Custom Menu

Latest From Our Blog

India 1: Delhi

India 1: Delhi

Ma uit la pozele din India si mi-e foarte greu sa cuprind din prima toate detaliile, dar pai in realitate! Ochii mei nu erau obisnuiti sa vada deodata atatea lucruri. Incepem cu Delhi, primul oras vizitat din India.

(poza facuta din tuk-tuk, adica auto-ricsa, cea care urmeaza in poza…)

(astea erau un fel de mici altare pe care le gaseai din loc in loc pe jos pe strazi)

(in metrou, compartimentul pentru femei – eu si prietena mea am stat aici, iar pe prietenii nostri i-am lasat in compartimentul lor, care am constatat la coborarea din metrou ca era “mixt”)

(autobuze in Delhi, “Welcome”!)

(pe stanga frizerie “deluxe”)

(si frizeria “super deluxe”)

(India Gate: seara se aduna acolo indieni si canta in cinstea tarii in care s-au nascut, cu steagul Indiei alaturi)

(intr-un templu sikh pe ploaie – desculta fireste si cu capul acoperit – ei mi-au pus la intrare baticul portocaliu pe cap)

(Red Fort in Old Delhi)

(prima poza din bazarul din Old Delhi, urmatoarele sunt tot de acolo)

(alegandu-mi haine indiene – n-am purtat sari, am purtat kurta si salvari, mi s-a parut o varianta mai comoda a hainelor indiene. Citisem pe net inainte de plecare ca esti mai bine primit daca porti haine de-ale lor. Asa ca plecasem din tara cu rucsacul cat mai gol sa-mi fie usor la carat, cu gandul ca-mi iau de acolo haine indiene)

(poza facut tot in bazar, un fel de intrare intr-un “bloc” – peretii sunt murdari de tutun mestecat si scuipat)

(tinandu-ma cu mainile de cap – mi se pare o poza reprezentativa pentru India)

Asta e doar prima parte. Urmeaza sectiunea “Cu trenul prin India”, unele dintre cele mai socante poze din excursie.

Info: Daca nu vi se incarca bine pozele, apasati click pe una dintre ele si vizualizati-le ca galerie, folosind sagetile.

46Comments
  • Dory/ 11.09.2011Reply

    Woo chiar e o tara a contrastelor…. Nu stiu daca as rezista sa merg acolo, e socant ce vezi..si romanii, care in general se plang de traiul lor .. Am ramas fara cuvinte

  • ioana/ 11.09.2011Reply

    m-au dat lacrimile…la propriu….am crezut ca in romania noastra am vazut tot ce putea fi vazut ca fiind reprezentativ pentru o tara saraca. nu mi-ar placea sa merg cu siguranta as ramane blocata pe strazi. e prea intens. esti puternica dana, ca ai incercat sa descoperi si restul.

    • Dana/ 11.09.2011Reply

      Am incercat mai ales la primele poze sa las cat mai putine comentarii, ca sa nu va influentez in vreun fel. Am vazut cele mai frumoase privelisti/imagini din viata mea, dar si cele mai triste. In aceeasi zi treceam de la agonie, la extaz. Este multa saracie, multa tristete. Dar o sa mai vorbim despre asta la pozele care urmeaza, nu acum. Abia dupa ultimul post o sa vad cate am reusit sa suprind in pozele mele din aceasta tara fascinanta, cu bune si cu rele.
      De-aia cand ma intreaba cineva cum a fost in India nu stiu ce sa raspund. Si nici nu-i inteleg pe cei care raspund “E frumos”, pentru ca asta ar insemna sa ramai indiferent la tot ce ati vazut (si urmeaza…). India e mult mai mult. India e tot.
      Inainte sa plec am citit multe despre ce ma poate astepta acolo. Stiam care sunt partile ei uimitoare si care sunt cele intunecate. Citisem despre mizeria de acolo, despre mirosurile urate de pe strazi, despre saracia incredibila, despre toate in mare. Chiar ma gandeam in sinea mea ca sunt pregatita sa indur orice. Si totusi chiar daca le stii teoretic, cand le vezi cu ochii tai nu poti sa ramai indiferent. Nu am fost mirata de nimic, pentru ca stiam la ce sa ma astept, dar am fost indurerata de multe. Nu vreau sa va deprim, o sa vedeti si partea stralucitoare. Dar intr-adevar paradoxul e ca vezi atata saracie acolo, incat la intoarcere esti mai fericit de ce ai. Noi chiar suntem norocosi.

