales ca esti o persoana publica, si din pacate sunt multe femei care iti citesc blogul! Pacat, aveam o parere mai buna!
In primul rand nu inteleg de ce recomanzi cumpararea suzetei, sterilizatorului, biberonului si laptelui praf, aceste lucruri nu sunt necesare, daca te-ai fi informat cum trebuie ai fi aflat ca doar intre 2-5% dintre femei nu pot alapta din motive medicale. Mai bine ai fi recomandat sa se ia legatura cu un consilier in alaptare, care sa sprijine mamele ca sa alapteze.
Despre sistemel de purtare nici nu cred ca ai citit vreo ceva, deci iti recomand iar sa te informezi, cred ca acest blog iti va fi de ajutor, are chiar mai multe articole despre purtarea bebelusilor: https://alexcreste.blogspot.ro/2011/05/despre-marsupii-si-alte-port-bebe-uri.html
In ceea ce priveste patutul si caruciorul, aici sunt impartite parerile, mie personal, nu mi-au fost de mare ajutor, abia astept sa scap de ele, imi ocupa spatiu si cam atat. Nu toti copii sunt la fel, a mea fetita a preferat sa doarma langa parintii ei si a preferat sa fie purtata, deci carutul si patutul nici intr-un caz nu sunt bsolut necesare!
Iti recomand sa iti aci un pic de timp sa te informezi mai mult!
Sarcina si nastere usoara!
Dana/ 04.02.2014
Sunt foarte informata, nu îți face griji. Nu ți-ai dat seama ca asta e o lista care își propune sa suplineasca nevoile tuturor femeilor care au născut? Ideal e sa alăptezi. Dar poate unele nu vor putea face asta, din anumite motive. Fiecare își ia ce considera necesar. Adică ce se aplica in fiecare situație in parte. Nici eu nu am cumpărat biberoane sau lapte praf pentru moment, spre exemplu, pentru ca pornesc de la premiza ca voi alăpta si va fi ok. Măcar 6 luni. Te rog, renunța la a ma acuza de lipsa de informare, pentru ca dupa multe cărți citite in paralel, cursuri de puericultura, alăptare sau prim ajutor pentru copii pe care le-am urmat, cred ca “informațional” stau FOARTE bine! “Păcatul” e la tine.
Ella/ 04.02.2014
Sa spunem ca m-am inselat, dar atunci te rog sa precizezi ca se numeste sling, iar pt nou nascuti sling cu inele este cel recomandat (mai mult ca sigur stii acest lucru, avand in vedere ca esti atat de informata), ca hamul nu este nici intr-un caz recomandat pentru purtatul bebelusilor, poate dupa 6 luni sunt alte sisteme ergonomice de purtat, gen mei-tai, ssc-uri si altele, in care copilul sta intr-o pozitie sanatoasa (pozitia M sau broasca). Laptele matern se formeaza pe baza principiului de cerere oferta, deci atata timp cat doresti sa alaptezi, nu vad rostul acelui “macar 6 luni”. Cutadenul nu este recomandat nou-nascutilor (scrie in prospect – o informate foarte vizibila). Mi se parea normal sa scrii (daca tot oferi atat de multe informatii) si de scutecele refolosibile, care sunt mult mai sanatoase! Si se numeste Baby Drink ceaiul pt colici! Deci este pacat ca informatiile nu sunt complete, nu sunt explicative astfel incat sa se inteleaga ceea ce doresti!
Monia/ 04.02.2014
Wow, de felul meu nu ma implic in polemici sau discutii aprinse dar mi se pare ca ai prea sarit cu gura pe Dana. Ca si multe alte mamici ea este la inceput de drum si sunt ferm convinsa ca e foarte emotionata si isi doreste sa invete si sa cunoasca cat mai multe.
Sa stii ca pe langa lista Danei circula multe altele pe net, unele mai complete altele mai putin. Eu personal consider ca o persoana sau o mamica in devenire care intra si ii citeste blogul care pana una alta e despre fashion, va citi si din alte surse ce e bine, ce nu e bine, ce e potrivit sau poate nepotrivit in cresterea unui bebe.
Pur si simplu la cererea cititorilor ea a postat o lista pe care a primit-o. Ca a luat sau nu tot ceea ce sa gaseste scris acolo, e treaba ei. La fel si cu tonele de sfaturi primite, fiecare mama vorbeste din experienta ei. Suntem cu totii unici, la fel vor fi si copiii nostri si va trebui noi, ca proapspeti parinti, sa invatam odata cu ei.
Ella/ 04.02.2014
poate asm fost cam dura, si imi pare rau ca am parut asa, dar daca nu era o persoana publica, pe care sunt sigura ca multe femei o urmaresc, nu as fi comentat. Dar atunci cand ai un blog, mai ales ca o persoana cunoscuta si faci anumite recomandari, trebuie sa fii mai atent!!! Expresia “ham de carat copilul” – e ca si cum ai spune ca te apuci de carat un sac de cartofi, poate un marsupiu/port-bebe de purtat copilul, este altceva, si chiar si aici ar trebui precizat ca trebuiesc sa fie sisteme ergonomice de purtat, astfel incat sa nu faca rau bebelusului! Am precizat, nu toti copii sunt la fel, fetita mea a refuzat sa mai stea in carut de la 6 luni, asa ca am purtat-o toata vara, indiferent ca statea o ora sau 4-5 ore, era singurul mod in care puteam sa ma plimb cu ea! Atunci cand faci recomandari, studiaza mai atent, nu da copy/paste, mai ales cand stii ca sunt oameni care te urmaresc!!! Poate sunt femei care au crescut alaturi ea, care o considera un exemplu si atunci percep altfel sfaturile ei!
