Inceputul diversificarii
Se incheie prima luna de cand am inceput diversificarea, asa ca voiam sa las pe blog primele ganduri legate de aceasta experienta cu Lia. Imi dau seama cat de multe am uitat de la Vlad, asa ca mi-am propus sa scriu mai des despre toate aceste etape prin care trec cu ea. Si sa incep un tratament cu lecitina. Glumesc.
Am inceput diversificarea cu cateva zile inainte de a implini 6 luni, dupa ce am primit confirmarea medicului pediatru care o urmareste inca de la nastere. Am respectat intocmai recomandarile sale, nu m-am abatut nicio clipa de la ele. Mi se pare o responsabilitate prea mare, asa ca mi-a fost teama de “experimente”. Chiar daca sunt la al doilea copil si am tot citit ca mamele mai renunta la numarat fiecare gram de piure, eu totusi am respectat si respect in continuare ca o tocilara recomandarile medicului, pas cu pas.
Pasul numarul 1: cumpararea unui scaun de masa pentru ea. Tot medicul pediatru m-a sfatuit sa o pun in scaunul de masa cu cateva zile inainte de a incepe sa ii dau mancare solida, pentru a se acomoda cu el. Altfel, ar fi prea multe noutati deodata. Apoi m-a sfatuit sa ii dau mancare numai in acel scaun, care sa ramana scaun de masa, nu de joaca, si care sa fie asezat langa masa la care mancam si noi. Mi s-au parut foarte bune aceste recomandari, pentru a-i forma bebelusului inca de la inceput un ritual sanatos de a lua masa. Mai tarziu va cere oricum desene…. Mda, hai sa revenim la subiect.
Habar nu aveam ce scaun sa aleg, pentru ca in 6 ani multe s-au schimbat. Mi se pare ca piata de produse pentru copii efectiv a explodat, avand dintr-odata extrem de multe optiuni pentru ORICE. Inclusiv pentru scaune de masa pentru copii. Asa ca am facut ce face orice mama posesoare de cont pe Instagram: am intrebat pe Stories comunitatea care ma urmareste ce scaun imi recomanda. Cred ca vreo 80% dintre raspunsuri au fost legate de Tripp Trapp de la Stokke. Sincer, nu mai auzisem acest nume pana atunci, desi mai vazusem scaunul in diverse postari pe social media. Dar m-am documentat si am ajuns la concluzia ca e exact ce ne dorim. E un scaun care “creste” odata cu copilul. Adica il poti folosi inca de la etapa de nou nascut, atasand de el un suport special. Si poate fi folosit pana cand copilul e mare (drept urmare i-am comandat unul si lui Vlad, pentru scoala online!). Ba chiar si de adulti. Practic, poti achizitiona diverse accesorii, pentru acelasi scaun de baza, in functie de varsta. Nu uitati la etapa aceasta si de centura de siguranta, care se achizitioneaza separat!
In plus, are un design nordic care imi place foarte mult si care se integreaza perfect in casa noastra. L-am ales lemn natur, dar decizia nu a fost usoara, pentru ca sunt mai multe nuante frumoase. Dar poate tocmai pentru ca sunt asa de multe optiuni, am ramas la varianta natur si l-am personalizat cu numele ei. Am asezat-o in el, asa cum am fost sfatuiti, cu vreo saptamana inainte de inceperea diversificarii. Mai intai cateva minunte, apoi am crescut timpul treptat.
Pasul numarul 2: legumele. Cum dupa atatea luni de lapte de san, cel mai pur aliment din lume pentru bebelusa mea, dintr-odata sa ii dau… morcovi!?! Nu vreti sa stiti cat m-am frasuit prin supermarket, pe la raioanele bio, sa aleg cel mai bun, cel mai frumos, cel mai cel morcov. Primul morcov. Stiu, suna ridicol pentru cineva din afara acestei probleme, dar astfel de gesturi aparent absurde sunt cele pe care le vom tine minte peste ani, caci sunt cele care contin de fapt emotiile unui nou inceput.