      • ionela/ 27.09.2011Reply

        subscriu total impresiilor tale dana, chiar daca nu am vizitat aceeasi tara. eu acum sunt in vacanta in maroc, e o experienta TOTALA, mai ale in cazul meu fiind romanca stabilita de 5 ani in spania, perfect integrata acestei tari de adoptie care mi-a schimbat total mentalitatea si viziunea. Din spania am ales ca destinatie de vacanta pt o saptamana marrakech si desi au un turism oarecum mai bine inmugurit decat probabil ce este in india, viata de zi cu zi te uimeste. Vad obiective turistice frumoase , dar in acelasi timp vad multa saracie, multa mizerie, multa obtuzitate care exact cum spui tu in teorie eram pregatita sa o vad dar dand piept cu realitatea ramai stupefiat.e o lume pe care cu greu o poti defini cuiva iar de explicat e si mai greu.dar cu toate astea imi dau seama ca am avut sansa sa cunoasc mai bine aceasta lume si dupa cum se stie, in spania sunt multi marocani, care la fel ca si romanii au venit pt un trai mai bun…..acum ii voi vedea cu alti ochi pt ca stiu ca ei au venit intr-o lume in care vor sa se civilizeze, o lume occidentala care le ofera mai multe oportunitati pt un trai normal lipsit de dogmele coranice….am simtit nevoia sa scriu asta in speranta ca ma vei putea intelege, asa cum si eu citind ceea ce ai descris am inteles perfect. sa ne bucuram de ce avem, chiar si in romania noastra care pt noi reprezinta infernul, pt unii ca cei din lumea lor ar insemna paradisul….poate o co-intelegere totala si daca toti am sti sa apreciem ceea ce avem am putea sa fim capabili sa ii ajutam si pe altii…..salutari din maroc!

        • ionela/ 27.09.2011Reply

          e mult ceea ce am vazut, femei imbracate carora li se vad doar ochii, barbati neingrijiti, murdari , ponositi dar care cu sfintenie la ora 4 isi fac rugaciunile oriunde ar fi,…. insa azi stateam la o carciuma si mancam si ceea ce m-a socat a fost sa vad un copil ce era prin imprejur, si caruia nu ii dadusem prea multa importanta, care in momentul in care ne-am ridicat de la masa cu o forta impresionanta in urma noastra a baut sucul ce e ramasese in pahare si resturile de mancare le-a infulecat cat ai clipi…a fost traumatizant, e o imagine ce nu se poate imortaliza, e ceva prea viu si prea dureros ca sa poti surpride cu un flash, e ALTCEVA….Am ramas insa uimita ca nu a cersit cat am mancat nici noua nici altora, nu a deranjat pe nimeni. dar a pandit…si agerimea lui m-a facut sa inteleg ce inseamna sa vrei sa supravietuiesti, sa cauti o modalitate sa traiesti….sunt multe de zis…dar prea putine cuvinte am acum sa le transpun..poate cand voi reveni voi avea curajul sa le transpun dupa o perioada in care imi voi (re)defini ceea ce am trait…sanatate si mult noroc va doresc tuturor de acasa!!!!

  • mariana/ 11.09.2011Reply

    urmeaza poze socante??!!?
    cred ca au fost de ajuns astea….wow, cred ca ma multumesc sa vad India la tv, reviste, carti, net…chiar ca iti trebuie curaj si tarie sa mergi acolo , pozele iti inspira teama si pericol

  • dede/ 11.09.2011Reply

    superb Doamne Dana cat aaa steptat pozele astea superb abia le astept pe celelalte si da-mi voi sa iti apreciez tinutele tale au fost frumoase …erai de-a lor

  • Dana M/ 11.09.2011Reply

    Cred ca imaginile dure din India sunt compensate de stralucirea ce se gaseste dincolo de maldarele de gunoaie si saracie.Well, Asta ar trebuii sa ne faca sa ne bucuram de putinul nostru care il avem si sa fim mai recunoscatori, nu doar sa aruncam cu injurii in stanga si in dreapta si sa ne plangem toata ziua 😉

  • Aliceee Traveler/ 11.09.2011Reply

    Am citit foarte multe despre India si acum si eu m-as simti pregatita sa merg acolo, desi cum spui tu, la locul faptei tot o sa raman socata! Am fost in Maroc mult timp si unele poze de aici imi sunt atat de familiare cu toate ca acolo este o ordine in tot haosul si dupa cateva luni incepi sa o intelegi si sa te obisnuiesti. Ca si comparatie India e mai spectaculoasa, in Maroc sunt totusi multeee zone de lux, luxul neputand fi comparat cu Romania (adica sunt peste noi si la lux dar si la mizeria, depinde pe unde ajungi si ce vrei sa vezi 🙂 ).

    Mi-au placut pozele selectate, imi place ca ne dai si explicatii (ideea cu mici altare pe jos inca nu am mai auzit-o) imi place si outfitul tau indian atat de colorat. Tu arati ca o papusa de portelan in lumea aceea sunt curioasa, ei cum te vedeau?

  • Affordable Fashion/ 11.09.2011Reply

    Azi dimineata citeam Libertatea si am vazut pe ultima pagina interviul cu tine si cateva poze si abia asteptam sa ajung acasa sa vad daca ai pus pe blog mai multe. Si eu vreau sa plec in Maroc prin februarie, deci sa stiu cam la ce sa ma astept. Sunt curioasa sa vad si celelalte poze. 🙂

  • Parmalat/ 11.09.2011Reply

    CE NEBUNIE!!! Hai ca o excursie se termina repede dar oare cum o fi sa traiesti acolo in fiecare zi :))

    Oricum, cine mesteca tutun si il scuipa pe jos la el in casa – presupun ca oricum nu-l interesa ce e in jurul lui.

