Custom Menu

Latest From Our Blog

Cum sa ai grija de haine ca un profesionist

Cum sa ai grija de haine ca un profesionist

De-a lungul timpului, mi-am stricat bluza preferata (si destul de des purtata) amestecand putin clor in apa si lasand-o la inmuiat jumatate de ora: am agsit-o rupta si buna de aruncat la gunoi. Am transformat niste blugi negri in blugi gri cu o simpla apasare de buton la masina de spalat. Am facut dintr-o bluza pufoasa una cu dreadlocks adaugand balsam cand nu trebuia. Asa ca m-am decis ca poate e bine sa discutam nu doar despre cum facem shopping dar si despre cum sa avem grija de comorile din dulap, ca sa nu patiti si voi ce am patit eu!

Lasand la o parte sfaturile individuale in functie de fiecare material in parte, un sfat valabil pentru toate materialele este sa aerisesti dulapul cat mai des- lasa usile larg deschise o ora, doua, cat e si geamul larg deschis. Foloseste saculeti cu levantica pentru a preveni aparitia molilor si a mentine un miros frumos. Nu inghesui hainele pana la refuz- fiecare tesatura, de la denim pana la lana are nevoie sa respire. Nu pune hainele murdare inapoi in dulap, vor da un miros de “statut” intregului dulap. Stiu ca pare o regula fireasca, insa uneori, din greseala, poti impacheta un tricou murdar si arunca in dulap, fara sa-l inspectezi cu atentie.matase

Matase

Matasea, orice ar spune eticheta, se spala de mana. Din pacate, daca tii la hainele din matase si ai gasit camasa preferata, cel mai bine e sa te ocupi personal de problema. Partea buna este ca matasea se curata usor, asa ca nu vei pierde mult timp spaland de mana. Daca speli o matase colorata, adauga si 2 linguri de otet  care sa mentina culoarea in tesatura. Si nu uita: spala totul cu apa rece sau cel mult calduta si un detergent cat mai delicat (foloseste un detergent lichid).

denim

Denim

Denimul este cel mai purtat material, mai ales cand vine vorba de pantaloni. Insa de cate ori ai avut impresia ca isi pierd forma sau culoarea dupa spalare? Noutatile cu privire la blugi spun clar si raspicat ca nu trebuie spalati- desigur mai putin daca au pete vizibile, normal! Motivul e simplu: blugii iau forma corpului tau si orice excursie prin masina de spalat va da reset si va anula toate eforturile tale. De cate ori nu te chinui sa intri in blugi dupa ce i-ai spalat?

Exista trucuri eficiente ca sa-i mentii in functiune si fara apa si detergent. Elimina mirosurile punandu-i intr-o punga de plastic si apoi la congelator- metoda testata, care functioneaza la fel de bine cu orice tip de tesatura, de altfel. Alternativa este sa ii atrani in baie in timp ce tu faci un dus fierbite- aburul ajuta la eliminarea mirosului. Am mai incercat si sa ii pun pe caloriferul fierbinte si este o metoda care functioneaza la fel de bine in eliminarea mirosurilor. Daca incep sa faca genunchi, lasa-i sa se “odihneasca” si sa-si recapete forma in dulap- in general o pauza minim 24 de ore ii va face sa isi recapete forma in locurile mai uzate. E voie sa ii speli, nu lua sfaturile astea ca litera de lege, insa ideea e sa o faci mult mai rar decat pana acum- probabil ca o spalare la o luna- doua este mai mult decat suficienta. Nu uita sa-i intorci pe dos si sa ii speli cu apa rece (30-40 grade). Pentru a pastra culoarea, adauga un sfert de pahar de otet alb distilat o data cu balsamul. Nu te ingrijora, nu vor mirosi!

 

 

tricotajebumbacTricotaje

Probabil ca nu sunt multi care stiu asta, insa tricotajele nu au voie sa fie atarnate pe umeras. Se vor labarta, vor lua forma umerasului si vor “atarna” pe tine cand decizi sa le porti. Impacheteaza-le cu grija si pune-le pe rafturile dulapului. Incearca sa nu le ingramadesti pentru ca puloverele isi pastreaza supletea si calitatea daca fibra poate sa respire. Nu au nevoie de spalare la fel de des ca bumbacul, pentru ca absorb mult mai greu lichidele, insa cand le speli urmareste instructiunile- tine apa rece si detergentul cat mai delicat. Evita sa setetzi centrifuga la maxim- 600 de rotatii sau mai putin ajuta puloverele preferate sa nu isi piarda forma. Cand le usuci incearca sa le pui cat mai drepte pe uscator- adica asezate orizontal, nu atarnate vertical.

