Caravana #9cu0
Tot drumul de intoarcere spre Bucuresti de la Gheraseni, ultimul oras vizitat impreuna cu Caravana “9 luni cu 0 alcool”, m-am gandit la oamenii calzi pe care i-am intalnit acolo: la gravidutele din sala care ascultau cu atentie sfaturile medicului invitat, la doamna bibliotecara, cea care mi-a laudat trupa de teatru a comunei, sau la femeile tinere care vindeau la cele 2 magazine importante de la sosea si care s-au alaturat campaniei noastre in calitate de ambasadori. Pai cum asa?! va intrebati probabil. Va explic imediat.
Ne dorim ca aceasta campanie sa fie una eficienta si mesajul ei sa ajunga cat mai departe, inclusiv in mediul rural, unde din pacate consumul de alcool in timpul sarcinii este de prea multe ori privit ca “o pofta”, ceva “firesc” sau, mai rau, “o gura inseamna sanatate”. Sigur, nu vreau sa generalizez, dar cu regret va marturisesc ca acestea sunt informatiile pe care le primim de la fata locului si care ne mobilizeaza si mai tare sa continuam aceasta campanie educationala. In drumul nostru cu Caravana “9 cu 0”, am ales intentionat orase foarte mici, comune, sate, pentru ca in aceste locuri accesul la Internet este un lux si astfel informatia corecta ajunge mult mai greu. Iar prezenta numeroasa de la fiecare intalnire in parte ne-a demonstrat necesitatea acestui demers.
Asadar, iata cum se desfasoara lucrurile la fiecare intalnire. Impreuna cu Ana Maita, presedinta Asociatiei Mame pentru Mame, echipa Ursus Breweries, dar si un medic pediatru sau de familie local, ne dam intalnire cu toti cei care isi doresc sa afle mai multe despre efectele consumului de aclool in timpul sarcinii in sala primariei sau intr-o alta sala de spectacole a orasului sau comunei. Eu le povestesc celor prezenti din experienta mea de mama de Vlad, despre momentul in care am luat decizia de a deveni mama, despre responsabilitatile pe care mi le-am asumat de la bun inceput si care m-au impins catre o sarcina cu zero alcool. Medicul invitat intareste de fiecare data aceasta recomandare, aducand in plus informatiile necesare si raspunzand tuturor intrebarilor celor prezenti.
Dar campania functioneaza in paralel printr-o alta metoda, care cred eu ca este foarte eficienta. Cele mai importante magazine din orasele vizitate sunt puse la curent cu campania noastra educationala si sunt rugate sa ni se alature. Vanzatoarele primesc insigne cu mesajul “9 cu 0”, dar si pliante cu toate informatiile importante legate de efectele consumului de alcool in timpul sarcinii. Eu ma opresc de fiecare data la aceste magazine si fac poze cu doamnele vanzatoare care poarta insignele campaniei si care ne ajuta astfel sa ducem mesajul mai departe. Le rog personal pe noile noastre “ambasadoare” sa le explice femeilor gravide care vin sa cumpere alcool cat de important este pentru ele si pentru copilul din burtica sa renunte la acest obicei pe durata celor 9 luni. Oricine, asadar, poate deveni ambasadorul acestei campanii, la fel ca mine. Iar daca aveti sugestii despre cum am putea imbunatati transmiterea acestui mesaj, sa ni le transmiteti aici sau pe platforma desprealcool.ro, pentru ca suntem deschisi sa le primim.
Continuarea acestui articol aici.
Lavinia/ 02.12.2015
Foarte frumos, felicitari pentru tot ceea ce faci!
https://loving-evelyn.blogspot.ro/
Roxy/ 02.12.2015
Felicitari!
