Surse de educatie, acasa
Acum cateva saptamani, adica mai pe la inceputul izolarii, am scris un articol lung cu idei de activitati pentru copii de bifat acasa. Mai toate sugestile mele erau gandite pentru copii de varsta lui Vlad. Asa ca, pe buna dreptate, m-ati intrebat atunci ce as recomanda celor cu copii mai mari, unde decupatul si coloratul nu mai sunt de mult o optiune. Asa ca azi va recomand programul “Intalnire cu energia”, bazat pe un curs on-line gratuit, dedicat copiilor mai mari, prin care acestia vor invata intr-o modalitate informala cele mai importante informatii despre energie.
Vestea ca scolile nu se mai deschid pana in toamna a fost dureroasa pentru foarte multi parinti. Mai ales ca a venit dupa multe saptamani de homeschooling si de incercari disperate de a le organiza un program si de a le mentine un echilibru emotional. La inceputul perioadei de distantare sociala, era absolut plin Instagramul si Facebook-ul de propuneri de idei de activitati pentru copii. Inevitabil, unii parinti se simteau coplesiti, prin comparatie, ca nu fac de ajuns pentru micutii lor, in timp ce altii intrasera intr-o concurenta, aratandu-se(ne) care mai de care mai creativ. Primeam zilnic pe WhatsApp sugestii de ce pot face cu Vlad de la alti parinti. Si dupa cateva saptamani…. liniste. Entuziasmul a scazut, dragi parinti, si cred ca e absolut normal. Rolul de educator, invatator sau profesor, adiacent celui de parinte, ne pune la incercare…
Asadar, m-am apucat sa caut cursuri on-line pentru Vlad, care sa mi-l tina ocupat, dar si educat, cat timp eu scriu acest articol, de exemplu. Deorece cursurile la gradinita dureaza doar o ora pe Zoom. O ora din 24!!!! Iar restul e pe umerii nostri. In imaginile acestea vedeti “temele” pentru acasa, pe care le primim de la gradinita. Am muncit ceva, dupa cum o arata cele 2 dosare pline, realizate exclusiv in aceasta perioada. Dar mi-as dori, sincer, sa mai gasesc pentru Vlad si o alta sursa externa de educare, on-line, care sa imi ofere o liniste interioara ca plodul nu sta cu tableta in brate… degeaba.
Pana una alta, am gasit acest curs on-line foarte interesant pentru copii ceva mai mari. Programul “Intalnire cu energia”, initiat de ENGIE, avea loc in scoli inca dinaintea pandemiei, oferindu-le copiilor o experienta de invatare prin tehnologia VR. Pentru ca acest lucru nu s-a mai putut intampla, ENGIE nu a renuntat la program ci l-a regandit, astfel incat copiii sa poata beneficia in continuare de educatie, dar in acelasi timp sa reprezinte si un sprijin pentru parinti (adica pe acelasi principiu cu initiava mea, de a le citi copiilor povesti pe Facebook). Asadar, acum acest program se desfasoara printr-o lectie on-line care are loc pe Zoom.
Programul este destinat copiilor de clasa a IV-a, dar se pot inscrie si cei de clasa a III-a daca prezinta interes pentru ei. Parintii isi pot inscrie copiii printr-un email la adresa [email protected]. Cei mici vor afla intr-o modalitate informala cele mai importante informatii despre energie (tipurile de energie, parcursul gazului natural și al energiei electrice de la extracție respectiv producție până acasă, cum se pot realiza economiile de energie precum și sfaturi de utilizare în siguranță a gazului natural și a energiei electrice, insistând pe partea de prevenire a accidentelor).
Iar in afara acestui program, gasiti pe acest link brosura “Intalnire cu energia”, cu o poveste foarte draguta despre sursele de energie, pe care o puteti descarca gratuit. Eu am inceput sa ii citesc lui Vlad din ea despre aventurile prin care trec cei doi eroi – Metano si Electro – si, desi teoretic e dedicata copiilor mai mari, a parut foarte interesat. Asta si pentru ca subiectul “energie” este unul dintre preferatele lui. Tot pe site gasiti si niste tutoriale video, ingenios realizate, prin care copiii pot invata intr-un mod relaxat, placut, adaptat vremurilor, despre energie.
Asadar, nu ezitati sa va inscrieti copiii cat mai repede la acest curs on-line gratuit. Si daca mai aflati de altele care se desfasoara in aceasta perioada, pe orice subiect, din orice domeniu, va rog eu mult sa imi spuneti si mie, printr-un comentariu la aceasta postare.
In incheiere, felicit ENGIE pentru initiativa si pentru ajutorul implicit oferit parintilor acum. Promit ca voi tine minte toate companiile si brandurile care s-au mobilizat si au creat in aceasta perioada mijloace de a veni in sprijinul oamenilor, mult timp dupa ce va trece nebunia asta.
In poze port: rochie Milla Milla by Ludmila Corlateanu.
Articolul este realizat cu sprijinul ENGIE. Multumesc pentru ca sustineti brandurile care sustin acest blog.
Diana/ 14.05.2020
Mulțumim pentru acest articol și pentru sursa de inspirație și informații de calitate.
Pentru mai multe materiale educaționale de calitate recomand Edustudio Helsinki, ONG fondat în Finlanda de un grup de românce care își aduc experiența în educație, dar si experiența de mame pentru a contribui la o educație de calitate.
Unul dintre proiectele Edustudio Helsinki este Zmeișorii (https://www.facebook.com/zmeisorii/), care a pornit de la o serie de ateliere locale dedicate copiilor din comunitatea de români din Finlanda pentru a păstra limba maternă și a promova o identitate culturală pozitivă. Acum există și platforma Zmeișorii cu materiale educaționale gratuite, și magazinul online Zmeișorii cu materiale fizice și descărcabile.
Platforma Zmeișorii oferă o mulțime de materiale și resurse gratuite, iar cea mai recentă serie de materiale gratuite, Învață Acasă poate fi găsită aici: https://bit.ly/2KrE92c
Sunt sigură că și Vlad s-ar bucura să folosească aceste matriale, ele punând accent pe educația centrată pe copil aducând în prim plan și elementele culturale românești care adesea lipsesc din materialele educaționale din România. Aplicând filtrele de pe site poți găsi materiale pentru învățare prin joacă, afară, în familie, jocuri, materiale de sezon etc, pentur copii cu vârste între 3 și 14 ani. Pe blogul Edustudio Helsinki sunt mai multe informații despre abordarea pedagogică finlandeză, centrată pe copil și despre cum pot fi folosite materialele Zmeișorii într-un mod transdisciplinar: https://www.edu-studio.fi/blog
Sper că aceste informații sunt utile atât ție cât și cititorilor tăi.