toytulip/ 04.02.2014
Draga Ella, si eu sunt de parere ca puteai sa te exprimi intr-un mod mai politicos, la fel cum au facut-o si celelate mamici pana acum, indiferent daca au aprobat sau nu lista expusa de Dana. Iar ceea ce m-a facut pe mine sa reactionez, este vehementa cu care presupui ca cele care citesc acest blog sunt picate din vreun plop, iar Dana este pe putin gasca cu oua de aur… Este clar pentru toata lumea (in afara de tine, se pare) ca lista respectiva a fost primita, circula de multa vreme si este mai mult sau mai putin actualizata. Sunt sigura ca Dana ne va impartasi din experienta ei la momentul potrivit, cand va putea sa explice ce a ajutat-o, ce i-a fost necesar si de ce… Pana acum este doar un spatiu alocat discutiilor, iar informatiile sunt bine-venite din partea tuturor. Ce face fiecare cu informatiile acumulate e absolut o chestiune privata, iar eu ma indoiesc ca exista vreo mamica in ziua de azi care sa nu se informeze cel putin din vreo 10 surse atunci cand e vorba despre viata puiului ei. Nu e necesar sa dam cu parul sau sa aruncam vorbe in vant. Cu atat mai mult ca esti si tu mamica, cred ca puteai sa raspunzi intr-un mod mai sensibil… Va doresc tuturor numai bine! 🙂
irina/ 05.02.2014
Draga Ella,
in calitate de mamica a unei fetite de 14 luni si in baza experientei mele cu alte mamici, mentionez si eu urmatoarele:
– e problema ta daca ai de gand sa-ti cari copilul toata viata si sa-i prezinti propriul pat atunci cand face 18 ani. Fiecare dintre noi se orienteaza in viata in functie de principii si experiente proprii. Copiii nu sunt formati asa, copiii vin pe lume cu capacitatea de a respira singuri. Nu trebuie sa facem noi asta pentru ei.
-mi s-a intamplat si mie sa aduc pe lume un copil prin cezariana si sa ma arate lumea cu degetul, in conditiile in care la mine nu mergea altfel. Cand am alaptat-o, i-am dat si supliment. N-are nimic sa stii….e foarte bine si sanatoasa; si eu tot cu biberonul am fost hranita si ma aflu in deplinatetea facultatilor mintale si intr-o forma fizica super ok.
– orice Mama isi doreste ce-i mai bun pentru copilul ei si din respect pentru ea trebuie, in general, sa ne comportam rezervat desi uneori nu suntem de acord. – de asemenea, am invatat sa manifest respect fata de o femeie insarcinata pentru ca si eu am fost insarcinata.
– nu mi s-a parut nimic deplasat in lista Danei (toate am vazut asa ceva pe lumea asta) – mai rar am vazut (scuza-ma ca-ti spun) ce predici tu.
– nu suntem niciuna dintre noi mai Mama decat alta.
– responsabilitatea pentru ceea ce cresti e a ta, nu a altora si fiecare dintre noi ajunge la capatul vietii cu un copil care s-a adaptat mai bine sau nu in societate, a fost sau nu bine educat, sanatos, etc in functie de cum ne-am facut treaba si de cum ne-a ajutat Dumnezeu.
in consecinta, eu va urez tie si familiei tale multa sanatate si mult noroc!
Irina
hana/ 04.02.2014
vai de mine :))) nu inteleg isteria asta care ma duce cu gandul la anii 60 cand toate erau mame perfecte :)))nu inteleg de ce de cativa ani femeile dupa ce nasc devin MAME PERFECTE si le stiu ele pe toate,mai ales in fata unor “proaste” care inca n-au catadicsit sa se inmulteasca.(rusine sa le fie, nesimtitele si vagaboandele:))) .dana, sunt asistenta la…copii. nu exista “reteta “perfecta pentru un copil “perfect sanatos”. copiii sunt mai puternici decat ne imaginam. si n-am vazut un copil care sa aiba probleme pentru ca a fost nascut prin cezariana, care n-a fost alaptat la san sau a supt suzeta. copiii au probleme pentru ca vin cu un gabaj genetic mai prost si de obicei se nasc cu anumite probleme/sensibilitati care se dezvolta in timp(aici nu ma refer la anumite boli contactate). dana, foloseste fix ce vrei tu pentru copilul tau,nu te lua dupa mamicile perfecte care probabil o sa-si tina copiii langa fuste pana la 40 de ani:)))) nastere usoara si un copil sanatos si voios asa cum esti tu si cateii in poze:)
Alina/ 05.02.2014
Ai scris exact ca o asistenta de copii!