    Inutil sa intreb: maturatori de strada sau femei de serviciu erau? =))

    • Dana/ 11.09.2011Reply

      @parmalat
      primii pe care i-am vazut adunand gunoaie au fost in gara, strangeau mizerii (inclusiv fecale) de pe sinele de tren. primul om care matura linistit o alee l-am vazut in jodhpur, deci tarziu, si i-am facut poza! si cei mai multi i-am vazut spre surprinderea mea in Varanasi, acolo unde credeam ca va fi cea mai mare mizerie, din ce citisem pe net. Ori ma obisnuisem eu, ori in Varanasi chiar era mai curat decat in alte orase. Oricum, la un moment dat depasesti etapa asta, parca nu-ti mai sar in ochi gunoaiele.

  • Parmalat/ 11.09.2011Reply

    @Affordable Fashion

    Nu compara Marocul cu India. Asteapta-te sa fii rapit si impuscat dar nu te astepta la mizerie, Marocul e o tara musulmana si Islamul iti interzice sa fii ingalat, in Islam trebuie sa te speli.

  • alex/ 11.09.2011Reply

    M-as intoarce oricand. E usor sa devii dependent de astfel de zone pentru ca te simti atat de viu. Cunosti stari si sentimente ignorate in lumea noastra alba. Simti ca traiesti cu adevarat si nu te mai saturi de asta.

    Presupun ca toata Asia e la fel, in special sud-estul pe care intentionez sa il iau la picior candva in urmatorul an. Dar India e altfel. Acolo toate senzatiile sunt amplificate. Sunt multi calatori care si-au dat seama ca acolo puneau mai multa pasiune in orice. Ori iubeau din tot sufletul, ori urau ceva din tot sufletul. Nu poti sa ramai indiferent la ceva, asa cum nu poti sa spui ca iti place ceva sau admiri ceva. Sunt cuvinte prea mici. Acolo esti coplesit. Asta e termenul corect.

  • silvia/ 11.09.2011Reply

    impresionant!

  • Parmalat/ 11.09.2011Reply

    @Dana

    Pai presupun ca asa reusesc si ei sa traiasca acolo de ani de zile – au depasit etapa in care le sar in ochi gunoaiele :))

    Abia astept si pozele urmatoare :X

  • marilena/ 11.09.2011Reply

    poze absolut incredibile si te inteleg ca inca nu-ti gasesti cuvintele potrivite pt a descrie un loc atat de diferit si de complex fata de tara noastra,sunt prea multe realitati puse la un loc.https://greatstylesonthestreets.blogspot.com/

  • Lavinia/ 11.09.2011Reply

    …. fara cuvinte!!! sunt greu de “digerat” imaginilea astea!!! …si zicem ca la noi e mizerie!!! cred ca ati fost obositi pshic dupa un asa impact vizual!!! …asteptam cu nerabdare si restul pozelor ….can’t wait to see the rest of Incredible India!!!!

  • Parmalat/ 11.09.2011Reply

    😐 Metroul seamana cu al nostru

  • denyse/ 11.09.2011Reply

    Chiar sunt socante imaginile vazandu-le doar din poze …. sunt sigura ca realitatea este mult mai dura … sper ca sunt si locuri mai “bogate” pentru ca India, din filme vazand , are si familii bogate care sunt sigura ca nu circula prin astfel de locuri … Trist 🙁

  • Lacrima/ 12.09.2011Reply

    … deosebite pozele,e drept ca atunci cind le privesti … parca treci de la extaz la agonie si cu toate acestea … merita sa vizitezi acele locuri…
    Tagore, un mare poet al Indiei, spunea despre conaţionalii săi că ,,se nasc în stradă, mor în stradă dar trăiesc fericiţi ” ;desi majoritatea covirsitoare a populatiei traieste in saracie ,isi duc traiul cu cinste si demnitate!!!
    … astept cu nerabdare si alte poze;pentru mine, India… este un tarim care trebuie descoperit si inteles cu sufletul …

