De ce sta?
De ce sta daca o bate? Pentru ca nu are unde pleca, de cele mai multe ori. Pentru ca si ea a ajuns sa creada ca si-o merita, ca sigur a gresit cu ceva. Pentru ca si mama ei a stat. Pentru ca “daca nu te bate, inseamna ca nu te iubeste”. Pentru ca nu mai are deloc incredere in ea, caci agresorul a reusit incet-incet sa ii transmita ca e un nimeni fara el, ca nu poate face nimic de una singura. Pentru ca atunci cand a cerut ajutorul, nu l-a primit.
Ati vorbit vreodata cu o victima a violentei domestice? Eu da, de mai multe ori. Ultima oara am eram intr-un aeroport cand un barbat se certa cu partenera sa, de fata cu toata lumea, apoi s-a ridicat de pe scaunul din sala de asteptare si i-a dat un pumn in coaste. Am fost singura care a intervenit. Restul au oftat zgomotos. M-am simtit mica si mi-a fost frica de reactia lui, dar pur si simplu nu am putut sa stau deoparte. Agresorul s-a uitat la mine ca la un extraterestru: Dar cine esti tu? Ce fel de specie? Cu ce drept te bagi tu in cearta noastra, in familia noastra, intre noi? L-am amenintat ca daca nu se opreste, strig tare sa vina politia. Ură in privirea lui, umilinta in privirea ei. Nu am facut-o, caci el s-a retras, si am regretat ulterior. Pentru ca stiam sigur ca o va mai face. Am regretat si cand i-am vazut coborand din avion de mana, alergand spre mine sa ma intrebe daca se mai filmeaza La Bloc, caci intr-un final ma recunoscusera amandoi.
Dar am chemat politia in alta situatie, cand o vecina striga ca o omoara. Cand ciocanul cu care aruncase dupa ea pe holul blocului ajunsese fix in usa garsonierei mamei mele si a mea. Mama a sunat atunci la politie, incurajata de ce auzisem eu. Si am vazut cu ochii mei, copil fiind inca, cum nu se rezolva nimic. Cum agresorul neaga si ma face mincinoasa, cum victima neaga si ea si spera in secret sa nu fie si mai tare lovita dupa ce pleaca politia. Cum politistul se uita la mine si la mama mea mustrator, ca l-am pus pe drumuri. Si cum iti e frica după sa te reintalnesti in lift cu barbatul pentru care ai chemat politia.
De ce scriu toate astea? Pentru ca am aflat de campania “Iubirea care bate la ochi” lansata de Melania, prin Asociatia Zi de Bine. Pentru ca le cunosc pe fetele de la Centrul FILIA, care lupta de atatia ani pentru drepturile femeilor la noi in tara, fiind alaturi de noi odata cu lansarea filmului “MO”. Si pentru ca vreau sa le ajut pe aceste femei cumva. Daca vreti si voi sa ajutati, daca va intristeaza, daca va infurie acele stiri dramatice legate de inca o femeie omorata de catre barbatul pentru care primise ordin de protectie, iata ce trebuie sa stiti si cum trebuie sa actionati:
În România, 1 din 4 femei recunoaște că a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2014), iar 1 din 3 că s-a confruntat cu o formă de violență de-a lungul vieții (FRA, 2014).
În primele 9 luni ale acestui an, peste 6.000 de românce au obținut un ordin de protecție împotriva agresorilor, însă 30% dintre ele au fost încălcate și sunt încălcate în fiecare an.
Cu ajutorul campaniei “Iubirea care bate la ochi”, 1.000 de femei, victime ale violenței domestice, vor avea acces la MINERVA, un dispozitiv mascat într-o bijuterie, care le va ajuta să apeleze rapid la 112, dacă agresorul încalcă ordinul de protecție.
Ar putea fi solutia salvatoare in cazul unora, asa ca eu voi dona si voi transmite mesajul mai departe, cat pot de mult. Va rog si pe voi sa ma ajutati cu asta.
Cei care doresc să se alăture campaniei, pot face o donație în valoare de 2 euro printr-un SMS cu textul SUS la numărul 8845 sau chiar își pot dona ziua de naștere.
Iar banii primiți în urma donațiilor vor fi investiți în dezvoltarea celor 1.000 de dispozitive. Mai multe info despre cauză puteti găsi aici. Hai sa nu ramanem impasibili la drama acestor femei.
Multumesc.
Si va las mai jos mai multe fotografii din aceasta sedinta foto, realizata inainte ca in Bucuresti purtarea mastii sa fie obligatorie:
In poze port: body si colanti Mews by Venera Arapu, geaca piele Acne Studios, incaltaminte Zara.