Pasul numarul 3: prima gurita de piure de legume. Radu, Vlad, veniti aici! Pune-i babetica! Da-i jos babetica, ca o enerveaza! Porneste camera! Alege prima lingurita! Du-o la gurita ei si… prima reactie! Doamne cat de multe grimase pot face cand gusta pentru prima oara un aliment nou: si mirare si dezgust si placere si curiozitate si dorinta de mai mult… toate, in doar cateva secunde. ADOR sa ii fiu alaturi in acest proces! Asadar, prima masa a fost un succes! Chiar si urmatoarele 5, cand manca tot, cu mare pofta. Desigur, vorbim doar de cateva grame. Uneori musca din farfurie de foame. Ce mai, totul bine si frumos pana la…
Pasul numarul 4: prima reactie alergica. Cam prin ziua a 6-a de la inceputul diversificarii i-au aparut primele bubite pe spate. Nu erau primele bubite din viata ei, trecand prin astfel de episoade si in trecut. Dar pentru ca de data aceasta coincideau cu inceputul diversificarii, am oprit tot. Am luat pauza 5 zile. Foarte frustrant. Mi se parea ca merge totul perfect si dintr-odata fetita mea avea o alergie. Macar de as fi stiut la ce! Caci dupa ce am facut pauza si am intrat inclusiv eu pe regim, am reinceput diversificarea cu morcov, iar la 3 zile alte 2 bubite. Ok, deci morcovii sa fie de vina? N-as zice, pentru ca la inca 3 zile doar de morcovi nu au mai aparut deloc bubite. Iar in ultimele doua saptamani, inclusiv in Slovacia, i-au mai aparut random cate una – doua, si dispar de la sine, fara sa am nicio idee ce anume le-ar putea declansa.
Intre timp, pentru ca este in continuare preponderent alaptata, eu am ramas pe regimul recomandat de medic, care elimina posibili alergeni, si am slabit de am ajuns la 46 kg. Si fara un rezultat clar. Sper ca la un moment dat sa ne dam seama, impreuna cu medicul ei, la ce anume e alergica. Dar pare a fi un proces de lunga durata.
Pasul numarul 4: azi introducem carnita. Continui diversificarea, conform recomandarilor, si azi introduc carnita de pui. Alt gust nou, alte reactii, alta filmare care sa surprinda momentul.
Mananca cu mult mai putin elan decat Vlad la varsta ei. Abia acum realizez ca el era un mancau! Efectiv ma certa daca intarziam doua secunde in plus sa ii duc lingurita la gura. Lia, in schimb, a mancat bine cat timp ii dadeam 30 – 40 grame. Dupa ce am sarit de 90 grame, jale. Acum ii pun 120 grame legume in bolul ei si mi se pare o cantitate enorma, cu care ducem o lupta grea. Vlad o radea in cateva minute, de imi era teama mereu ca o sa o vomite. Cu Lia masa dureaza in jur de 30 – 45 minute, aplicand o serie intreaga de strategii. Trebuie sa o prinzi cand ii e foame, dar nici prea foame. Cand e odihnita, dar nici trezita din somn. Cand mancarea e calduta, dar doamne fereste prea calda, ori prea rece. Cand nu e nimic interesant care sa ii distraga atentia pret de 5 lingurite la rand. In Slovacia, neavand nici scaunul ei la mine, ii dadeam tinand-o cumva in brate, pe piciorul meu stang. Si din cand in cand se arcuia, nervoasa, de imi sarea mancarea peste tot. A ajuns piureul ala prin toata camera, inclusiv pe perdele! Am avut de sters serios dupa fiecare masa. Si oricum, o tineam cateva minute pe picior, apoi o duceam la geam si incercam sa ii mai dau 2 – 3 lingurite cat privea oamenii de la distanta, apoi o mutam in fata oglinzii si ii mai dadeam si acolo… haos. Iar din cand in cand ma intorceam la cantar cu bolul de mancare, masurand cate grame au mai scazut. Recunoasteti traseul? Mai sunt si alte mame ca mine pe aici?