Raluca/ 02.12.2015
Dana, nu am postat niciodata pe blog dar a trebuit sa spun ceva de data asta, te rog sa ma scuzi. Si eu sunt mama de bebe de un an si cateva luni, si atunci cand am fost insarcinata am citit extrem de mult si m-am informat pe aceasta tema. Dupa parerea mea, este de laudat initiativa de a atrage atentia asupra pericolelor alcoolului in timpul sarcinii, mai ales pentru comunitatile fara acces la resurse si informatii. Dar sincer, mi se pare exagerat accentul pe “0 alcool.” Din punct de vedere al eficientei comunicarii si al campaniei, inteleg de ce este acesta mesajul. Dar din cercetarile mele, evidenta stiintifica este mult mai nuantata – si anume, desi clar abuzul de alcool are consecinte negative, nu exista nici o evidenta stiintifica sa sugereze ca doar un pahar de vin, de exemplu, o data pe luna, ar dauna fatului (a se vedea de exemplu cartea economistei Emily Oster – Expecting Better – care a adunat evidenta stiintifica in acest sens). Bineinteles ca daca vrei sa elimini complet orice risc poti sa nu bei deloc, este dreptul tau, dar si daca vrei sa bei doar un pahar foarte rar atunci cand esti insarcinata, cred ca e important ca oamenii sa nu te faca sa te simti vinovata, mai ales daca esti o mama responsabila si educata in acest sens. Imi cer scuze, dar am crezut important sa mentionez acest lucru, pentru ca tu esti leader de opinie in Romania si mi se pare oarecum periculoasa lipsa de nuantare a mesajului.
Dana/ 02.12.2015
Ba tocmai nuantarea mesajului poate fi periculoasa. Din pacate un pahar de vin, intr-un anumit moment al sarcinii, poate avea efecte asupra copilului. Orice medic cu simt de raspundere iti va confirma faptul ca nu exista o cantitate sigura. Asa trebuie pus corect accentul si nu invers. Si asta pentru ca alcoolul ajunge in sange si implicit la bebe indiferent de cantitate. Pe mine un pahar de vin ma ameteste. Conteaza fireste si cate kg ai si daca ai mancat sau nu inainte, dar astea sunt deja prea multe “nuante”. Nu vreau sa te fac sa te simti vinovata de modul in care ai luat aceasta decizie. Doar ca sursele pe net, chiar si pentru cele mai informate mamici, pot varia foarte mult. O sa revin cu date din carti si site-uri de specialitate de la fratele meu, medic.
Raluca/ 02.12.2015
Sunt complet de acord ca sursele de pe net trebuie judecate cu mare scepticism, de aceea si cartea pe care am citat-o nu este o astfel de sursa. 🙂 Este o carte binecunoscuta in Statele Unite (unde am locuit), care rezuma surse stiintifice din jurnale de medicina de specialitate, peer-reviewed. In general, eu ma feresc de a radicaliza mesaje de orice fel si eu insami lucrand in domeniul academic stiu foarte bine ca adevarul nu este in alb si negru de multe ori. La fel si doctorii: una dintre cele mai bune doctorite obstetriciene in Marea Britanie (unde locuiesc acum) mi-a confirmat acest mesaj cand am fost la ea insarcinata. Dar nu vreau sincer sa creez polemici, am vrut doar sa imi exprim punctul de vedere deoarece consider ca este important sa existe o discutie educata pe aceste teme. Multumesc!
Gaby/ 02.12.2015
Buna Dana. Mie medicul ginecolog mi-a spus in perioada in care eram insarcinata ca as putea bea din cand in cand un pahar de vin, mai ales daca am tesiunea scazuta. Sa inteleg ca nu pot sa am incredere in acest medic ginecolog?
Dana/ 02.12.2015
Am auzit si eu astfel de pareri. Tocmai de aceea am inceput sa ma informez inca de cand eram insarcinata in primele saptamani si concluzia este ca nu se poate prezice o cantitate sigura, chiar si cand vorbim de un pahar de vin, o bere sau un pahar de sampanie. Decizia este pana la urma una personala. Dar, de ce sa risti? In primul trimestru, copilul nu are inca organele formate… ce se intampla cu un pahar de vin care pe mine ma ameteste usor?
How Much Is Too Much?
“The problem with drinking alcohol during your pregnancy is that there is no amount that has been proven to be safe,” says Jacques Moritz, MD, director of gynecology at St. Luke’s-Roosevelt Hospital in New York.
David Garry, DO, associate professor of clinical obstetrics and gynecology at the Albert Einstein College of Medicine and chair of the Fetal Alcohol Spectrum Disorders Task Force for the American College of Obstetricians and Gynecologists District II/NY, agrees. He says that researchers don’t know enough about the potential effects of drinking alcohol at particular times during the pregnancy to be able to say that any time is really safe.
It’s also difficult to predict the impact of drinking on any given pregnancy because some women have higher levels of the enzyme that breaks down alcohol.
“If a pregnant woman with low levels of this enzyme drinks, her baby may be more susceptible to harm because the alcohol may circulate in her body for a longer period of time,” Garry tells WebMD.