Bumbac

Eroul dulapurilor noastre, bumbacul este si materialul cel mai des intalnit la majoritatea hainelor. Pentru ca din el sunt facute majoritatea tricourilor, lenjeriilor de corp, asternuturilor samd, tot el este cel care viziteaza masina de spalat cel mai des. Suporta cu brio temperaturi inalte- probabil singura fibra pe care o poti trimite linistita la 90 de grade si care sa se intoarca mai bine decat inainte. Nu trebuie sa ai grija in mod deosebit cu bumbacul, este rezistent, insa trebuie sa ii respecti anumite tabieturi: daca hainele sunt negre, pentru a preveni decolorarea (la 90 de grade nici nu-i de mirare ca pierde putina culoare) foloseste un balsam special pentru aceasta culoare, chiar functioneaza si de multe ori readuce culoarea in material ( magie!).

Daca speli lucruri care sunt pufoase (precum paturi sau prosoape) foloseste doar jumatate din cantitatea de detergent indicate- reziduurile de produse de curatare fac fibra sa isi piarda din suplete. Stai linistita, sigur se vor curate bine, la 90 de grade petele nu sunt curatate de detergent cat mai degraba fierte de apa!

 

piele

Piele

Lucrurile din piele nu se spala. Am o prietena care are o pereche de pantaloni din piele de 3 ani, pe care ii poarta cel putin o data pe saptamana in sezonul rece. Acesti pantaloni nu au fost niciodata spalati, doar curatati. Isi recapata forma (adica dispar genunchii) daca sunt lasati in dulap 2-3 zile iar petele sunt sterse cu o carpa umeda. Acelasi lucru este valabil si pentru jachetele de piele!

Mirosurile le scoti folosind o solutie din 5 parti apa si 1 parte otet alb- ia un prosop curat, inmoaie-l in solutie si stoarce-l bine, apoi curata locul de unde vine mirosul. Lasa haina la uscat pe umeras undeva caldut –evita sa o scoti afara daca e sezon mai ploios sau racoros.

Gentile de piele se curata doar daca sunt vizibil murdare cu apa calduta si putin sapun- ca si la jachete trebuie sa inmoi un prosop in solutie, sa il storci bine si apoi sa freci locul unde sunt pete. Gentile de piele trebuie sa stea peste noapte in saculetii lor care vor absorbi orice extra umezeala- daca geanta pe care o ai nu a primit saculet, poti confectiona unul foarte usor singura- ideea este sa nu le lasi sa atrane in cuier ani de zile – se vor deforma, sau sa le lasi sa adune praf- pielea se va uza foarte mult.

pantofi

Pantofi

Mirosurile le scoatem cu congelatorul, da? Sau daca Solutia asta e prea bizara pentru tine, mai este o variant sa folosesti Solutia din otet si apa de la capitolul Piele si pentru interiorul pantofilor.

Pentru mentenanta, du pantofii cu toc la cizmar de fiecare data cand flecurile cedeaza, sterge cu o carpa uscata pielea intoarsa si daca ai transpirat in perechea favorita de adidasi, nu ii purta timp de cel putin 24 de ore si indeasa niste hartii in interior pentru a absorbi umezeala (sunt ok si ziarele).

Pantofii de tip brogues necesita sanuri care sa le mentina forma si sa intinda pielea dupa fiecare purtare. Dca ai niste tenisi care simti ca isi pierd forma- sau fac riduri in piele- ii poti ingriji cu sanuri.

Nu va mai povestesc despre cum e bine sa va faceti pantofii din piele cu crema apoi cu ceara speciala si peria din par de cal, nu? Mai degraba dati acest link iubitilor!

 

Ce alte materiale va mai dau de furca? Sau ce accidente ati patit pentru ca ati omis sa cititi eticheta cu instructiuni? Mi-ar placea sa va aud povestile, m-ar ajuta sa imi revin dupa ce mi-am facut ferfelita camasa preferata… Si nu e incredibil la cate lucruri foloseste otetul alb?

