Femei care ma inspira (partea a II a)
In primul rand vreau sa va multumesc pentu felul in care ati primit acest proiect, prin care va prezint femei pe care le-am intalnit, care ma inspira si de la care consider ca avem enorm de multe de invatat. In primul episod al acestei serii, inspirata de noua gama Hyaluronic Gold de la elmiplant, ati cunoscut-o pe actrita Mihaela Trofimov, cu care repet chiar in aceasta perioada pentru un nou spectacol la teatrul Unteatru. De data aceasta va invit sa o cunoasteti, intr-un interviu sincer si emotionant, pe Natasa Ungureanu.
Cand am auzit prima oara de Asociatia Touched Romania eram insarcinata cu Vlad. Dintr-odata, subiectul mame-copii devenise in viata mea mult mai prezent si, deopotriva, mai sensibil. Am aflat astfel ca prin Touched Romania, mamele aflate in imposibilitatea de a-si creste copiii, sunt gazduite impreuna cu acestia in mod gratuit, timp de 1 an de zile minim in Casa Agar, pana se pun pe picioare si isi pot relua viata, nemaifiind dependente de sprijinul primit din partea asociatiei. In felul acesta asociatia evita despartirea copiilor de mame si trimiterea acestora in orfelinate. Unele mame afla de centru chiar de la politie, unde ajung batute, de catre sotii agresivi. Altele de la spital. Altele afla, ca si mine, de la foste mame gazduite de catre centru in anii precedenti. Unele mame isi parasesc sotii si casa in care locuiesc cu acesta si se muta cu tot cu copii in Casa Agar, luandu-si viata de la zero. Dar mai sunt si mame tinere, unele chiar minore, abandonate de catre familiile din care provin tocmai pentru ca au ramas insarcinate. Persoana care le deschide usa si care le spune mamelor si copiilor: “Bine ati venit, aici sunteti in siguranta, impreuna!” este Natasa Ungureanu.
Cum ai descrie jobul tau?
Lucrez cu pasiune pentru oameni. De 25 de ani activez în domeniul asistenței sociale, un domeniu in care nu cred ca ai putea sa razbesti fara sa pui multa pasiune in ceea ce faci. Pentru început am lucrat cu copiii străzii și cei din centrele de plasament. Ulterior, la Touched Romania, cand am inceput sa coordonez proiectele victimelor violenței domestice mi-am dat seama ca va fi o provocare enorma. Pentru a fi acolo de fiecare data cand o mama singura are nevoie, trebuie sa simti ca poti muta muntii din loc deoarece nu rezolvi doar un caz de abuz, incerci sa estompezi o vulnerabilitate, sa aduci curaj, sa transmit ca puterea exista chiar si atunci cand nu e.
Cum a luat nastere asociatia si cum ajuta mamele acum?
Drumul meu la Asociatia Touched Romania a inceput in 2005 cand am intalnit-o pe d-na Raegan Glugosh, presedinta organizatiei, care atunci facea voluntariat in spitale si totodata activa pe proiecte ce vizau ajutorarea copiilor strazii. Dansa mi-a propus sa coordonez proiectul mamelor singure de la Casa Agar, avand ca principal obiectiv sa ajutam mamele si copiii sa ramana impreuna. Mi-a placut aceasta idee gandindu-ma la cata suferinta si ce trauma infrunta o mama singura sau un copil crescut intr-un orfelinat si cat ii este de greu sa depaseasca aceasta trauma de abandon. Nu am stiut cu adevarat in ce ma aventurez. Atunci credeam ca daca ai o mama in ecuatie lucrurile sunt mai usoare. Doar ca realitatea a fost una mai dura decat ma asteptam, pentru ca mamicile veneau din diferite medii, de pe strada, din orfelinate, cu educatie si fara educatie. Femei care nu au primit dragostea si nu ştiau cum sa o arate la randul lor fata de proprii prunci. Inca de la inceput scopul nostru a fost sa ajutam mamele si copiii din punct de vedere holistic (fizic, moral, emotional, psihologic, educational, deprinderi de viata independenta). Daca ajuti o mama de fapt ajuti generatii intregi.
Ce anume te-a atras in povestea asta? Ai intuit de la bun inceput ca asociatia pe care o conduci va ajuta mamele si copiii atatia ani si ca tu te vei dedica acestei cauze cu totul?