claudia/ 04.02.2014
Daca nu ai cumparat un carusel pana acum am gasit ceva pe Etsy. Dragutele si potrivite pentru ideile de design propuse de tine, poti arunca o privire aici https://www.etsy.com/shop/lovelyfriend?ref=br_feed_10&br_feed_tlp=kids-category
Anadana/ 04.02.2014
Inca ceva: un mit total neadevarat cum ca nu ai lapte sau ai ceva mai greu daca faci cezariana. Mie primul copil mi s-a adus la san dupa o jumatate de ora dela cezariana si a supt acolo cat a stiut si el (si eu) dar dupa cateva ore deja eram “prieteni” san/copil. Iar al doilea la fel, la o ora dupa operatie sugea, si l-am alaptat pana la un an si trei luni 🙂
Cami/ 04.02.2014
Am vazut ca ai primit si sfaturi bune :)..eu sunt mamica ce alapteaza de aproape 18 luni,primele 6 luni alaptarea a fost exclusiva si la cerere.. Un sfat pe care l-am primit si eu si care mi se parea logic a fost sa am incredere in mine, ca totul vine de la sine, in momentul in care il primesc pe bebe in brate. Teoretic e vorba despre instinctul matern, practic intervin multe alte probleme: depresia de dupa nastere, sfaturile foarte proaste si contradictorii ale cadrelor medicale, sfaturile apropiatilor, atasarea defectuasa a bebelusilui la san..etc.. Multe din problemele astea pot disparea odata cu informarea. Sa nu ma intelegi gresit, nu ti-o spun tie ,o spun in general femeilor ce te citesc. Eu sincer nu m-as fi descurcat singura. Prea multa proasta informare in jurul meu. Exista un grup suport in alaptare foarte tare, Alapteaza! se numeste. Mamele de acolo sunt foarte informate. Cu ajutorul grupului, eu si foarte multe alte mamici, am depasit cu brio startul mai greu in alaptare, si informandu-ne in continuare am invatat de ce e bine sa ne alaptam puii cat mai mult posibil, cel putin 2 ani, asa cum recomanda si OMS, UNICEF , Asociatia Americana de Pediatrie etc..grupul are si blog: https://alapteaza.wordpress.com/ … Nu mai vreau sa zic decat ca lista de fapt ar trebui sa fie mult mai mica si mai putin costisitoare. Bebele nu are nevoie de multe, in primele 6 luni sanul e cel mai important..si mama..si tata. Bafta mamico, nastere usoara iti doresc, si sa te bucuri de puiul tau..sa il tii in brate si sa il iubesti, asta e tot ce conteaza!!
Oana-Maria/ 04.02.2014
Foarte buna recomandare Cami, bravo! Altfel ar fi stat lucrurile si in cazul meu, daca ar fi existat acest blog mai devreme. Eu am facut furia laptelui, la patru zile de la nastere, plangeam si ma rugam de asistente sa ma invete ce ar trebui sa fac, dar degeaba insistam. M-au externat cu febra si noroc de sotul meu, sa-i dea Dumnezeu sanatate, care m-a ajutat sa-mi desfund canalele, plangeam de durere, dar m-a ajutat enorm. Sunt multe de povestit…
Sarcina usoara Dana!
Elena/ 04.02.2014
Buna Dana!
Am nascut acum 2 luni si 2 saptamani o fetita minunata in Germania. Ca si tine, inainte de nastere, am cautat sa am o lista cu tot ce mi-ar trebui. Insa ai sa vezi ca multe o sa le achizitionezi cand o sa vina copilul tau pe lume, in functie de nevoi.
Am cateva sfaturi pt tine.
Util este sa cumperi un patut pt bebe, care se ataseaza la patul tau. Va fi foarte de ajutor cand alaptezi noaptea si o sa-i placa si la bebe pentru ca iti vede fata.
Cat despre colici, am trecut si noi prin asta. Primele 6 saptamani. 3 ore de plans, deobicei noaptea. Sfatul meu este sa nu-i dai niciun fel de picaturi. Noi i-am dat fetitei degeaba. Nu au avut niciun efect. Pediatrul ne-a spus ca bebele plange seara pentru ca pe parcursul zilei primeste informatii: sunete, lumini, si seara este obosit. Un bebe sanatos plange macar 3 ore in fiecare zi. Daca bebe nu plange, inseamna ca este bolnav.
De asemenea, foarte util pentru noi a fost carutul. O plimbam prin casa cand era agitata si a functionat si functioneaza foarte bine.
Iti doresc nastere usoara si relaxeaza-te! Esti suficient de informata.
Alina/ 05.02.2014
Excelent! Ma bucur ca mai scriu aici si mamici care locuiesc in strainatate unde lucrurile stau putin altfel. In Romania viitoarele mame nu “pot” naste din diferite motive bagate pe gat si impregnate in cap de doctori, mamele nu sunt sfatuite corect in maternitate in legatura cu alaptarea si li se “recomanda” cu multa caldura laptele praf; in Romania sugarii nu trebuie tinuti in brate si leganati ca “se-nvata” si multe alte bazaconii.
cristina/ 04.02.2014
ce lista! :)) lungaaa…..
2 lucruri sunt esentiale: sa ai o prietena sincera care a trecut prin aventura aceasta macar o data destul de recent. O sa ai nevoie de informatii, tips and tricks, sfaturi si ajutor etc la ore la care oamenii normali dorm linistiti. Iar lista…mai bine o ajustezi pe parcurs deoarece multe din acele chestii fie nu le vei folosi niciodata, fie vor fi incompatibile cu bebelusul (creme, lapte praf), fie le vei folosi doar pentru ca iti fac viata mai usoara si nu pentru ca asa iti spune inima (suzeta, biberonul, scutece de unica folosinta, pompa de san). Pe parcurs vei intelege ce anume iti trebuie din toata lista in functie de evolutia bebelusului (daca va vrea in carut sau in port bebe, ce ii place sa imbrace, etc). Vei constata ca cu cat esti dependenta de mai putine ustensile care acum 100 de ani nu existau cu atat iti va fi mai usor sa ai grija de bebe. Adica e foarte simplu sa-i dai bebeluslui sa suga direct de la san la 4 dimineata si alta e sa folosesti pompa de san, sa sterilizezi biberonul si toate ustensilele, sa incalzesti laptele la 4 dimineata sau sa faci lapte praf si abia apoi sa il hranesti pe bebe.