Ma bucur ca am revenit acasa si ca ieri i-am dat toate cele 120 grame in scaunul ei de masa, recomandat de voi. A fost un record!
Chiar si asa, cu mai mari eforturi decat la Vlad, tot ma bucur enorm sa fiu alaturi de ea in acest proces. Plus ca, ma consolez cu gandul ca daca Vlad a mancat asa de bine cand era bebelus, iar acum mananca cu chiu cu vai doar 5 lucruri, poate cu Lia va fi invers!
Promit sa revin la subiectul mancarii, dupa ce voi introduce si alte mese. Pana atunci, succes tuturor parintilor aflati la aceasta etapa!
Dana/ 20.12.2020
Buna Dana. Doar morcov i-ai dat Liei pana acum? Si eu sunt cu bebelina la diversificare(abia la inceput) si la fel trebuie sa ma stramb in toate felurile sau sa o prind in toane bune pentru a manca. ? mult succes!
Dana/ 20.12.2020
I-am introdus treptat morcov, pastarnac, patrunjel (radacina, desigur), dovlecel, iar acum suntem la o jumatate de lingurita de carne de pui. Cel mai bine vorbesti cu pediatrul care o urmareste. O sa afli de o mie de feluri de a incepe diversificarea. Mie cel mai simplu mi-a fost si la Vlad si la ea sa urmez schema data de medic.
Just me/ 26.01.2021
E posibil sa facă alergie și la pesticidele din legume(oricât de BIO se vor a fi). Fa un test la un laborator și vei fi surprinsă!
Ana/ 20.12.2020
Dana, ai incercat baby led weaning? Si cu fiul meu a fost o lupta cu piureurile si cand am trecut pe BLW in cateva zile a inceput sa manance ok. Desi din cate am inteles eu de la health visitor-ul nostru (in UK ai pe cineva specializat in all things baby/children care urmareste evolutia copilului tau si pe care poti sa ii intrebi d-astea), pana la 1 an tot laptele e baza. Si eu ma stressam cand mi se parea ca nu mananca destul dar i-am urmarit greutatea si m-am mai linistit. Acuma are 1 an jumate si mananca bine (partea proasta cu blw la noi cel putin e ca l-a facut foarte independent si ca nu açcepta sa ii dam noi cu lingurita in gura, vrea doar el sa manance si face o mizerie….bine ca avem 3 caini care aspira tot :))). Success cu diversificarea, Lia si Vlad sunt adorable! 🙂
Irina/ 20.12.2020
Buna Dana,
Iti scriu pentru ca stiu ca tu apreciezi creațiile literare.
Fetita mea, Ingrid are 7 ani si a ajuns în finala concursului “Copiii au talent”. Dacă apreciezi că talentul ei de a compune poezii merită încurajat, ar conta foarte mult pentru ea (care iti asculta cu placere si nerăbdare toate povestile) să o susți cu un LIKE pe linkul următor:
Vă mulțumim!
Dana/ 20.12.2020
Ne lipseste linkul! Felicitari micutei!
Valentina/ 20.12.2020
Cu siguranta Lia se va bucura enorm cand va putea sa citeasca aceste articole minunate. Felicitari si succes in continuare cu diversificarea! Aveti doi copii minunati si va urez Sarbatori Fericite in familie.
Criss/ 20.12.2020
La mulți ani, Lia! Noi ne am sărbătorit ieri cele 7 lunite si am inceput sa papam si micul dejun, cate un fruct momentan. Momentan nu au fost probleme, recunosc ca din acest motiv am fost și mai curajoasa si I am dat si legume potențial alergene, gen rosie, țelină. Cert este ca e o provocare noua diversificarea si pt noi si mai ales pt ei! Multe îmbrățișări!