A fost din start o poveste cu care am rezonat. Incepand de la proiectul cu bebelusii parasiti in spitale, pana la familiile vulnerabile care aveau nevoie de sprijin psihologic, terapie integrata, indrumare profesionala sau nevoia de a fi acolo atunci cand aveau o problema. Imi place sa dau mai departe o bucata din sufletul meu, asta se intampla cu fiecare mama care pleaca de la Casa Agar si isi ia viata in propriile maini. O parte din sufletul meu pleaca o data cu ea, fiindca stiu cata nevoie de incredere are pentru a infrunta viata. Sunt ca o mama care simte nevoia sa vegheze mereu asupra copilului sau. Un copil care se face mare si trebuie sa fie independent, un copil care a suferit, ii pansezi ranile si il inveti cum poate sa aiba grija de el pe viitor.
Cum decurge o zi obisnuita la asociatie?
Noi activam pe mai multe componente. Resursa umana este limitata, mai ales de cand a inceput pandemia. Avem sarcini bine stabilite, responsabili pe fiecare dintre segmentele de asistenta sociala si relatii cu beneficiarii nostri. Dupa cafeaua de dimineata si sedinta intram fiecare pe solutionare de probleme, cazuri noi aparute, monitorizare, raportari, terapie sau relationare. Nu exista o zi in care sa nu ne lovim de o noua provocare, atunci cand lucrezi cu persoane vulnerabile trebuie sa-ti adaptezi munca si pregatirea pentru a gasi raspunsurile cele mai bune atat in relatii cu beneficiarii cat si cu institutiile cu care colaboram. Altfel lucrurile s-ar desfasura foarte greu si cele care ar avea cel mai mult de suferit ar fi mamele si copiii pe care ii avem in grija.
Prin activitatea pe care o desfasori zilnic, ai ajuns sa cunosti foarte de aproape, in intimitate, multe tipologii de femei. Te rog sa incerci sa descrii printr-o fraza femeia la 20 de ani, la 30 si la 40 de ani.
Pot sa definesc femeia pornind de la un principiu de baza. Bagajul educational si emotional cu care intra in viata si care o defineste indiferent de varsta.
La 20 de ani cred ca ne dorim sa confirmam ce am acumulat pana la maturitate. Unele dorim o cariera reusita, altele o familie, altele pe amandoua . Insa acest bagaj despre care aminteam mai sus, va defini parcursul ei indiferent de domeniul pe care va dori sa se axeze mai mult.
La 30 de ani lucrurile incep sa se lamureasca. Am trait experiente care ne-au imbogatit sau, din contra, ne-au determinat sa batem pasul pe loc. Nu mai visam cu ochii deschisi si stim ca viata este facuta din incercari menite sa ne transforme. Unele invatam totul, altele nimic. Depinde de acelasi bagaj educational si emotional. Cel emotional este deja modificat. Femeia a ajuns la adevarata maturitate.
La 40 ai descoperit criteriile prin care iti evaluezi viata. Devenim mult mai selective, mai sigure pe noi si pe ceea ce ne dorim de la oameni si viata. Acum bagajul nostru emotional si educational nu mai reprezinta un simplu reper. Am invata ce trebuie ajustat, modificat, adaugat si stim cum putem merge mai departe.
Care sunt cele mai mari obstacole de care va loviti zilnic?
Obstacolul cel mai mare de care ma lovesc este identificarea resurselor fiananciare si umane pe care trebuie sa le avem pentru ca proiectul Touched Romania sa fie sustenabil. Munca cu si pentru oameni este o munca grea pe care trebuie sa ti-o asumi ca atare daca vrei sa vezi rezultate pozitive.Trebuie sa urmaresti evolutia oamenilor, sa monitorizezi actiunile lor, sa corectezi ceea ce trebuie corectat pentru a sti ce ai de facut ca manager si indrumator.Bineinteles ca fara o echipa dedicata nu am fi ajuns aici, toti colegii mei au aceasta chemare de a lucra pentru oameni, nu este deloc o munca usoara, dar este foarte frumoasa si cu sens peste ani si generatii.
Imi place mult ca prin intermediul muncii mei am cunoscut oameni minunati din diferite medii. Oameni de bine din comunitate cu care am organizati evenimente pentru copii, pentru mame. Prin intermediu acestui interviu iti multumesc si tie Dana, pentru implicare, sprijin avem nevoie de oameni ca tine! In numele mamelor si al copiilor de care avem grija iti multumim inca o data.