Raluca/ 04.02.2014
de obicei nici eu nu intru in polemici , dar mi se pare lipsa de bun simtz sa sari la gatul unei viitoare mamici ca nu e suficient informata , ca nu stie aia si aia , de instinct nu scrie in cartzi , se invatza …fiecare se va mula pe cerintele shi felul propriului copil , lista e informativa , shi daca poti sa cumperi toate cele necesare , de ce nu ? nu va folosi carutzul : bun il vom dona , nu va sta in sling /marsupiu/boba/manduca – iarashi bine , am luat o cutie de lapte praf in casa sa fie – nu-i nimic rau shi apocaliptic , aleg sa folosesc Pampers , pai e alegerea MEA , nu ma intorc la spalat scutece refolosibile daca nu consider lucru asta un must , evoluam nu involuam , si aleg ce scutece vreau si le consider ok pt copilul meu . Esti mama , automat ca-i vrei binele …. unii mai dau gresh shi invatza din greseli , altii fac cum simt . Ghideaza-te pe instinct , nu lasa ” gura ” lumii sa te influentzeze shi automat vei shti ce sa faci . Ce nu suport eu ” sfaturile ” binevoitoare ale necunoscutziilor ,, axate pe : aia nu e bun , aia nu e util , pfuaaa: pai cum nu iei aia shi iei cealalta .
Raluca/ 04.02.2014
daca gramatica lasa de dorit , e ca tableta nu mai coopereaza bine …. si oricum , sa carutul il consider necesar , va sta in el daca-l pui … nu va sta daca il soti din casa in carutz direct la 4 luni … nu pot vara sa-l tzin 5 ore cat stateam noi afara lipit d emine in manduca sau marsupi … shi alea-s bune , dar mulat la fel dupa copil , starea de spirit , vremea de afara
patut am luat shi noi unul din lemn , unul de voiaj , nu sta in ele , nu e bai …dar le-am luat – sa fie , sa incerc , sa stiu daca e alegerea lui sa nu stea in ele sau e din start a noastra
Alexandra/ 04.02.2014
Ce emotionant este sa citesti aceste idei si sfaturi! Nu am copii, nici nu imi doresc in curand, dar e un sentiment placut numai sa citesti chiar o lista de cumparaturi destinate unui copilas. O nastere cat mai usoara iti doresc si eu, Dana si sa ai un copil sanatos! 🙂
mihaela/ 04.02.2014
draga mea, citind aceasta lista, imi dau seama ca nu esti corect informata cu privire la nastere, alaptare si ingrijirea bebelusului. Iti recomand sa mergi repejor sa faci un curs Lamaze, sunt f multe centre in Bucuresti care ofera acest curs, precum si alte cursuri care te vor pregati pentru perioada ce urmeaza. Incearca la Fundatia Crucea Alba, Pravalia parintilor sau Active Center. As declara cursurile astea obligatorii pt orice viitoare mama. Nastere usoara si sanatate multa!
Mirela Lachioiu/ 04.02.2014
Eu am nascut la Sanador acum 4 luni si primesti destul de multe din maternitate. M-a ajutat Galactogilul si ceaiul de chimen si anason( ceai Prichindeii soarelui de la Plafar-15 lei/cut) pt secretia lactatiei, dar bebe m-a ajutat cel mai mult in acest sens. Si am folosit destul de mult crema garmastan si comprese Multimam pt ragadele de la san.
Lista este foarte lunga si vei vedea ca nu folosesti tot ce e pe lista dar asa e vrei sa fii pregatita cu tot.
Nastere usoara iti doresc si multa sanatate atat tie cat si bebelusului.
Hansa/ 04.02.2014
eu abia sunt in sapt 18:D, deci inca nu ma gandesc la liste de cumparaturi. Dar am citit in mare cam toata lista…multe lucruri!:) Ce vreau sa intreb, ca am vazut in comentarii tot vorbindu-se de cezariana, Dana a zis cumva ca va naste prin cezariana?
Simina/ 04.02.2014
Atatea comentarii, atatea pareri. Fiecare mama isi creste puiul dupa cum crede de cuvinta si dupa cum simte ea. Eu ma mir ca mai rezista Dana sa citeasca atatea comentarii si atatea “sfaturi”. Mamele noastre nu au fost atat de informate, nu au avut atatea carti la dispozitie, nu au avut internet pentru a gasi repede o informatie si ia te uita: toti am crescut frumos si sanatos.
Draga Dana, eu va doresc multa sanatate si multe momente frumoase impreuna! Sa faci asa cum crezi tu de cuviinta si cum iti spune instinctul.
Roxana/ 05.02.2014
Mamele noastre au “lucrat” cu ce-au avut la dispozitie, insa s-au chinuit cu schimbatul si fiertul scutecelor, cu lipsa medicamentelor, au luptat, poate, impotriva preconceptiilor venite din mediul rural….Intr-adevar, noi am crescut, insa nu suntem cu totii frumosi si sanatosi! Multi, foarte multi, au diabet si alte boli generate de o alimentatie gresita, pe care am primit-o si preluat-o de la parintii nostri. Ii iubim , bineinteles, insa trebuie sa facem clar diferenta intre ce au avut ei si ce avem noi la dispozitie. Urmeaza sa nasc si eu in 2-3 saptamani si am citit zeci si zeci de sfaturi si pareri. Nu trebuie sa fim categorici cu niciun subiect, fie el calea pe care se naste minunea sau modul de hranire sau purtare. Am un singur exemplu: alaptezi, insa ai nevoie de o ora doua pentru o clasa de fitness, o aniversare unde e zgomot sau fum, o ora de masaj….de ce sa NU apelezi la o pompa de san si-un biberon pe care-l lasi la dispozitia tatalui/bunicii? Nu suntem cu toatele mame eroine, gata sa sacrificam si ultimul minut din zi si din noapte alaptand sau purtand puiul in brate si cand preparam cafeaua.