  • nicoleta farooq/ 12.09.2011Reply

    Buna,

    Sunt perfect de acord cu Dana, ca India este o tara a contrastelor!
    Eu locuiesc in India, New Delhi, de aproape 5 ani si, credeti-ma, lucrurile nu sunt chiar asa de rele precum o arata pozele astea…
    E normal sa fii socat de tot ce vezi aici pentru ca in fond si la urma urmei vorbim despre o alta lume, dar doar daca ajungi la stadiul de a nu mai judeca dupa aparente, ci doar de a accepta lucrurile asa cum sunt ve-ti reusi sa despoperiti adevarata frumusete a locurilor.
    Ciudat cum, in urma cu cativa ani am vazut pe BBC un reportaj in care Romania era ”descrisa” in tot felul de imagini sumbre – plina de gunoaie si copii drogati, oameni batrani traind intr-o saracie lucie etc. Ei bine, m-a incercat atunci o furie greu de stapanit, pentru ca stiam foarte bine ca Romania e mult mai mult decat imaginile surprinse in reportajul cu pricina… Acelasi sentiment ma incearca din nou acum, pentru Dumnezeu nu puteti sa fiti atat de orbi incat sa credeti ca India se reduce doar la gunoaie, saracie, nesiguranta etc etc
    Delhi, in sine, este un stat si, va rog sa ma credeti, iti ia ani intregi sa-l poti descoperi cu adevarat. Sunt atat de multe locuri, muzee, parcuri, temple, palate, incat tot timpul ai ceva ”nou” de perindat, spun nou chiar daca locurile astea sunt incarcate de istorie.
    Referitor la nivelul de trai in Delhi – si aici ma refer la clasa de mijloc, adica oameni normali cu joburi normale – e cu muult peste nivelul de trai din Romania. Spre expemplu, aici tinerii sunt foarte competitivi, determinati in a avea o cariera, asa ca muncesc extrem de mult in acest sens (o zi normala de lucru are cam 12 ore, inclusiv sambata), dar sunt remunerati pe masura!!! Asa se face ca toate, dar absolut toate familiile apartinand clasei de mijloc isi permit ”luxul” de a angaja macar o menajara care sa le faca curat, gateasca, calce, spele etc. Spre deosebire de noi, romancele, aici nu o sa vedeti nici o femeie ca se chinuie sa miste un deget dupa ce ajunge acasa de la serviciu.
    In fiecare duminica o sa vedeti restaurantele intesate cu indieni, Mallurile pline ochi, Multiplexele neincapatoare samd (Dana poate sa confirme cel mai bine daca spun sa nu adevarul).
    De asemenea, marea majoritate a tinerilor de aici isi permit sa-si cumpere o casa, o masina si sa aiba un trai decent, poate si datorita faptului ca, spre deosebire de tarile europene, India a fost afectata foarte, foarte putin de criza economica.
    Nu vreau sa va mai plictisesc cu alte amanunte, tot ce am vrut a fost doar sa fac ”putintica dreptate” in felul in care voi, cei de acasa, va grabiti sa judecati dupa aparente o lume atat de indepartata si asta doar pentru faptul ca notiunea lor despre civilizatie nu corespunde intr-u totul cu standardele voastre

    • Oana T/ 28.03.2017Reply

      Buna Nicoleta! Realizez ca postarea Danei este din 2011 si ca este posibil ca tu sa nu mai locuiesti in New Delhi, insa trebuie sa incerc. Eu si sotul meu urmeaza sa plecam in vacanta in Thailanda si de acolo, 4 zile in New Delhi. Nu ne-am luat tururi, deci este o excursie pe cont propriu. Eu am fost fascinata de pozele Danei si recunosc ca dupa mai multe calatorii in Asia, pur si simplu ne-am dorit foarte mult sa ajungem si in India. Problema mea este ca am citit pe mai multe site-uri ca New Delhi a devenit de cativa ani un oras extrem de nesigur pentru turistii care nu calatoresc in tur organizat. Nu ma refer acum la scandalurile declansate de violuri, cu toate ca este trist si descurajant sa citesti asa ceva. Am citit ca nu mai este ok sa stai decat la hotel de 5 stele, ca nu este ok sa calatoresti in doi, ca nu trebuie sa iei taxiuri de pe strada, ca barbatii te agaseaza chiar daca esti cu sotul/prietenul. Toate astea mi-au creat o stare de neliniste, asa ca am decis sa incerc sa iau legatura cu cineva care a vizitat recent New Delhi sau care locuieste acolo, pentru ca as regreta sa fiu nevoita sa renunt.
      Multumesc anticipat! Oana

  • Dana M/ 12.09.2011Reply

    @Nicoleta farooq
    Este adevarat ca inainte de a incepe liceul, copiilor le este testat IQ-ul, iar cei peste medie sunt trimisi sa invete in scoli speciale?, reusind astfel sa isi puna in valoare inteligenta. Mi s-ar parea un lucru cu adevarat util si bine gandit daca ar sta asa treaba pt ca mintile cu potential nu ar fi “prostite” in scolile de rand, iar asta ar insemna ca poporul indian stie sa valorifice ce au mai bun:). All in all parerea mea despre India este una foarte buna si inradacinata de mult.

  • nicoleta farooq/ 12.09.2011Reply

    Pentru Dana M.