Pare ca Touched Romania e a doua ta familie si ca mamele gazduite in centru iti sunt, pe rand, ca niste surori. Familia ta adevarata cum simte implicarea ta in asociatie, care presupune de multe ori zile si nopti petrecute in centru.
Familia mea mi-a fost alaturi mereu. Cumva au facut parte din fiecare esec si fiecare succes al meu. Pana la urma asa este intr-o familie: incurajezi, sustii, plangi, si razi atunci cand cel de langa tine iti spune ca trebuie sa fii acolo. Chiar m-am gandit cum ar fi fost viata mea cu ei daca nu activam in acest domeniu al asistentei sociale. Daca ar fi inteles nevoia mea de a ma imparti intre doua lumi la care tineam la fel mult pentru care as fi sacrificat zile, nopti, luni doar pentru ca am ajuns sa cred foarte mult in ceea pot sa ofer celor din jur.
Vazandu-ma implicata au inceput si ei sa se implice in evenimente, proiecte, donatii, relatii, lobby.
Uneori ma mai cearta cand lucrez prea mult, pentru ca intr-adevar cand faci munca cu pasiune uiti de tine, pentru mine nu e un job, e o vocatie, eu traiesc aceasta zi de zi si o fac cu cea mai mare bucurie. Ca orice om, mai şi obosesc. Este dificil sa ramai tot timpul in echilibru, iar uneori munca te face sa uiti de tine, iar eu am cazut in capcana aceasta si am platit pe propria-mi piele. Imi dau seama ca e nevoie sa am mai multa grija de mine ca sa pot face acest lucru un timp mai indelungat, nu intotdeauna imi iese.
Care sunt campaniile de strangere de fonduri la care lucrezi acum si cum putem noi, ceilalti, sa te ajutam.
In aceasta perioada suntem implicati cu redirectionarea celor 3,5% din impozitul platit statului. Mai avem Campania de Martisor dedicata mamelor aflate in grija noastra. Suntem implicati la Maraton https://bucharest-marathon.com/ si Swimathon, două proiecte limitate ca acces din cauza pandemiei, desfașurate online, prin intermediul cărora puteti sustine cauza noastra. Suntem si pe Galantom https://touchedromania.galantom.ro/, persoanele dornice sa faca o fapta buna, isi pot dona ziua in beneficiul mamelor si al copiilor.
Dorim sa continuam campania inceputa anul trecut, Gesturile mici aduc mult bine, cand implicam comunitatea noastra in recoltarea lavandei, pregatirea ei si utilizarea in mici proiecte de fundraising. Avem nevoi financiare pentru salarii, utilitati, chiar si avize /avizari /autorizatii de functionare in conditiile legii costa si nu pot fi curpins in nici un proiect. Donatiile se pot face prin PayPal la adresa [email protected] sau in contul Asociatiei Touched Romania: RO35BRDE445SV42798764450
Ii multumesc Natasei ca si-a gasit timp pentru acest interviu, cand stiu cat de implicata e in activitatile ei. Si multumesc echipei elmiplant pentru sustinerea acestui proiect, prin care va pot prezenta femei pe care le admir si a caror pasiune si determinare ma inspira in fiecare zi. Asadar, data viitoare cand veti vedea in magazine sau intr-o reclama produse din noua gama Hyaluronic Gold de la elmiplant, sa va ganditi la acest mic proiect, dar mai ales la femeile gold din viata voastra.
Gama are o formula inovatoare imbogatita cu BOOSTER HYALURONIC : 30 de milioane de capsule de hialuronic, acid hialuronic de umplere, acid hialuronic cu greutate moleculara mica, stimulator de acid hialuronic si colagen. Toate sunt incluse in formula pentru umplerea ridurilor, redefinirea conturului fetei si revigorarea tenului. PROTEINE AURII: Polipeptidele din orez si mazare cresc sinteza de acid hialuronic pentru efect de umplere a ridurilor, reduc petele pigmentare si decolorarile pentru un ten luminos si reintinerit. Asadar, gama Hyaluronic Gold e recomandarea mea si pentru cadourile din luna femeii.
Acest articol a fost realizat cu sprijinul elmiplant. Multumesc pentru ca sustineti brandurile care sustin acest blog.
Diana/ 23.03.2021
Mi-a placut interviul, multumesc pentru postare 😀