Cristina/ 20.12.2020
Bună Dana. Eu sunt pentru prima dată mamă. Am o fetiță de 16 luni. De la 6 luni și o săptămână am început autodiversificarea. Nu m-am împăcat cu ideea de a-i da mâncare pasată. M-am documentat temeinic, pediatrul mi-a dat detalii despre asta, am făcut curs de prim ajutor și am pornit într-o adevărată aventură. La început a fost distracție cu mâncarea, încerca cu mânuțele textura alimentelor, le împrăștia peste tot. Îmi dădeam seama că mânca doar când îi schimbam scutecul. A durat cam 2 luni până să manânce și să observ asta în timpul mesei. Eu mereu am mâncat la masă cu ea. Așa a învățat ca acolo asta se face. Niciodată nu am pus presiune dacă vedeam că nu manâncă. Deși nu este un copil pufos. Am avut încredere că ea știe cel mai bine cum este stomăcelul ei. Până la 1 an sân a primit înaintea mesei, abia după s-a schimbat ordinea. Acum are zile când mănâncă mai mult, în altele mai puțin. Îi ies măselele și în perioada asta suge mai mult. Încearcă și varianta asta. Nu ai nimic de pierdut. Succes si răbdare!
Liliana/ 30.12.2020
O abordare corecta!
Gabi/ 20.12.2020
Stiu cum e cu sfaturile nesolicitate, de cele mai multe ori nu sunt vazute cu ochi buni. Dar sper sa nu te superi mult pe mine. Relaxeaza-te! Indiferent de modul de diversificare important este sa fii relaxata.
Irina/ 20.12.2020
Poți sa ne spui mai multe și de Vlad? Ca zici ca mănâncă doar câteva alimente cu chiu cu vai. Eu am nevoie sa împărtășesc experienta copilului mai mare, am un băiat de 5 ani, care tot asa mănâncă, greu, doar anumite mâncăruri, deși și la noi diversificarea a mers f bine și manca de toate toate. Al doilea e în burta, vine peste câteva zile ?
Geanina/ 21.12.2020
Buna, Dana!
Copii alaptati exclusiv accepta mai greu diversificarea si in plus daca mai este si un copil energic cu atat mai rau.
Legat de alergii, radacinoasele sunt puternice alergene.
Si fetita mea a avut reactie la telina si pastarnac.
Poti urmari sa vezi cei se intampla daca le scoti.
Spor in continuare la diversificare!
Andra/ 21.12.2020
Buna !
Pe lângă acele 120 gr de mâncare solida teoretic ar trebui sa ii dai și completare fu lapte ?
Sau dacă papa tot este suficient pentru vârsta ei ?
Ma refer la recomandarea medicului
Mulțumesc
Dana/ 21.12.2020
M-a pus sa ii dau completare pana la introducerea carnii. Adica ajunsesem la 120 gr doar legume si san dupa. Apoi, dupa ce am introdus carnea, mi-a zis sa fac pauza de san dupa minim 1 ora jumate.
Stefania/ 23.12.2020
Buna Dana! Copii alăptați exclusivi accepta mâncarea cam de pe la 1 an. Credeam ca nu vrea sa mai renunțe la tzitzi. Încet încet am câștigat in fața ei. Dar cantități mici.
Cât despre alergii îți zic asta după ce am consultat mai mulți medicii și am căutat sa descoper eroarea in Alimentația fetetei mele. Noi am avut alergie de la un cartof dulce. Din care ii dădusem maxim 1 lingurița. Și ce crezi erau stropiti! Și cred ca a trecut prin goaja nu știu. De atunci m-am dat peste cap și am cumpărat doar de la țărani din piata de unde Cunoșteam ca sunt efectiv dintr-o grădina mică. Noi apoi am mai avut reacții alergice la compot. De fapt la zeama din compot. Oricare nu conta. Și am invatat ca orice chestie procesata și cu conservanți o deranjau pe fetița mea. De pe la 1 an și 4 luni am văzut ca se poate vorbi de acceptat mai bine și lucururilw de la supermarket. Totuși sa ții așa regim ?!? Caută medici care chiar au experienta reala cu mămici care alăptează după 3 luni/ 6 luni. Creștere ușoară și multă sănătate !