    Hmm, aici scoala incepe la 2 ani! Asa se face ca la 3 ani marea majoritate a copiilor stiu deja sa scrie,citeasca si socoteasca (sunt capabili de a face operatii matematice simple, fara a se folosi de degete. Ex. 2+2). La 4 ani incep cu adevarat scoala si, pentru a fi admisi intr-una din scolile de elita, atat copiii cat si parinti sunt supusi unui proces atat de competitiv incat noi romanii ne-am speria si am rupe-o la fuga.
    Si asta nu e tot! Aici educatia nu este gratuita, nici macar cea primara, ba dimpotriva costa…si costa o mica avere in fiecare an.
    Poate si de asta nivelul de competitie in randul elevilor depaseste aici orice cota de imaginatie. Daca citesti ziarele, zilnic vei auzi de cineva care a comis suicid doar pentru ca nu a putut tine pasul cu ceilalti elevi ori pentru faptul ca asteptarile parintilor sunt cu mult peste nivelul lui intelegere.
    Anul asta s-a ajuns in teribila situatie in care pana si elevii care au obtinut 97% (la noi asta ar insemna cam 9.7) nu au putut fi admisi in colegiul pe care si l-au dorit!!! Si va rog sa ma crede-ti, aici scoala e scoala. Adica, ”mananci scoala pe paine si/n culcare si-n sculare”, cum spune romanul. Nu exista conceptul de a trisa la examene, caci daca esti prins esti dat afara din invatamant pentru totdeauna, iar examenele sunt cu subiect unic la nivel national.
    Ca o recunoastere, pana si Obama a inceput sa ia masuri impotriva indienilor, in sensul ca nu li se mai acorda o viza de lucru atat de usor. De altfel, pretutindeni ve-ti putea intalni indieni care lucreaza la un nivel foarte avansat de specializare in toate domeniile, astia cand isi parasesc tara o fac fie ca vor sa studieze la o universitate din afara (UK, US) ori pentru ca sunt angajati in tot felul de functii importante.
    Nu am nici o intentie sa fac vreun lobi pentru a-i sustine pe indieni dar sunt de-a dreptul socata sa vad ca toate, dar absolut toate tabloidele de astazi nu au facut altceva decat sa preia informatii si poze de blogul Danei si sa le rastalmaceasca in asa fel incat sa para ca India se rezuma doar la saracie, mizerie, aglomeratie samd.
    Sunt sigura ca Dana va veni cu informatii lamuritoare, care sa faca cat de cat dreptate. Nu’i asa Dana?

    • Dana/ 12.09.2011Reply

      @nicoleta farooq
      Ai perfecta dreptate ca India nu se rezuma doar la saracie, mizierie sau aglomeratie si am tot incercat sa spun ca India e mai mult de atat. Tocmai de aceea ma bucur ca ai intrat pe blog cu aceste informatii, mai ales ca tu stai acolo de 5 ani, fata de mine care am vizitat India 3 saptamani. Am incercat sa ma pastrez cat mai obiectiva in descrieri, desi calatoria in India este o experienta subiectiva. Daca cineva ma intreaba: “E frumoasa India?”, Eu raspund “Are locuri superbe, dar si triste”, sau daca ma intreaba “E mizerie rau in India?”, eu raspund “E mizerie, dar nu e numai atat. In India am vazut cele mai frumoase privelisti din viata mea”. Intotdeauna tind sa echilibrez balanta. Pe de alta parte, eu recunosc ca nu mi-as dori sa traiesc in India, din ce am vazut eu in cele 3 saptamani. Daca as fi nevoita sa traiesc, din stiu eu ce motive, probabil ca m-as acomoda, mi-ar fi foarte bine si as intra ca tine nicoleta pe bloguri sa apar tara care ma gazduieste. Dar cand ma plimbam pe strazi stiam ca o fac ca turist, ca vizitator pentru 3 saptamani si nu imi faceam proiectii cu mine traind acolo. Ma refer la genul de proiectii pe care recunosc ca mi le-am facut pe strazile Parisului de exemplu. Desi nu mi-as dori cu adevarat sa traiesc nicaieri altundeva decat in tara mea, de care ma leaga familia, prietenii, jobul, multe, sunt orase ca Parisul in care ma inchipuiam traind. Ei bine, n-am avut aceleasi proiectii in India, cumva se rupea filmul, voiam sa stiu ca sunt un turist si atat. Si ca sa revin la ce spuneai tu, uite luam tot Parisul ca exemplu, ca prin extreme subliniez esentialul. Cand ajungi la Paris prima oara te “lovesti” de arhitectura impresionanta, gradinile frumoase etc – asta e prima impresie. Daca intrii in perfierie e mizerie slava Domnului si la ei, nesiguranta, francezii nu sunt intotdeauna draguti etc – depinde cum vrei sa iei lucrurile. In Delhi procesul pare exact invers. Cand ajungi ca turist prima oara acolo te lovesti de cele rele, dar daca le depasesti vezi frumosul locurilor, spiritualitatea lor, oamenii primitori etc. Corect? Urmeaza si alte poze….

  • alex/ 12.09.2011Reply

    @Nicoleta Farooq

    Am cunoscut si eu oameni din aceasta clasa de mijloc, dar intotdeauna m-am intrebat cat de multi sunt. Oare clasa de mijloc si bogatii formeaza jumatate din populatie? Asta inseamna ca mai raman 600 de milioane de oameni saraci. Cum sa nu ii vezi doar pe ei?