Because there are so many unknowns, the CDC, the U.S. Surgeon General, the American College of Obstetricians and Gynecologists, and the American Academy of Pediatrics advise pregnant women not to drink alcohol at all.
They note, on their web sites, that pregnant women who drink alcohol risk giving birth to a child with a fetal alcohol spectrum disorder (FASD). These conditions range from mild to severe and include speech and language delays, learning disabilities, abnormal facial features, small head size, and many other problems.
Continuarea aici: https://www.webmd.com/baby/features/drinking-alcohol-during-pregnancy
Amy/ 02.12.2015
Si eu cred ca se exagereaza in aceasta privinta. Sa nu fumezi, da, sunt intru-totul de acord, insa un pahar de vin ocazional, nu cred ca ar putea dauna fatului. As am putea spune ca nu avem voie nici sa mancam preparate din comert, ca doar sunt pline de E-uri, nu?
Ioana/ 02.12.2015
Este foarte importanta aceasta initiativa si te felicit pentru implicare. In Belgia (si am auzit ca in Franta e la fel) eu am intalnit mame care spun ca au consumat frecvent 1-2 pahare de vin in timpul sarcinii si ca bebelusii lor sunt ok, insa de fiecare data ma cutremura astfel de marturisiri si nu imi explic cum chiar si in tarile asa-zis civilizate este posibila o astfel de inconstienta.
roberta/ 02.12.2015
felicitari pentru implicare!
http://www.idareyoutobefashion.com
Oana Maria/ 03.12.2015
Felicitări pentru această campanie! Am un băietel de 2 luni, iar în cele 9 luni de sarcină nu am consumat deloc alcool. Chiar este nevoie ca femeile însărcinate sa constientizeze ca si o cantitate mica de alcool poate dauna fatului. De ce să risti ceva atat de important? Cunosc mamici care in timpul sarcinii au consumat bere slab alcolizata (la fel, ele spunând că ocazional au voie). Si pentru că am văzut la unul din copilasi întârzieri mari motorii si de dezvoltare a limbajului, mă întreb dacă acea cantitate de alcool din sarcină a favorizat acest lucru. Poate nu, unii copii se dezvolta diferit, dar daca e asa? Si revin, de ce sa risti?
rodica/ 03.12.2015
Explicatia de ce NU alcoolului este ca acesta trece la fat si daca tie ca mama pe kg tale are un efect, de amorteala si ameteala, fatului pe cm lui si pe gramele lui ajunge de creaza nenorociri pana la decesul acestuia in primul trimestru de sarcina. Dati SAF pe google si veti intelege. Si nu cred ca exista medici. care sa spuna ca merge si un pic de alcool. Si DA din pacate in mediu rural sau la persoanele provenite din el, alcoolul e bun prieten. Mi- ar placea o campanie cu alcool minim in viata dar nu va exista niciodata caci in spatele ” euforiei” create de el sunt bani multi. In noi sta posibilitatea de a atentiona pe cei din jur atunci cand cad in pacatul consumarii lui…Iar mai urat ca o femeie ametita nu mi se pare nimic altceva.
Anca/ 03.12.2015
In situatia asta mesajul este adresat direct acelor mamici, viitoare mamici care, trebuie sa recunoastem, consuma alcool zilnic. Exista, mai ales in mediul rural femei care consuma alcool zilnic,in cantitati considerabile sau nu, deci pt aceste femei trebuie subliniat faptul ca alcoolul in sarcina nu este permis. Eu am 2 copii, nu-mi amintesc daca am consumat sau nu alcool in sarcina pt ca oricum beau alcool de 2-3 ori pe an, asadar nu cred ca in cazul mamicilor responsabile dar cu pofta de un pahar de vin intr-o sarcina se aplica aceasta regula “0 alcool” . Ea se aplica strict in cazul celor care consuma zilnic ,
Zici tu Dana ca ai transformat vanzatoarele de magazine alimentare in ambasadoarele campaniei, chiar crezi ca e asa? Ele isi doresc sa vanda iar eu ma indoiesc sincer ca-ti promoveaza mesajul!
Georgis/ 04.12.2015
Doar asocierea cu Ana Maita, o femeie depsrte de a fi echilibrata din ft multe puncte de vedere ruineaza campania asta.
Alexandra P./ 04.12.2015
In Bacau nu ajungeti Dana? Multumesc!