Dani/ 27.12.2020
Buna Dana! Baietelul meu are 7 luni si mereu iti astept postarile despre bebelina, cum este, ca a inceput sa se tarasca, orice este binevenit, in special diversificarea. Daca mi-ai putea spune mai multe, (cand i-ai dat carnita, branzica, ou, ce ii mai dai? ati inceput deja presupun sa aveti 2 mese? noaptea doarme?)ca eu nu am avut norocul sa dau peste un pediatru bun, si am fost de parere ca cel mai bine ma inspir dupa mamici, ca au trecut prin asta. Am atatea intrebari, stiu nu vreau sa par un stres, dar sunt pentru prima oara mamica si ma inspiri foarte mult. Sa-ti traisca copilasii minunati
Liliana/ 30.12.2020
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.permisdeparinte.ro/product/curs-de-diversificare-si-mofturosi/&ved=2ahUKEwj55rCSxvTtAhUbi8MKHUrcBCcQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw3uqMeisqLc73snJ5m-tTz-
Buna, sper sa citesti mesajul meu si sa-l vezi ca fiind pozitiv. Daca citesti repede cartile Crinei Coliban sau daca ii urmaresti conferintele, vei putea inainta mult mai bine si mai usor prin etapa diversificarii. Unele dintre “sfaturile” ei le-am regasit si in comentariile de mai sus. Sunt de finete, trebuie sa ai ochi, urechi si deschidere. E greu sa iesi din zona ta de confort, dar merita. Sper sa le citesti sau chiar sa iei legatura cu autoarea pt o “consultatie” si sa ne spui dupa aceea cum a mers.
Mihaela/ 24.01.2021
Bună,Dana! Și eu sunt la începutul acestei etape minunate! Îmi poți spune,te rog, ce blender folosești?
Dana/ 29.01.2021
Folosesc steamerul si blenderul 2 in 1 de la Avent. O sa scriu un articol curand despre el, caci sincer nu stiu ce m-as fi facut fara el.
Ioana/ 26.02.2021
Buna Dana!
Imi poti spune ce regim alimentar ai tinut? Si baietelul meu are dermatita atopica, i s-a mai ameliorat dar de cand am inceput diversificarea a inceput sa se scarpine grav.
Nu stiu daca este de la vreo leguma ( morcov cartof dulce ardei gras pastarnac dovlecel) sau alimentatia mea. Imi e greu sa renunt la lactate. Nuci , alune , fructe de padure nu am mai consumat.
Multumesc
Anca/ 20.05.2021
Vai, Dana! Ador pozitivismul tau! Si alegerea ta de a vedea mereu partea plina a paharului, de a aprecia mai mult ceea ce ai si mai putin ceea ce nu ai sau nu merge bine!
Mi-ar placea sa reusesc sa fac asta, si eu, mai des! Mi se pare ca ne pierdem in griji legate de nimicuri in loc sa apreciem micile bucurii din care ne este alcatuita viata de zi cu zi!
Multumesc pt inspiratie!
In alta ordine de idei, ne poti impartasi, te rog, numele pediatrului ales de voi? Imi place faptul ca a recomandat pauza intre mesele cu carne si alaptare. Banuiesc ca a avut in vedere o mai buna absorbtie a fierului din carne, evitand inhibarea generata de calciul din lapte.
Ce program de masa/somn are Lia acum? Eu, din pacate nu mai reusesc sa respect pauza intre masa de pranz si alaptarea de dinainte de somnul de pranz 🙁 si caut o parere avizata in aceasta directie.
Multumesc!
Dana/ 20.05.2021
Pediatrul Liei si a lui Vlad este Dora Boghitoiu, de la Grigore Alexandrescu. Eu am respectat intotdeauna programul dat de ea, schemele ei, si doar daca au aparut probleme i-am cerut ajutor suplimentar.