    Si unde sunt acesti oameni din clasa de mijloc? Potrivit statisticilor, in mediul urban traieste doar 30% din populatia Indiei. Adica 360 de milioane de oameni traiesc in orase. Oare sunt mai multi de 250 de milioane cei despre care vorbesti? Dintr-o tara cu 1,2 miliarde de locuitori.

    Tot statisticile oficiale spun ca 25% din indieni traiesc sub limita saraciei. De asemenea, statisticile spun si ca 40% din populatia Indiei traieste intr-o saracie extrema cu mai putin de 1,25 de dolari pe zi. Adica vreo 500 de mlioane de oameni.

    Cred ca sunt suficiente cifrele astea pentru a demonstra ca nu e greu sa vezi doar acele lucruri urate cand ajungi in India.

    Si inca ceva. E usor sa angajezi o menajera sa iti faca mancare sau pe cineva care sa iti spele toaleta intr-o tara care inca mai crede in caste si unde sunt oameni ce spala toalete doar pentru ca asta au facut stramosii lor de sute sau mii de ani. Sunt zeci de milioane de oameni condamnati sa stranga mizeria dupa cei cu bani doar pentru ca asa au facut si parintii si bunicii si strabunicii.

    Si totusi, e gresit sa privim si sa impartim India in functie de saracie si bogatie. Pentru ca nu despre asta e vorba acolo. E vorba despre lectii de viata si sper ca dezvoltarea puternica sa nu ii distruga latura spirituala.

    • Dana/ 12.09.2011Reply

      @alex
      Multumesc de interventie. Se vede ca ai avut timp sa digeri mai bine lucrurile decat mine. It’s true. Ma gandeam ca daca ma duc in anumite zone din periferia Bucurestiului sa fac niste poze, sa le bag printre cele din India, oamenii ar comenta tot “N-as vrea sa traiesc niciodata aici…”, “ei bine, traiesti deja”. Dar NU ar fi corect!!! Si asta pentru ca eu nu am cautat saracia si mizeria acolo, nu mi-am propus sa gasesc cele mai socante lucruri si sa le pozez si nici n-am facut o selectie “miseleasca” a pozelor. Ele chiar asa mi-au venit la indemana. Cat eram acolo ma uitam seara la CNN, la super show-uri de televiziune si ma intrebam “Unde sunt toti oamenii astia?”. E o chestie ce tine de statistica, cum spune Alex. E normal sa-i vezi mai repede pe ceilalti. Oricum, eu ma feresc in continuare sa trag concluzii si sa pun etichete. As fi avut nevoie de mult mai mult timp acolo ca sa judec acum. Dar important e ca tara asta a fost o lectie de viata pentru mine si nu regret absolut nimic din tot ce am facut acolo. Nu m-am ferit de lucruri, nu am ales comoditatea. Mi-ar fi fost mai usor sa aleg masina cu aer conditionat de cateva ori, dar am preferat trenul, nu din economie, ci din dorinta de a trai cu adevarat experienta asta. Si sa stii Alex ca m-am gandit si eu de multe ori daca tara asta va mai fi la fel peste 10, 20 de ani si daca nu cumva eu sunt destul de norocoasa ca am prins-o asa, inca “necosmetizata”. Si eu sper ca dezvoltarea puternica sa nu ii distruga latura spirituala, desi un ghid indian imi spunea ca “nu mai e ca pe vremuri, altfel erau sadhu (=oameni sfinti) atunci, acum e si mult business”….Apropo de asta, un sadhu (pe care o sa-l vedeti in pozele din Rishikesh) mi-a cerut sa-i pun pozele pe contul lui de Facebook! Cool, huh?

  • Dana M/ 12.09.2011Reply

    @Nicoleta Farooq
    Foarte interesant sistemul educational de acolo, mi-ar place sa vad atata interes si din partea romanilor fata de carte dar din pacate prea putini isi dau interesul, da chiar am auzit de faptul ca de exemplu in UK si in Franta se incearca sa nu se mai permita accesul prea usor indienilor cel putin pe domeniul medical, desi tocmai datorita competitivitatii de care imi ziceai mai sus indienii sunt niste doctori foarte bine pregatiti. Oricum multumesc pt descrierea facuta sistemului de invatamant.

  • Mada/ 12.09.2011Reply

    Foarte expresive pozele ! Mi-ai putea spune,te rog,ce camera folosesti ?

    • Dana/ 12.09.2011Reply

      @Mada
      Multumesc. Aparatul e Canon 450 D EOS.