Pun pariu ca sunt oameni care au TV insa aleg sa nu se uite la el, dar intrebati, n-ar renunta. E bine sa fie, POATE iti e folositor, totusi la un moment dat 🙂 Lasati femeile sa-si cumpere pompe de san si biberoane, sau macar sa le imprumute si sa le aiba la indemana, nu mai sfatuiti atata impotriva lor!
Dana, felicitari pentru blog, pentru felul in care te-ai “pastrat” de-a lungul sarcinii si-ti urez multa sanatate si…liniste 😀
Cosmina/ 04.02.2014
Pentru iritatiile la fundulet puteti incerca si apa de flori de portocale… face minuni… constatare personala.
Eu pe aceasta am folosit-o :
https://www.jovis-homemade-beauty.ro/hidrolat-bio-neroli
Si am fost tare multumita de rezultate! Nastere usoara Dana!
Vera/ 05.02.2014
E super ok lista ta, un singur lucru as mai adauga (desi poate am citit prea fugitiv si nu l-am remarcat) – pentru mamica in spital si dupa e bun de luat Carbocit – carbune medicinal. Absoarbe gazele intestinale care apar extrem de multe si dureroase dupa cam orice operatie. Din experienta mea cu doua anestezii, ti-as recomanda sa nu mai ceri alte doze decat aceea care ti se face strict pentru operatie. Cu cat mai putina anestezie, cu atat mai bine. Ca s-o elimini din corp si sa nu te doara capul, poti bea lichide multe, dar aici e tricky pentru ca multe lichide stimuleaza lactatia si in primele zile poate bebe nu este asa harnic sa bea tot lapticul si ajungi la angorjarea sanilor.
Ca simplu exemplu, eu am mers cu Pampers normal sau sensitive + servetele Pampers si Sudocrem pentru fundulet.
Ella de mai sus exagereaza, tu fa cum crezi/simti tu, ia sfaturi de unde simti tu ca e ok. Oricum, va veti orienta pe parcurs, tu si bebe si tati cum e mai bine pentru voi si, dupa o vreme, vei putea da sfaturile tale personale viitoarelor mamici. Deocamdata, ce ai postat din alta sursa acopera perfect si chiar putin in plus necesarul.
Eu am facut cursuri de puericultura cu o moasa care a lucrat ani buni in Elias, acum are o academie de alaptare, este un excelent consultant in lactatie, o cheama Georgeta Musat https://www.attct.ro/consultanta-lactatie/academia-de-alaptare.html . M-a ajutat foarte mult, fara sprijinul ei cred ca cedam in primele saptamani, dar am reusit sa alaptez timp de 13 luni.
Eu sunt la bb2 acum, clar sunt mult mai relaxata, stiu unde am gresit, unde am exagerat, unde trebuia sa pun mai mult accent.
Un lucru superficial, stiu, de care voi tine cont cand voi naste iar este sa am grija de cum arat, de hainutele de spital. Imi aduc aminte cat evitam sa ma privesc in oglinda, eram cenusie la fatza, obosita, incercanata, aveam cele mai naspa camasi, ca deh, sa fie de terfelit in spital, alte proaspete mamici parca radiau… e aiurea ce simteam, dar eram frustrata…oricum, in primele zile este o explozie grozava de hormoni, zici ca eram bipolara… tripolara, lol :)))
Uhhh, se vede ca-s gravida iar, am sarit de la un subiect la altul. Sarcina frumoasa in continuare si nastere usoara!
Vera/ 05.02.2014
Am vazut ca sunt multe voci extrem de vehemente la adresa laptelui praf. Eu am alaptat exclusiv pana la 6 luni dar tot am avut in casa o cutie de lapte praf si biberoane, mi se pare o prostie sa nu ai back-up. Chiar se pot ivi situatii de criza, in care mamica nu poate alapta, poate se imbolnaveste, poate e nevoita sa plece cateva ore etc. Daca nu-i poate da lui bebe laptele de la san sau muls, il lasi nemancat?! In 6 luni de alaptat exclusiv bebelina mea a primit cred ca maxim 4 biberoane cu lapte praf, am avut grija sa fiu 100% langa ea, s-o alaptez la cerere, dar odata chiar m-am imbolnavit si n-am vrut s-o hranesc cu laptele meu combinat cu pastile. Altadata am fost nevoita sa renunt pentru o zi intreaga, cand am avut o problema la dinti si am primit anestezie. Deci se poate intampla sa fii nevoita sa apelezi pentru o masa sau o zi la laptele praf, nu e o crima, stai linistita!
Ah, apropo de lista, mie mi-a cumparat sotul niste pungute speciale pentru stocarea laptelui extra muls.