43Comments
  • Catalina/ 23.03.2015Reply

    Eu am ars o rochie superba! Din neatentie…

    • Dana/ 23.03.2015Reply

      Am avut eu si de-astea…acum am statie de calcat si ma minunez de fiecare data ca nu mai trebuie sa reglez nicio treapta de caldura, nimic.

      • Catalina/ 23.03.2015Reply

        Cred ca o statie mi-ar trebui si mie. A fost o poveste foarte trista pentru mine. Urma sa ma intalnesc cu iubitul meu, rochia era cadou de la el. Cand ne-am vazut, am fost destul de tacuta, iar el a observat. Pana la urma i-am spus: am ars rochia de la tine! El a inceput sa rada, si mi-a spus sa stau linistita. Dar i-a parut si lui rau, ii placea rochia. :))

      • corina/ 30.03.2015Reply

        ce statie ai ? “teflonul” de pe fierul meu de calcat s-a jupuit si sunt in cautare de fier nou/statie 😀

        • Mihaela/ 10.09.2017Reply

          Serios? Ce statie ai? Am incercat Philips. Cam piperata 1600 lei. La cate Haine am ars, cred ca o amortizez intr- in an, asta daca nu se strica.

  • Roxy/ 23.03.2015Reply

    Imi place foarte mult acest post,l-am citit tot cu mare mare atentie.Multumim mult pentru sfaturi!Chiar daca am respectat ce scria pe eticheta tot am patit sa mi se scurteze manecile :((

  • Laura/ 23.03.2015Reply

    Buna Dana. Geanta mea miniMoon s-a innegrit de la haine pe margini, Nu se ia cu nimic, nici sapun cu apa calda nici otet. Ce sfaturi imi poti da? Multumesc

    • Carmen M/ 24.03.2015Reply

      Si eu am patit la fel , Am incercat de toate insa numai cu servetele umede pentru bebe a trecut . Inca se mai vede putin dar nu asa accentuat ca inainte .

    • Georgiana/ 24.03.2015Reply

      Laura, o solutie mai putin ortodoxa:Cif crema (varianta fara inalbitor) curata orice, am curatat chiar urme albastre de la jeansi sau urme de pix de pe o geanta fin piele deschisa la culoare; incearca pe o portiune mica mai ascunsa vederii si te vei convinge 🙂

    • ana/ 24.03.2015Reply

      Da, Laura incearca Cif, asa imi curat si eu gentile de inegreala care se ia de pe haine. Functioneaza 100%

    • cristina/ 21.09.2017Reply

      Buna ziua, poti folosi putin alcool sanitar pe o discheta demachianta pe pata, curatand gentil , iar apoi o hidratezi cu putina crema Doina, aceasta crema se poate folosi si pentru hidratarea si curatarea tuturor obiectelor dinpiele cu conditia ca acestea sa nu fie din piele intoarsa!

  • Raluca O./ 23.03.2015Reply

    Pentru mirosurile neplacute din incaltaminte se mai poate folosi bicarbonatul:se varsa jumatate dintr-un plic in fiecare pantof si se lasa de seara pana dimineata(sau cu cat mai mult timp cu atat mai bine). Bicarbonatul absoarbe mirosurile si incaltamintea va fi ca noua

  • Bookish Style/ 24.03.2015Reply

    Foarte utile sfaturile 😉
    https://www.bookishstyle.ro/carti-cu-stil

  • Pinch of Black/ 24.03.2015Reply

    Foarte utile sfaturile, voi face o reorganizare in dulap de maine 😀

    [email protected]

  • adc/ 24.03.2015Reply

    Link-ul pentru cremuitul pantofilor cu peria de par de cal nu merge 🙁

    • Dana/ 24.03.2015Reply

      Mersi ca mi-ai spus, l-am “reparat”.

  • Catalina/ 24.03.2015Reply

    Am o fusta rosie din piele ,am purtato o singura data,in seara de Revelion, de la Şuba de iarna s-a facut si fusta cu pete negre.Din pacate nu o pot curata cu nimic…

  • Miu Miu/ 24.03.2015Reply

    Foarte utile sfaturile, eu in fiecare anotimp am o atentie mai aparte fata de dulapul meu.