  • Parmalat/ 12.09.2011Reply

    @Nicoleta Farooq

    Normal ca nu e “peste tot” la fel, India e o tara de 1 miliard de oameni, a 10-a economie a lumii, a 4-a putere militara etc… beneficiaza de inalta tehnologie mai mult decat o gramada de tari din UE si din restul lumii,

    DAR

    – marea majoritate a tarii e subdezvoltata
    – PIB-ul pe cap de locuitor e de 4 ori mai mic decat in Romania (mersi, si eu donez in fiecare luna bani de mancare pentru o vaduva din Afghanistan al carei sot a murit luptand impotriva invadatorilor dar mancarea lor pe 1 luna nu inseamna mare lucru, nici macar fata de salariile din Romania deci partea cu menajerele e relativa)
    – au probleme regionale foarte serioase care inghit resurse
    – au un fel de meci al orgoliilor cu China pe care n-o sa-l castige niciodata, dar si ala inghite foarte multe resurse
    – economia e scapata de sub controlul autoritatilor centrale, iar cresterea pe care o vedem noi e un fel de crestere “de-amboulea”, dezorganizata (spre deosebire de China centralizata unde autoritatile controleaza fluxurile de bani).

    Bineinteles ca vor fi mereu zone si oameni extraordinar de bogati, zone in care tehnologia patrunde mai mult, oameni extraordinar de destepti in orice tara de pe pamant dar noi – cei care privim din afara – nu avem cum sa punem exceptiile in fata privirii de ansamblu.

    Acum vreo 3 ani au intrat pakistanezii in Bombay si au terorizat orasul vreo cateva zile la rand, au deschis focul in gari, in restaurante, in hoteluri au omorat cateva sute de oameni si a durat cateva zile pana i-a anihilat politia indiana.

    Oricum eu sunt fan Pakistan, nu sunt fan India 😀 dar imi place cand citesc impresiile Danei despre calatorie 🙂

    • Dana/ 12.09.2011Reply

      @ parmalat
      “eu sunt fan Pakistan, nu sunt fan India” – cu replica asta nici nu iei viza pentru India 🙂
      Iar doi la mana, apropo de temerile tale, sper ca esti informat ca la trei zile dupa ce m-am intors in tara a fost atentat in Delhi cu 11 morti si nu stiu cati raniti. Cand am aflat m-a cuprins o senzatie stranie….

  • Parmalat/ 12.09.2011Reply

    “Aici educatia nu este gratuita, nici macar cea primara, ba dimpotriva costa…si costa o mica avere in fiecare an.”

    Tipic pentru tarile care nu-si administreaza singure resursele naturale. Cap de lista – SUA, unde totul e in administrarea sectorului privat (degenerat in multinationale).

    Romania – va urma. Asta e jocul – cedezi resursele si intri in sclavie pas cu pas. Iar daca nu-ti convine, patesti ca

    Libia colonelului Qaddafi: o tara care isi administra singura resursele, care cerea plata in aur pentru petrolul vandut (nu in hartii americanesti fara valoare), iar din banii pe care ii facea isi construise infrastructura civila, oferea servicii medicale gratuite, invatamant gratuit, protectie sociala, pensii, urmarea proiecte de investii in toata Africa etc…

    S-a dus dracu tot; ca si in cazul Romaniei – resursele naturale si tot ce construit oamenii aia intr-o viata intreaga vor trece in administrarea multinationalelor imperialiste, iar FMI-ul va veni si va cere “MASURI DE AUSTERITATE” pe care o marioneta controlata de americani se va grabi (ca si in cazul Romaniei) sa le implementeze.

    Ma rog, e o alta discutie…

  • Parmalat/ 12.09.2011Reply

    @Dana

    Pai… viza de SUA am f****-o deja (de un an de zile ii injur pe mailul ambasadei), viza de Israel la fel :)) acum am ramas si fara viza de India =))

    Da, stiu 😕 Lashkar e Taiba e foarte puternica, pot lovi oricand in India. Si chiar lovesc, singurul motiv pentru care nu se aude e musamalizarea pe care o practica presa occidentala.

    Romania e momentan ferita; sa zicem ca nu e o coincidenta faptul ca elicopterele americane din Afghanistan sunt vanate cu rachete Strela made in RO (si cad ca popicele 😀 ) Uff, n-ar fi trebuit sa spun asta 🙂

    Dar asta e din nou o alta discutie 😀 deci bine ca te-ai intors safe and sound >:D< mi-era un dor de articolele tale, cred ca daca blogul avea pres la usa de la intrare – se tocea deja la cat trafic am facut pe aici :))

  • Elena/ 12.09.2011Reply

    Superbe pozele!!Cu totul o alta lume:)!