Flori/ 05.02.2014
Buna Dana si Felicitari! Sunt mamica a doi baieti minunati si cum pe cel mic l-am nascut acum 6 luni, amintirile sunt inca proaspete. Pe primul l-am nascut jn Romania prin cezariana al doilea in Viena, tot cezariana. Experientele au fost complet diferite: in Viena copilul a stat cu mine in permanenta, inclusiv la reanimare (cred ca l-au luat maxim 5 min sa il controleze sau asa mi s-a aparut ), l-am tinut non stop la san si a fost minunat. Asistentele din Viena mi-au spus ca cel mai bun remediu inpotriva durerilor dupa cezariana este copilul care te motiveaza si te ajuta sa te pui pe picioare ( spre deosebire de Romani unde mi se spunea. ” stai draga si te odihneste, lasa copilul ca o sa ai timp sa stai cu el, acum ai grija de tine..). in cazul MEU ( pentru ca e clar, fiecare experienta eeste unica) varianta cu bebe langa mine tot timpul m-a ajutat! la fel si alaptarea la cerere, adica non stop in prima faza; a fost muult mai putin. Stresanta , chiar minunata, in comparatie cu regulile mediciniste pe care le-am primit in spital in Romania : din 3 in 3 ore cu ceasul langa mine 20min l fiecare san….Experienta nasterii precum si alegerile sunt personale. Important este sa cunosti/ sa ti se ofere variantele!! Iti doresc o experienta minuntata!
kat/ 05.02.2014
Okay toate bune si frumoase, dar sunt copii carora nu le place laptele matern. Stiu o persoana care a baut pana la 6 ani sau mai mult(deci e posibil)..iar alt copil, frati fiind, desi mama avea lapte il scuipa..
Alina/ 05.02.2014
Eu n-am auzit inca de copii carora sa nu le placa laptele matern. Cine stie ce manca mamica de nu-i placea copilului laptele.
kat/ 05.02.2014
Cum am spus erau frati deci mamica manca acelasi lucru doar ca unuia dintre frati nu-i placea
vera/ 05.02.2014
felicitari pentru tot, Dana
eu am un baietel de un an si jumatate si am fost atat de preocupata in timpul sarcinii de ce se intampla cu el…, cat a mai crecut, cum se mai misca, cum sa comunic intr-un fel cu el…., si citeam orice despre sarcina; nimic despre ce-o sa fie dupa nastere. Mi se parea ca e imposibil sa nu ma descurc, si m-am descurcat..
Am nascut natural si usor, dar nu mi se pare ca gresesc nici mamicile care fac cezariana; mamicile isi iubesc copiii indiferent de metoda nasterii si fiecare face cum crede ca e mai bine.
Am alaptat si inca alaptez, dar nu cred ca mamicile care ii hranesc cu lapte praf ( fie ca asa vor fie ca nu au laptic), nu sunt mamici bune si isi iubesc mai putin copiii.
Referitor la lista, am citit-o printre picaturi, dar mie cele mai utile lucruri, la care ma gandesc ca nu stiu ce m-as fi facut fara ele au fost: un fel de sezlong pentru baita, pe care il poti folosi pana sta in fundulet, care mi-a fost de mare ajutor in fiecare seara la baita; se gaseste in supermarket; batista bebelusului; si… interfonul 🙂
imi esti tare draga; am copilarit urmarindu-te.
Iti doresc nastere usoara si multe bucurii!
Oana M/ 06.02.2014
Ei, draga Dana, daca dadeai si-un premiu si tot nu era asa aglomeratie de comentarii. Recunosc ca ai ce invata din ele. Scriu si eu doua-trei cuvinte ca tot e gratis. 🙂
1. Recomandare nascuta dintr-o greseala pe care eu am facut-o: temperatura in camera bebelui 19-21 de grade. Bebicilor nu le place caldura exagerata. Cand mergi cu bb la mall sau la neamuri, iti deschei tu haina, fa la fel si cu el. Mor cand vad iarna, in magazine in care se sta in tricou, bebici infofoliti in portbb de blana plangand de zor.
2. Ia serios in considerare apa termala si celebra crema de galbenele (inaintea celorlalte creme). Eu n-am dat bbl cu crema la fiecare schimbare si n-a avut pielea iritata de 10 ori.
3. Lasa-i ziua un radio deschis, ceva gen Romania Actualitati sau Cultural ca sa auda pe cineva vorbind.
6. Sa porti ciorapii aia incomozi dupa operatie! Merita sacrificiul!
5. Sa pupi mult bbl! Neaparat! Asta tine loc de multe 🙂
Nastere usoara!
Mada/ 06.02.2014
Buna Dana, iti urmaresc de multa vreme blogul din umbra, dar nu mi-am facut vreodata curaj sa iti scriu. Acum ma incumet cu cateva randuri, ca e pentru o cauza nobila.
Eu am o fetita de 6 luni. Daca ma uit in urma, pot considera ca eram o femeie care voia doar cariera, imi era indiferent cum o sa nasc, nu ma gandeam prea mult la alaptare (eu am crescut de la 3 luni la bunici, cu lapte de vaca). Un copil insa iti schimba complet perceptia despre viata. Pana la urma am nascut natural, am alaptat si alaptez exclusiv, si e cel mai frumos sentiment, nu l-as da pe nimic, asa ca recomand asta tuturor. Nu e usor, sunt multe momente dificile in care crezi ca e nevoie de lapte praf, dar e doar o impresie. Cu cat esti mai bine informata inainte de nastere, cu atat vei avea mai putine probleme. Ce mi se pare mie esential de stiut e ca momentele in care multe mame trec la lapte praf sunt de fapt puseuri de crestere, absolut normale, ale bebelusului. Mai multe detalii aci: https://alapteaza.wordpress.com/tag/puseu-de-crestere/ . E greu, dar trece, si bebe creste frumos.
Fugitiv despre cate ceva din lista de ‘shopping’:
– “ham pentru carat copilul/ slung (esarfa)” – de fapt e “sling” 🙂 gasesti aici mai multe informatii sanatoase despre acest subiect: https://www.poarta-ma.ro/Recomandari_ep_66.html
– “pentru alaptat – ceai de anason si Galactogil granule” – mai recomandate si eficiente sunt capsulele de schinduf, se gasesc la plafar.