    Kisses

    http://www.miu-miu.ro

  • Amavi/ 24.03.2015Reply

    Eu folosesc curatarea chimica (dry cleaning), dar ce-i drept, nu locuiesc in tara si nu stiu cat de buna este aceasta optiune acolo. Dar daca aveti ocazia, curatarea chimica face minuni pentru aproape toate rochitele, haine de iarna (paltoane), esarfe, bluzite de matase cau cashmir, si de ce nu – rochii de mireasa, cravate barbatesti, papuci si chiar genti. Totul arata ca nou, iar petele sunt indepartate cu success (nu uitati sa le mentionati inainte sa lasati hainele la curatatorie). Toate bune si frumoase! Apreciez blogul tau, Dana! 🙂

  • Teodora/ 24.03.2015Reply

    Mie mi s-au labartat multe pulovere dupa mai multe spalari conform etichetei. Ajunsesem cu manaci de homeless! 🙂
    Acum le tratez pe toate ca si cum ar fi de casmir: spalare manuala, fara centrifugare si intinse pe suprafata orizontala
    Bune sfaturi! Recunosc ca nu imi trecea prin cap sa tin la aerisit si dulapul, chiar daca timpul petrecut cu usile deschise cat timp aleg o tinuta s-ar putea pune precum aerisire

    https://toodear.ro

  • Diana/ 24.03.2015Reply

    Am citit ieri pe fuga si am intrat din nou azi sa vad dacă ai sfaturi pentru casmir? Din pacate am stricat 2 fulare din casmir 100% de la &other stories pentru ca le-am spălat la programul de 30grade mild la mașina…:(

  • luiza/ 24.03.2015Reply

    Foarte bune si interesante informațiile. Multumim frumos!!!
    https://mamisicopilul.blogspot.com

  • katrina/ 24.03.2015Reply

    O bluza frumoasa de lana cred ca era, cand am scos-o din masina am gasit o miniatura, era buna pentru un copil de 3 ani, s-a micsorat asa de tare ca nici nu am recunoscut-o.
    Am purtat-o o singura data.

  • sabina/ 24.03.2015Reply

    Eu mi am distrus 2 pufosenii 🙁 (puloverele acelea de se poarta de vreo doua ierni continuu)…. Si din pacate am apucat sa le port de 2 ori pe fiecare. Probabil nu a fost o idee buna sa le bag la masina 🙁

  • Andreea27/ 24.03.2015Reply

    Eu imi spal toate puloverele si bluzitele din materiale fine sau pretentioase de mana…cu Perwoll si le usuc pe uscator pe orizontala si sunt ca noi…deci, daca vrei, se poate:)

  • Vlad Ana-Maria/ 24.03.2015Reply

    Draga Dana, am o rochie deosebita din Italia. E din catifea, gri. Cred ca am stricat-o dupa ce am calcat-o…are numai dungi pe ea…Cum sa procedez?
    Iti multumesc.

  • Adrian/ 24.03.2015Reply

    Nici nu imi aduc aminte de cate ori am patit si eu asta. am stricat haine frumoase si nu intelegeam de ce. Dupa ce am citit articolul tau mi-am lamurit niste lucruri, mai ales partea cu blugii de care habar nu aveam! Foarte util articolul!

  • Gaby F/ 24.03.2015Reply

    Mi-am decolorat rochia de matase de la banchet….regret enorm…dar raul e facut din pacate…arata groznic de spalacita…A costat bursa mea pe 3 luni…iar eu am decolorat-o…Fara cuvinte:(

  • ELA/ 24.03.2015Reply

    Foarte util articolul.Imi place mult.

  • Diana Dragomir/ 25.03.2015Reply

    Buna Dana! :* am o problema mai delicata cu dintii, si cum zambetul este important as avea nevoie de un dentist bun. Nu sunt din Bucuresti dar as dori sa rezolv acolo:) daca poti te rog, sa imi recomanzi ceva mi-ai fi de mare ajutor. Te pup :*

  • Dana C/ 31.03.2015Reply

    Ce facem cu tenisii albi? Am spalat zilele trecute o pereche de Vans albi si s-au uscat cu nelipsitele pete galbene. Am incercat sa scot petele cu un stain remover, dar fara succes. Mi-ar placea sa ii pastrez albi insa m-am gandit si la varianta de a-i vopsi cu o vopsea pentru textile. Ma gandeam la un argintiu, de altfel imi este teama ca am sa ii stric de tot. Are cineva o solutie? 🙂
    Multumesc!

    • cristina/ 21.09.2017Reply

      buna poti sa-i umezesti cu apa apoi pui putin oxid de zinc* si ii periezi cu o periuta de dinti, daca si partea din cauciuc e patata o cureti cu pasta de dinti,
      * acesta il gasesti la farmacie sau pe internet.