  • Liv/ 15.09.2011Reply

    Foarte interesanta discutia, si apreciez interventiile diversilor comentatori care stiu mai multe si ne spun si noua.
    Pe de alta parte, referitor la ce spuneai tu, Nicoleta, indienii din clasa de mijloc au menajere in primul rand pentru ca e foarte ieftin, iar in al doilea rand, daca muncesti minim 12 ore/zi, nu prea mai ai cand sa te ocupi si de treburile casei… Pe de alta parte, asa cum au comentat si altii, din populatia atat de numeroasa a Indiei, cati oare sunt in situatia descrisa de tine si etichetata drept “clasa de mijloc”?
    Sistemul lor de invatamant, asa cum il descrii, ma face sa ma gandesc la Japonia. Si in Japonia scoala incepe la o varsta foarte frageda, se dau diverse examene (inclusiv la varste foarte mici!) si in functie de ele practic iti construiesti viitorul (adica daca n-ai luat nu-stiu-ce nota la 7 ani, adio vise de marire si amor!). Si acolo presiunea e enorma si sunt multi copii care se sinucid. Dar mie asta imi pare a fi un semn ca sistemul nu e in regula, mi se pare teribil de trist (si teribil pur si simplu) ca exista copii care se sinucid (zau, cred ca e printre cele mai ingrozitoare lucruri posibile). In plus, daca educatia se plateste de la bun inceput, ce sansa au cei saraci si foarte saraci (care sunt si foarte multi)? Nu pot sa evolueze si ajung servitorii celor bogati, sau aduna gunoiul din gari…
    Si mai e si sistemul castelor, care poate noua ni se pare depasit, dar acolo e tare bine incetatenit. Tata lucreaza de foarte mult timp in Orientul Mijlociu, si e mereu surprins de respectul indienilor fata de acest sistem. Adica are colegi indieni care sunt in top-management, oameni inteligenti, educati, cu experienta, functii importante, si care cad in genunchi daca apare un alt indian, dintr-o casta superioara, chiar daca ultimul e plasat mult mai jos pe scara ierarhica… A propos de asta, nu toti indienii pleaca din tara pentru tot felul de joburi bine platite, in mai toate tarile pe unde a lucrat tata erau foarte multi muncitori (necalificati, pe santier) indieni (si pakistanezi, ca tot au aparut in discutie). Iar tata, dupa atata timp, nu e deloc incantat sa lucreze cu indieni (indiferent ca-s calificati sau nu), strict din punct de vedere profesional vorbind. Deci totul depinde de perspectiva.
    Parmalat, sa nu cadem in extreme. Libia, asa “auto-guvernata” cum era ea, nu era vreun rai pe Pamant, departe de asta. Si iti spun in cunostinta de cauza, ca am petrecut ceva timp acolo (tot cu tata). Adica tu spui unele lucruri, dar nu stiu cat de incantat(a) ai fi fost sa traiesti cu adevarat in Libia. Se poate compara cu ce era in Romania pe timpul comunismului. In plus, coruptia si abuzurile la nivel inalt erau omniprezente. Nici Pakistanul nu ma atrage in vreun fel, avand in vedere… afinitatile lor dubioase. In plus conditia femeii e sub limita critica, in anumite zone (la fel si in India). Ma rog, sa nu intram in polemici (after all, e un blog de moda), ideea e ca lucrurile nu sunt deloc simple, lumea nu e in alb si negru, ci mai ales in gri…

  • daniela/ 17.09.2011Reply

    Cum pot lua legatura cu tine Nicoleta? Ma intereseaza mult orasul Delhi, as vrea sa vin acolo dar imi este putin teama de necunoscut, as vrea sa vb cu tine despre asta in particular, cum te pot gasi? ( pt nicoleta farooq)

  • Crenguta/ 17.09.2011Reply

    dana, frumoasa si in india, si in romania:) imi plac f mult post-urile tale. te pup

  • Nicoleta Farooq/ 22.09.2011Reply

    @daniela

    Buna Daniela,

    Ma poti contacta oricand la adresa asta de email [email protected],

    Daca vrei sa vizitezi India, te astept cu placere aici dar, pentru mai multe detalii, putem coresponda pe mail

    .

  • Petter/ 18.11.2011Reply

    Dana, tu esti tare frumoasa, indiferent de fundal…pozele ,fascinante…nebunia si patima noastra, de nedescris…asa ca…mai vrem poze,insotite de comentarii mai ample ..kiss4you

  • avatar

    Cu gasca #lipalipa in Retezat » Lipa lipa | Jurnal de calatorii/ 11.09.2012Reply

    […] destul de mult deoarece dupa concert am stat treaza pentru a savura povestile Danei Rogoz din India (dar asta este o alta poveste […]

  • andreea/ 28.07.2013Reply

    visul meu e sa ajung in India <3 !

  • Rafaela/ 15.10.2013Reply

    Buna Dana,

    ma uit la pozele tale si parca dorinta de a vizita India e din ce in ce mai mare. Asta vara am fost in Maroc, si uitandu ma in posturile tale despre India, observ ca sunt destul de asemanatoare. Pentru mine, vizita in Maroc a fost un soc cultural foarte mare. Contrastul dintre Medina (orasul vechi) si cel nou este de la cer la pamant. Planuiesc o calatorie in India in vara si as vrea cateva informatii. De unde ai inceput, ce ai vizitat, cat timp ai stat, orice recomandare e binevenita. Multumesc si asteptam review ul despre urmatoarea ta calatorie!

  • Mihaela/ 04.02.2017Reply

    INDIA ESTE CEA MAI FRUMOASA TARA DIN LUME !

    • Dinu/ 04.02.2017Reply

      Da, Mihaela… Ai perfectă dreptate. India este o altă lume. Namaste India ! _/|\_ ૐ

Leave a Comment