– “ceai de colici – Baby drink” – eu mai degraba ti-as recomanda probiotice (Protectis, de exemplu). Sunt bune si pt colici, si pt sistemul imunitar, si nici nu sunt pline de zahar ca baby drink.
Mai mult nu comentez. Despre multe de pe lista pot spune ca sunt inutile, dar mai bine te convingi tu pe pielea ta de inutilitatea lor. Si eu am primit zeci de sfaturi inainte de nastere despre ce sa imi iau, ce sa nu imi iau…si tot dupa capul meu am facut. Bottom line, cea mai importanta este informarea si selectia logica a informatiei (ca abunda internetul de pareri pro si contra despre absolut orice lucru, fie mare, fie mic). In rest…succes, rabdare si sanatate! Indiferent de ce decizii iei, indiferent de tipul de nastere, indiferent cat alaptezi sau nu alaptezi, sunt convinsa ca vei avea un copilas tare iubit. Polemicile sunt inutile, mai ales acum inainte de nastere. Sunt sigura ca o sa te descurci perfect.
oana/ 06.02.2014
Buna Dana,
In calitate de mamica de baietel de 1 an si 5 luni, pot sa spun ca lista e foarte bine intocmita. As face 2 mentiuni, care tin de calitate:
1. detergentul ( poate fi unul eco-bio, sunt variante mult mai blande pentru pielea bebelusilor si nu exagerat de scumpe sau chiar nuci de sapun care sunt varianta cea mai naturala )
2. pampers ( exista la dm varianta fara latex si clor, nu sunt mai scumpi decat cei de la Pampers. Totusi varianta cea mai buna sunt scutecele refolosibile, de bambus, canepa etc., exista sumedenie de informatii despre acestia pe net ).
PS trombofilia este intr-adevar o problema foarte raspandita intre tinerele mamici sau aspirante mamici din ziua de astazi, care a fost dobandita genetic.
Numai bine
alina/ 06.02.2014
Buna, Dana!
Vad ca ai primit deja atat de multe sfaturi – fpt care te si bucura, dar te si induce intr-o stare de confuzie. Oricum o sa va adaptati unul dupa altul.
Legat de lista ta, am o observatie. Eu i-am dat Vigantol Oil si dupa, la cateva luni, cand i-au dat dintisorii, au si inceput sa se manance cei din fata – asta la 14 luni, cand abia papam ceva solid. Ulterior am aflat ca lotul respectiv avea ceva in neregula si a fost retras de pe piata. Dupa asta am continuat, pana in ziua de azi cu produsul nostru-Vitamina D3. Stomatologii au spus ca este un accident din burtica, de cand s-au format acei mugurasi, dar ca este posibil sa fi avut si Vigantoul – ineficient – vreo vina. Mai vorbeste cu pediatra mai bine.
Nastere usoara si o zi buna iti doresc!
turbo/ 07.02.2014
lista este foarte lunga, niciodata nu vei lua indeajuns sau tot ce-ti trebuie pentru ca mereu mai trebuie altceva
Ioana/ 08.02.2014
In primul rand vreau sa te felicit pentru sarcina. Probabil ca vom naste aproximativ in aceeasi perioada (deci mai e foarte putin). In primul rand vreau sa subliniez faptul ca am citit aproape toate comentariile inainte sa ma incumet sa postez si eu unul. Si trebuie sa recunosc ca nu mi-a fost usor. Nu contrazic nimic din ce s-a spus. As vrea doar sa va puneti o secunda in locul celor 1-2% (desi procentul neoficial este in mod cert mult mai mare, daca e sa luam in considerare numarul femeilor care sufera de diverse boli cronice extrem de raspandite ce necesita tratament permanent) femei care nu pot alapta. Eu fac parte din aceasta categorie si am stiut asta de dinainte de a ramane insarcinata. Daca ar fi sa iau in considerare unele pareri, probabil simplul fapt ca mi-am dorit un copil a fost o blasfemie (desi nu e nimic ereditar), stiind ca n-o sa-l pot alapta.
Eu vreau doar sa multumesc Danei si celorlalte mamici care au binevoit sa posteze o lista extinsa a lucrurilor necesare pt a hrani si artificial bebelusul. Si ma mai confrunt cu o problema evidenta in contextul dat: cum sa opresc lactatia intr-un mod cat mai natural posibil? Probabil ca va imaginati ca, daca sfaturi referitoare la alaptare gasesti cu maxima usurinta, ablactatia este un subiect tabu, fie ea si cu recomandare medicala.
Va multumesc si… inca ceva.. am o pasiune pentru lucruri realizate manual si in mod conjunctural m-am oprit aspra unor lumanari de botez ceva mai deosebite, vintage. Mi-ar placea sa le impartasesc cu voi, cu mentiunea ca 5% din fiecare comanda pleaca spre un caz umanitar indicat de catre persoana care solicita lucrum respectiv.
http://www.facebook.com/careme.creme
Ioana/ 08.02.2014
*in al doilea rand 🙂
Irina/ 09.02.2014
Draga Dana felicitari, sarcina si nastere usoara! Singurul sfat care as putea sa ti-l dau este acela ca daca vrei sa alaptezi sa ceri ajutor in caz ca nu stii cum sa pozitionezi bebelusul ( eu nu am fost ajutata cand am intrebat mi s-a spus ca e bine in spital, dar ulterioram avut rana de curgea sange). Ma bucur ca exista persoane care sunt specializate pe alaptat!! Multa dragoste si rabdare! Succes
Dana/ 09.02.2014
Foarte multe in lista asta si destul de multe inutile. Astept sa povestesti si dupa nastere care lucruri ti-au fost de folos si care au fost inutile.