  • Natalia/ 08.04.2015Reply

    Buna!

    Am mai auzit tampenia cu “nu spalati blugii ca sa-si pastreze forma”. Nu inteleg asa ceva :)))))).
    Daca spui sa nu bagam haine murdare in dulap (nici macar un tricou), ca sa nu avem miros neplacut acolo, ce facem cu blugii? Ii tinem in congelator?
    Sunt cei mai purtati si tavaliti, te asezi fara sa dai prea multa atentie locului, pentru ca sunt blugi si te simti confortabil in ei.
    Cum sa ii speli rar? Nu ii speli pentru ca au prins miros, ci pentru ca aduna praful si murdaria de peste tot.
    Cum arata o camasa alba, dupa o zi de purtat pe afara?
    Ce crezi ca pe blugi nu se aseaza praful?

    • dani/ 03.07.2015Reply

      in sfarsit o persoana normala, care s-a gandit la acelasi lucru ca si mine 🙂 ma minunam in timp ce citeam, cum poti sfatui sa ii spalam asa rar? doamne fereste!

      • Dana/ 03.07.2015Reply

        Hey! Eu imi spal blugii o data la 3 purtari maxim. La fel de surprinsa am fost ca si voi sa aflu ca blugii de calitate buna nu trebuie spalati atat de des, mai ales la masina de spalat (cum fac eu), ci folosind alte metode. Cel putin asta spune nenea asta de la Levi’s, care ma gandesc ca stie cate ceva despre blugi… Geaca de piele de cate ori o speli? Ea de ce nu s-ar murdari la fel de repede?

  • Anamaria/ 11.08.2015Reply

    Buna, mi-am decolorat o rochita bej si s-a facut gri, cum pot sa obtin inapoi aceias culoare?

  • Raluca/ 01.02.2016Reply

    Buna,eu am o pereche de blugi negri pe care i-am spalat si s-au facut cateva pete albe pe ei.Ai idee cum as putea sa scap de ele?

  • Doina/ 03.03.2016Reply

    Cum procedati cu bluzele de matase (nu neaparat naturala) care se inegresc dupa spalare? Cum faceti sa revina la culoarea initiala?

  • Nusa Elena/ 25.04.2016Reply

    Eu ca sa imi protejez hainele folosesc noul balsam de rufe Silan Soft&Oils, varianta Gold care este un amestec de uleiuri pretioase. Mirosul de mosc se imbina in mod armonios cu cel de vanilie rezultand o combinatie irezistibila. Dupa clatirea cu #buzzsilan hainele mele devin moi si parfumate timp indelungat. Rufele nu se botesc foarte tare, iar calcarea lor devine o activitate mult mai placuta si mai usoara. Pentru a mentine un miros placut in dulap apelez tot la acest balsam. Pun intr-un paharel un servetel inmuiat in Silan Soft&Oils, il plasez strategic in dulap alaturi de rufe si astfel toate hainele capata un miros delicat de vanilie.

  • Monica/ 27.04.2016Reply

    Datorita campaniei #buzzsilan am ocazia sa testez noul Silan Soft&Oils Gold si doresc sa-l recomand tuturor femeilor care prefera un miros senzual si plin de parfum, dar deloc intepator. Il folosesc chiar si pentru clatirea hainutelor fetitei mele de 9 luni, iar hainele devin mai pufoase, mai moi si placut mirositoare! 🙂
    Folosesc balsamul si ca deodorizant pentru dulapul cu haine, intr-un recipient am imbibat 2 servetele uscate in balsam si hainele chiar capata un miros delicat de vanilie.

  • Lilia/ 28.06.2016Reply

    Eu miam stricat o rochita neagra cu marginile albe , albul sa facut gri…mor de ciuda! Aveti cumva vreo idee fetelor? Mersi mult!

  • Maria/ 13.11.2016Reply

    Blugii mei albi veneau inainte f bine pe mine. Acum dupa cateva spalari vin largi si mai scurti. De ce? Tin sa mentionez ca de fiecare data cand ii purtam ii si spalam dupa pt ca se murdareau f repede. Daca as putea sa ii readuc la forma initiala?

  • Elena/ 24.03.2017Reply

    Ceva imitatie de piele din XS pantalonii au devenit la spalt 2XL si nu inteleg de ce spalati la 30° ce pot sa le fac?

Leave a Comment