Ti-au sugerat si alte mamici cum au procedat ele si sunt de acord ca nu ai nevoie sa cumperi lapte praf. Ar trebui sterse toate aceste liste de pe net si forumuri pentru ca induc in eroare.
Un start bun in alaptare e tot ce e nevoie. Stiu ca ti-ai facut temele, probabil ai inca temeri.. dar o mama informata e exact ce are bebelusul nevoie. Asta insemna sa stabilesti cu medicul cum va decurge nasterea.. alege sa nasti natural, esti tanara si sigur se poate. Nu induce nasterea, nu e nimic natural acolo. Apoi, cere pe bebe imediat dupa nastere, tine-l la piept, chiar pune-l la san. Bebe stie ce are de facut, noi, oamenii il fraierim cu biberoane si suzete.
In primele zile bebe primeste colostru, un lichid pe gustul lui. Are burtica atat de mica, incat picaturile care le primeste ii sunt de ajuns. E mic, e normal sa suga des. Deci, sa nu apelezi la alaptatul la program. Alaptatul la cerere cred ca o sa vi se potriveasca foarte bine. Banuiesc ca la cursuri ai primit deja si sfaturi de la consultanti in alaptare. Tine la indemana un numar de telefon si cere sfatul sau chiar cheama in vizita. E un om specializat, stie cum sa te indrume sa alaptezi cu succes. Concluzia: nu cumpara sticle de lapte, tetine.
Apoi.. nici sa nu te gandesti sa cumperi sau sa accepti un cantar pentru bebe. E un motiv foarte mare de stres. In cateva zile vei stii cand bebe suge corect, deci burtica se umple.. nu trebuie sa-l cantaresti. E de ajuns o data pe luna cand mergi la controlul pediatric. Apoi, cauta un pediatru pro-alaptare. Sper sa gasesti, ca aud ca sunt tot mai rari 🙁
Sper ca vei alege scutece textile. Sunt mai scumpe, dar e o investitie initiala care se amortizeaza in scurt timp. Sunt deja cateva branduri pe piata si daca nu stii pe care sa-l alegi, cere parerea mamelor care le folosesc deja. Sunt si cateva mamici mai cunoscute care folosesc – Ioana Grozea, Diana Bobar si altele.
Ceaiul de colici Baby Drink e o mare porcarie. Ma ierti, dar cum sa-i dai copilului de buna voie chimicale si zahar? Ti-a recomandat cineva mai sus caldura mamei – burtica pe burtica. Merge si burta tatalui 🙂 Si mai poti incerca saculet cu samburi de cirese incalzit si pus pe burtica. De asemenea masaj in sensul acelor de ceasornic si exercitii usoare cu picioarele spre burtica – bicicleta.
Supozitoarele cu glicerina nu sunt obligatorii. Vei afla probabil ca e normal ca un copil alaptat sa aiba 5 scaune pe zi sau unul la 5-7-9 zile. E bine oricum. Nu interveni pentru ca nu-l ajuti. Poti face baite calde de sezut, masaj.. dar nu interveni cu supozitor sau termotetru.
Eu sper ca dupa toate comentariile vei alege ce vi se potriveste voua, sper ca vei apela intai la instincul tau cand o sa vina vorba de bebelusul vostru si ca vei cere ajutor pentru orice.
Te vei descurca de minune, sunt sigura 🙂
Sarcina frumoasa si de-acum inainte, intalnire frumoasa cu bebe si sa fiti toti sanatosi!
Dana/ 09.02.2014
Fiecare sarcina e diferita. Eu sunt pro nastere naturala, alaptat si in mare sunt de acord cu tot ce ai scris tu mai sus. Dar eu sunt o mama cu trombofilie severa (deci pe tratament cu clexane de la 6 saptamani, urmand sa fac inca 6 saptamani si dupa nastere injectii). In plus, la ultima ecografie copilul are dubla circulara de cordon. Deci oricat mi-as dori eu nastere naturala, in cazul meu nu se poate. Stiam asta dinainte de a ramane gravida. Si cu alaptatul sper din tot sufletul ca lucrurile sa evolueze normal, ca la carte. Dar daca din cauza faptului ca sunt mama trombofilica si copilul se naste cu greutate mica medicii imi vor recomanda in paralel la inceput lapte praf, o sa tin cont de parerea lor avizata. Vom vedea la momentul respectiv. Voi naste la Regina Maria si am insistat deja ca dupa cezariana sa mi se aduca copilul cat de repede posibil, am insistat ca vreau sa alaptez si sa-l tin cat mai mult cu mine. Tocmai pentru ca am citit ce ai citit si tu, iar la cursurile de puericultura mi s-au intarit convingerile. Dar una e sa nu ai lapte in primele zile si copilul sa aiba la nastere 3500 si alta e sa nu ai si copilul sa aiba 2500. Sunt pe ultima suta de metri si incerc sa gandesc pozitiv ca voi avea parte de o nastere usoara si ca lucrurile vor evolua perfect si dupa.
Raluca/ 12.02.2014
Dana, te descurci absolut minunat deja! Toate se vor aseza atat de natural si placut pastrand o stare pozitiva. Ma abtin sa dau vreun sfat pentru ca sunt sigura ca nu ai nevoie 😉 Iti doresc o nastere usoara si frumoasa.